Barnlekar tips på aktiviteter under resan

Något som många som reser med barn gärna vill ha tips på är vad man kan göra, eller ta med sig på resan för att underhålla barnen. Vi har skrivit några tidigare inlägg på ämnet aktiviteter under resan, men tänkte här ge lite förhoppningsvis nya tips och sammanfatta några från tidigare.

För mindre barn kan en resa på någon timme kännas väldigt lång och en resa på flera timmar som en evighet. Genom att förbereda några aktiviteter inför resan, känns resan kortare för barnen och blir roligare och behagligare för hela familjen.

Hur långt är det kvar?

Vilken förälder har inte fått frågan – hur långt är det kvar? ställd fler gånger än man orkar räkna när man reser med barn?
Eftersom tid ofta är ett abstrakt begrepp för barn som inte kan klockan, kan det vara bra att visa hur långt med något som ditt barn kan relatera till. Du kan svara med tidsangivelser som ”lika länge som din favoritfilm” eller ”lika länge som när vi åker till farfar” osv. Du kan även använda ett snöre som du flyttar en pärla på allt eftersom resan fortskrider, rita ett streck på ett papper, eller för lite större barn visa på din iPhone/smartphone i Google maps hur långt ni ska åka och var ni befinner er. Du kommer fortfarande få frågan – hur långt är det kvar? Men kanske inte lika ofta och i vart fall blir ditt svar kanske nu mer meningsfullt för ditt barn.

Aktiviteter för bilresan med barn

En avgörande faktor för val av aktiviteter och lekar i bilen med barn är om ditt barn blir åksjukt eller inte. Åksjuka är vanligast hos barn mellan två och tio år. För åksjuka barn bör du undvika allt som innebär att barnet tittar fokuserat på en punkt inne i bilen, så läsande eller spel förvärrar oftast symptomen.
För åksjuka barn är det bättre med aktiviteter där man kan titta ut genom fönstret. Om ni ska resa länge tänk på att ta rast ofta och fundera över att förlägga del av resan under sovtid.

Förslag på lekar & aktiviteter:

 • Räkna saker (bilar med en viss färg, flaggor, eller på förhand 3 utvalda objekt) först till det förutbestämda antalet vinner
 • Sjunga en sång eller härma en röst och gissa dess sammanhang t.ex. ur en viss film, eller från en saga
 • Hitta på en saga tillsammans genom att berätta var sin mening. Alla i bilen turas om att hitta på delar i sagoberättelsen
 • Ett skepp kommer lastat
 • Apelsin & Citron – Vinka till människor i andra bilar. De som vinkar tillbaka är apelsiner, de som avstår är citroner. Välj vilken frukt ni håller på och börja vinka. Kör försiktigt!
 • Tysta leken (brukar dock inte vara så länge)
 • Lyssna på sagoCD eller talbok (mp3-spelare med barnhörlurar om inte alla vill lyssna)
 • Spela datorspel
 • Lek-appar på din iPhone
 • Titta på film på DVD, dator eller iPhone/iPad
 • En ny rolig leksak som ditt barn får på resan
 • Fästisar
 • Om ni tar med en hård skiva går det oftast bra att måla teckningar om inte vägen är allt för slingrig. Om du inte vill att pennorna ska fara runt över hela baksätet kan du använda en skrivplatta där du på förhand fäst en penna i en gummistropp

Aktiviteter för barn på flyget

Flera av aktiviteterna från bilresan passar även bra för flygresan med barn, men på flyget behöver ni även ta hänsyn till medpassagerarna. Om ni har med er en egen dator eller DVD-spelare på flyget kan det vara bra att prova ut bra hörlurar som passar för barn. Tänk på att inte ta med leksaker som skapar irriterande och störande ljud.

Aktiviteter för barn under båtresan

Ska ni resa med motor- eller segelbåt? Liksom för bilresan gäller det att vara uppmärksam på eventuell åksjuka eller på sjön ”sjösjuka”. I en stor båt och i lugnt väder kan man till och med bygga med LEGO (som på bilden överst i inlägget). Annars fungerar de flesta av aktiviteterna som finns listade som förslag under bilresan, speciellt eftersom mindre barn kanske behöver sitta fastspända i en cykelstol eller liknande. Många barn tycker också att det är rogivande när båten skumpar och gungar. Kanske kan aktiviteten att sova infalla under resan?

Några ytterligare aktiviteter kan vara att:

 • Dörja efter fisk
 • Släpa en leksaksbåt i kölvattnet
 • Hålla utkik efter fyrar och andra farledsmärken som är utmärkta på sjökortet (helst med en kikare, då blir det extra spännande)
 • Passa på att lära ut regler som gäller på sjön (en liten frågesportstävling på ämnet kanske)
 • Åka bakom i en gummibåt (tänk extra på säkerheten, väder och självklart alltid flytväst)

Aktiviteter på resmålet

På resmålet är ju hela poängen att uppleva den nya miljön och aktiviteterna där, men det kan ändå vara skönt med lite leksaker som inte tar så mycket plats i resväskan. På solsemester kan barn behöva komma undan från solen en stund mitt på dagen, på skidsemestern så orkar kanske inte barnen en hel dag i backen. Då är det skönt att kunna koppla av och leka en stund med de medhavda favoritleksakerna.

Nu har du förhoppningsvis fått lite inspiration och några nya uppslag på aktiviteter som gör resan smidigare och roligare till nästa gång ni ska iväg.
Lämna gärna en kommentar nedanför med ditt bästa tips på hur man underhåller barnen på resan!


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *