Barnböcker – Tips för sommarläsning!

Att semestra med barn, oavsett om det innebär resa, stugsemester eller hemmamys blir alltid mycket trevligare med de rätta tillbehören, det vill säga de rätta böckerna. För att underlätta packningen följer här en liten sammanställning av tips för läsning som passar för olika åldrar, det är bara att skriva av och bege sig till närmaste bibliotek eller bokhandel.

Denna gång är vi glada att kunna publicera en gästartikel som är skriven av Helena Hagelin som när hon inte jobbar som barnbibliotekarie bland annat skriver och tipsar om böcker på sin blogg fiktiviteter.se.

Här är Helenas bästa boktips för mysig sommarläsning.

Sommarläsning för de minsta 0-3 årBarnböcker 0-3 år

Barbro Lindgrens klassiska Max-böcker håller än.
”Max blöja” har varit en stor och beständig favorit hos mina barn, troligen på grund av att vovven kissar på golvet…

Anna Clara Tidholms ”Knacka på” är också en bok att börja tidigt med, bilderna är fantastiska och fantasieggande och ”knackandet” tappar aldrig sin charm.

Barnböcker 3-6 år

Här vill jag slå ett slag för en av mina absoluta favorit-barnboksskapare – Stina Wirsén!

Boktips inför semestern 0-3 år

Hennes ”Vem”-böcker är fenomenala på att ta upp stora frågor på ett vardagligt sätt – vem av kusinerna älskar mormor mest, vem ska få låna vems hink och vad händer egentligen när någon dör? För den som har tillgång till en iPad rekommenderas den nya och väldigt fina Vem-appen där flera av sagorna finns inlästa.

En annan favorit är Pija Lindenbaum som bland annat skrivit fyra böcker om rädda men modiga Gittan som brukar gillas av de flesta.
En annan tuff tjej i bilderboksvärlden är Rakel (Martin Widmark), henne får man följa med till rymden och på sjörövaräventyr bland annat. Missa inte heller Barbro Lindgrens (igen) böcker om grisen Benny, där finns hur mycket som helst att förundras över och prata om såväl i text som bild (Olof Landströms).

Sist men inte minst så brukar dinosaurieintresset (/fanatismen) ta ett utvecklingsprång i den här åldern och då vill jag varmt rekommendera Sarah Sheppards fantasifulla och faktaspäckade ”Det var en gång… massor av dinosaurier” och ”Varning för köttgänget”.

Läsning för barn 6-9 år

Kapitelböckerna gör sitt intåg i den här åldern och här finns hur mycket som helst att välja på. Lassemaja-böckerna av Martin Widmark förstås men också hans serie om Nelly Rapp brukar gillas. ”Ost till alla möss” av favoriten Ulf Nilsson är också väldigt läsvärd liksom Åsa Linds ”Sandvargen”. Båda böckerna tar upp livsfrågor på ett lättbegripligt och spännande sätt.

Sommarlitteratur för barn 6-9 år

Angelin Angerborn har skrivit många läsvärda böcker och för den här ålderskategorin rekommenderar jag hennes böcker om AB Klant och co (”Kartkatastrofen” är den första), att följa Viking och hans klantiga gäng är både roligt och ganska så pinsamt emellanåt.

För superhjälteälskarna rekommenderas ”Strumpmannen” av Dan & Lotta Höjer, garanterat roligt med en vardaglig superhjälte som när han inte flyger med strumppropeller som strumpmannen heter Sigge och är en alldeles vanlig kille.

Harry Potter sommarläsning för barn från 9 årBöcker för barn 9-13 år

Här är det väl ändå dags att börja med Harry Potter? Den första boken heter ”Harry Potter och de vises sten” och är till skillnad från uppföljarna lagom lång, perfekt att känna sig för med andra ord innan man slänger sig in i de riktigt tunga tegelstensböckerna.

Skulle det vara så att läsorken tryter så kan jag rekommendera ljudböcker och alla Harry Potterböckerna finns inlästa, vilket är perfekt för till exempel bilresan. Rekommenderas!

Exempel på andra författare att hålla koll på för 9-13-åringen är Angelin Angerborn, Moni Nilsson och Cressida Cowell.

Semesterlitteratur för Tonåringen

Det skrivs väldigt mycket bra litteratur för tonåringar just nu, det här är bara några exempel (och missa inte att läsa dem själv också!): ”Cirkeln” (och uppföljaren ”Eld”) av Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg som handlar om häxor i bruksorten Engelsfors, vardagsnära och magiskt och riktigt, riktigt fängslande.

Sommarläsning för tonåringar - RESA MED BARN

”Hungerspelen” av Suzanne Collins har blivit något av en modern klassiker. Serien består av tre böcker och än så länge finns också en bok baserad på den första boken. Böckernas huvudperson heter Katniss och jag rekommenderar varmt hennes sällskap.

En bok som nyligen kom på svenska och som är riktigt, riktigt bra är Melina Marchettas ”Jellicoe Road”. Om handlingen tänker jag inte avslöja någonting men jag skickar med rådet att kämpa vidare även om inledningen kan verka förvirrande – allt faller på plats ganska snart och då är det så värt den eventuella läsarmödan i början.

Det var några tips inför semestern, hoppas något faller i smaken och riktigt, riktigt glad sommar önskar jag er alla!

Skribent: Helena Hagelin
http://www.fiktiviteter.se/


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *