Skidsemester i Åre med barn

Skidsemester med barn i Åre

Åre i Jämtland är Sveriges mest populära resmål för skidåkning både utför och på längden. Med tre liftsystem och ett omfattande utbud av även andra aktiviteter än dem som har med snö att göra är Åre nummer ett för många, inte minst barnfamiljer. I Åre finns till exempel ett helt liftområde helt anpassat för barn och barnfamiljer, nämligen Åre Björnen.

Resa till Åre

Åre ligger cirka 60 mil från Stockholm och cirka 85 mil från Göteborg. Kommunikationerna med bil är goda, men avståndet kan göra att bilen inte är det bästa alternativet. Många reser i stället till Åre med tåg. Restiden är ganska överkomlig även från de södra delarna av landet och du får ju fördelen av att kunna slappna av under resan i stället för att koncentrera dig på körningen. Givetvis reser barn under 15 år till rabatterat pris i vuxens sällskap. Ett annat alternativ är flyget. Från Stockholm-Bromma och Stockholm-Arlanda finns flera avgångar varje dag under hela vintern. Från Göteborg och Skåne går flyg under sportlovsveckorna.

Skidåkning i Åre Björnen

Åre har ett speciellt fokus på barn och barnfamiljer. Det gäller framför allt området Björnen, där det mesta är anpassat för barnfamiljer som vill ha en riktigt härlig fjällsemester. Även i de övriga två områdena i Åre, Duved och Åre By, finns dock ganska goda möjligheter för barnen att uppleva roliga äventyr i backen.

Åre Björnen har ett fullgott utbud av barnvänliga liftar och barnvänliga backar. I liftområdet finns totalt 11 liftar, varav 5 släpliftar, 4 knappliftar och 2 rullband. Sammanlagt finns 24 pister, varav 7 är gröna. Det är helt enkelt barnen som är i fokus i Björnen. Skulle du som förälder vilja testa på lite mer utmanande pister har du hela Åres skidsystem bara några minuter bort. Vill du göra det helt på egen hand finns barnpassning att tillgå med aktiviteter både utomhus och inomhus, detta även för de minsta barnen.

Björnlandet är områdets temapark för barnen. Här bjuds barnen på en spännande resa på skidor genom en sagoskog där det lurar skojfriska björnar mellan trästammarna. Turen genom Björnlandet är en spännande upplevelse för barn upp till 10-årsåldern.

Skidskolan i området Björnen finns för tre olika åldersgrupper, nämligen 3-6 år, 7-9 år och 10-15 år. Det finns också möjlighet för barnen som hellre åker snowboard att delta i skidskolor helt inriktade på snowboard.

Träffa Valle i Åre!

Valle är en snögubbe och Åres ägare Skistars egen maskot för barnen. I hans egen klubb, Valleklubben, som finns i alla tre liftområden, anordnas roliga aktiviteter för barn i alla åldrar alla dagar i veckan. Särskilt fokus är på sportlovsveckorna men Valle finns med under hela säsongen ända fram till april. I Valleklubben kan barnen delta i roliga tävlingar, träna på tekniken och ta del av en mängd andra roliga aktiviteter. Barnen har till och med en egen afterski!

Boende och mat

I Åre finns alla tänkbara boendemöjligheter, allt från enklare stugor till lyxiga spahotell. De flesta barnfamiljer väljer att bo i området Björnen i stugor eller lägenheter med barnliftarna och barnbackarna bara ett stenkast bort. De flesta stugor och lägenheter i Björnen är anpassade för barn och barnfamiljer. I området finns en mataffär och en shop med skiduthyrning. De tre restauranger som finns i boendeområdet har barnmenyer och erbjuder ganska ofta rabatter för barnfamiljer.

Har du varit i Åre? Lämna gärna en kommentar och dela med dig av dina erfarenheter och bästa tips. Hur valde ni att bo, hur fungerade det att åka skidor med barn osv…


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *