Familjesemester på Hiddensee

Den Tyska ön Hiddensee är en underbar liten ö, bredvid ön Rügen, som är mycket populär och välbesökt av tyska barnfamiljer. Vi angjorde hamnen Vitte igår eftermiddag med segelbåt, efter många timmars ganska hård segling från Klittholm i Danmark. Att segla in till Hiddensee är lite speciellt, det är nämligen mycket grunt i hela området och man får gå många distans i smala uppgrävda kanaler. När man angör hamnen kan man se människor promenera långt ute i vattnet.

Resa till Hiddensee

Hiddensee ligger väster om den kända ön Rügen och nås med färja från Stralsund och från Bergen (på ön Rügen) om du inte reser hit med egen båt.
Vill du veta mer om kommunikationerna kan du läsa mer här:

Boendemöjligheter på Hiddensee

Det finns flera boendealternativ på Hiddensee. Vill du ha hjälp med bokning av boende kan du kontakta Hiddensee Informationsservice. Det finns olika typer av boende, allt från privat uthyrning till semesterlägenheter och pensionat. Du hittar tillgängliga boendemöjligheter på: www.seebad-hiddensee.de

Värt att observera är att det inte är möjligt att campa på Hiddensee, det går däremot bra att göra detta på ön Rügen.

Ta sig runt på ön

På Hiddensee tar man sig fram till fots, hyr cyklar eller åker Häst och Vagn. Ön är bilfri förutom för utryckningsfordon. Hiddensee är en avlång ö, 18 km lång men bara 300 meter bred, på det smalaste stället.

Barnsemester på Hiddensee - Tur med Häst & VagnEtt mysigt sätt är att färdas mellan de olika byarna är med häst och vagn. Vid hamnen Vitten där färjan anländer står Hästekipagen väntande och tar dig till de olika platserna för ca 5 Euro per vuxen och alltifrån 2,5 Euro till gratis för barnen.

Föraren berättar gärna om alla sevärdheter på ön, men de kan ingen Engelska, så det är läge att putsa upp sin skoltyska om du inte talar tyska.

Att göra för barnfamiljer

Förutom de många fina sandstränderna, så är en populär aktiviteter för barnfamiljer förstås att hyra cyklar. Eftersom ön är bilfri, är det tryggt att ta sig fram på de små vägarna som mest består av jämna kullerstenar. Se bara upp för alla hästar som drar runt på vagnar längs vägarna.

strander-hiddenseeDet finns flera lekplatser på ön, men den bästa sandlådan är nog ändå de härliga stränderna som finns längs hela västkusten. I Vitte, Kloster och Neuendorf är stränderna bemannade med badvakter från mitten av maj till mitten av september.

konsthantverkEfter en blåsig dag kan man leta efter bärnsten längs stränderna och bärnstenssmycken och hantverk säljs överallt på ön. Små mysiga butiker med varierande priser. Barnen köpte bärnstensörhängen för 10 Euro och en liten ring för 2 euro.

Eftersom det är så långgrunt finns det goda möjligheter för vindsurfing, även för barn och det finns en vindsurfingskola i Vitte.

På öns högsta punkt finns en fyr belägen. Fyren är öppen från 10:30-16:00 från maj till oktober och ger en fantastisk utsikt över ön och havet. Av säkerhetsskäl får barn under 6 år inte gå upp i fyren, eller om det blåser mer än 6 m/s.

Restauranger och Caféer

restauranger-cafeerDet finns många restauranger och Caféer i de små byarna på ön. Många av dem har olika fiskrätter som sin specialitet.

Barnmenyer finns förstås också, dock är de ganska begränsade. De vanligaste rätterna för barn verkar vara olika varianter av fiskpinnar med rostad potatis eller pommes frites, Pasta i tomatsås eller tunna potatisplättar med äpplemos.

På restaurangen vid hamnen Vitte serverades fiskpinnar som var utformade som skojiga figurer, dessa var mycket populära och gick hem hos barnen!

Apotek och sjukvård

Det finns inget apotek på ön. Icke receptbelagd medicin kan beställas via apoteket i Gingst och hämtas upp dagen efter i hamnen Vitten. Det finns tillgång till läkare i Vitte. Vid nödläge ring 112.

Planerar ni en familjesemester i Tyskland kan vi varmt rekommendera en vistelse på den vackra och barnvänliga ön Hiddensee.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *