En epidemi som sprider sig?

Familjesegling Dragör

Det mesta strulade under de första dagarna på segelsemestern! Vattenpumpen till värmesystemet hade tröttnat på att pumpa runt vatten och ratten hade tydligen ledsnat på att styra båten eftersom det blev allt trögare att manövrera. Dessutom verkar det vara stört omöjligt att få tag på de sjökort vi behövde… Tack vare detta har vi drabbats av en epidemi!

Grattis till oss, en ny vattenpump kostar flera tusen kronor och gräver förstås ett otrevligt hål i semesterkassan och att fixa styrsystemet till båten innebär att vi måste lyfta upp båten på land.
Vi är ute på segelsemester på väg ner längs den svenska västkusten mot Danmark och Tyskland och febrilt jagar vi vattenpumpar av rätt modell hos olika båtdelsleverantörer när vi stöter på en firma som ligger nära en hamn inom segelavstånd och som till på köpet har en begagnad vattenpump, exakt av rätt märke och modell! Vi blir inte bara förvånade över att vi faktiskt hittat en vattenpump, mannen berättar över telefonen att vi dessutom gärna kan få den. Han har ingen användning för den och vill inte ha något betalt, det är bara att komma och hämta. Men eftersom det är fredag eftermiddag är det bråttom att hämta pumpen, annars får vi vänta till efter helgen.

Vi angör hamnen med bara någon timme till godo innan båtdelsfirman stänger. Det blåser stark sidvind, 15 m/s, när vi lägger till i Malmö centrums gästhamn. En vänlig man lämnar sitt kontor med utsikt över hamnen när han ser oss komma in. Tydligen har flera båtar fått problem med tilläggningen i den starka vinden och därför springer han ut för att ta emot oss.
Efter att vi lagt till båten frågar vi samme man om vägen till båtfirman (som tyvärr visar sig ligga flera kilometer bort). Mannen erbjuder sig att köra oss när han slutat för dagen, men vi har ju inte tid att vänta… Utan att blinka räcker han över sina bilnycklar och erbjuder oss sin bil. Tack vare hans oerhört generösa erbjudande hinner vi hämta vattenpumpen innan firman stänger.
Problem nr 1 Trasig vatten pump – check! Tack vare två mycket generösa människor.

Segelsemester med förhinderRatten blir trögare och trögare. Autopiloten får arbeta hårdare och vi inser tillslut att vi inte vågar fortsätta segelsemestern utan att först åtgärda problemet, vi seglar vidare till Limhamn i Malmö där det finns tillgång till både lyftkran och båtvarv.
Lyftet går smidigt och problemet är åtgärdat på några timmar medan barnen leker  i solskenet och plockar blommor i hamnen.

Problem nr 2 Trög styrning – check!

Det är flera som sjösätter sina båtar och vi ger en hjälpande hand till en äldre man som just håller på att sjösätta sin båt.

För att kunna fortsätta vår segelsemester behöver vi nya sjökort och trots att vi varit inne i flera båtbutiker längs kusten har vi ännu inte lyckats få tag i rätt sjökort. Mannen vi assisterade vid sjösättningen kommer förbi oss för att tacka för hjälpen och när vi frågar om sjökort och var man bäst köper dessa, insisterar han i att få köra oss till butiken. En mycket omtänksam gest som tyvärr dock inte resulterade i att vi fick tag på våra sjökort. Det sista sjökortet gick för någon timme sedan.

Vi seglar mot DragörNu måste vi verkligen ha tag på ett sjökort över Danska- och Tyska vatten. På den Danska sidan ska dessa sjökort absolut finnas, så vi seglar till det vackra Dragör, men först efter att ha talat med både Hamnkapten och närmsta båtbutik för att vara riktigt säkra på att verkligen få tag på våra sjökort.

Visst finns sjökorten, men båtbutiken ligger många kilometer från hamnen inåt land.
Inget problem, den Danske butiksägaren erbjuder sig att svänga förbi hamnen med vårt sjökort efter att han stängt butiken. Det löftet hinner han dock aldrig infria, för strax efter att vi angjort Dragör, talar vi med Hamnkaptenen som känner igen oss från telefonsamtalet och därmed genast erbjuder sig att köra oss till båtbutiken.

Problem nr 3 Inga sjökort – check! Tack vare flera hjälpsamma människor.

Med hjälp av dessa fantastiska människor, som egentligen är kompletta främlingar löstes våra semesterproblem på oerhört kort tid.
Att få hjälp av en människa kan vara en slump, att få hjälp av två människor börjar likna ett mönster, när vi fått hjälp av flera människor längs vår väg är det bara att konstatera. Hjälpsamhet är smittsamt, låt epidemin drabba oss alla!


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *