Bilbarnstol – Bakåtvänt är rättvänt

När vänder man bilbarnstolen? Bila med barn

I Sverige är vi världsledande när det gäller barnsäkerhet i bilen. Därför vet de allra flesta föräldrar att barnen ska åka bakåtvänt i bilbarnstolen så länge som möjligt, så är det inte i övriga Europa. Men när har ditt barn växt ur bilbarnstolen och hur länge kan ditt barn sitta bakåtvänt egentligen?

Varför bakåtvänt är rättvänt – Snabba fakta

  • En bakåtvänd bilbarnstol har en skadereducerande effekt på ca 90 procent (motsvarande för en framåtvänd bilbarnstol är ca 60 procent)
  • Nackmuskulaturen på små barn klarar inte krafterna som uppstår vid en krock eller häftig inbromsning om de färdas framåtvänt. Huvudet kastas först framåt och sedan bakåt med sådan kraft att barnet i värsta fall skadar nacken allvarligt eller dödas.
  • Att de flesta småbarn färdas bakåtvända i bilen är en stor bidragande orsak till det låga antalet dödsfall i Sverige bland barn i bil.
  • Flera olika studier visar samma resultat: Risken för att dödas eller skadas svårt vid en kollision ökar med cirka fem gånger för framåtvända barn jämfört med bakåtvända.

När har barnet växt ur bilbarnstolen?

När kan man byta från en bakåtvänd bilbarnstol?Stolen är urvuxen först när ditt barns huvud sticker upp med en tredjedel ovanför kanten, eller när stolens rekommenderade viktgräns har passerats.

När du köper bilbarnstol, välj gärna en säker bilbarnstol av de lite större modellerna, så riskerar du inte att ditt barn växer ur stolen förtidigt.

Det är ont om plats för benen!

Många föräldrar upplever att barnens ben inte riktigt ”får plats” när barnen växer och fortfarande sitter bakåtvänt. Man frestas att vända sitt barn förtidigt, eftersom det känns som om barnet sitter ihop tryckt med benen. Ur säkerhetssynpunkt är det ingen fara att ditt barn sitter hoptryckt med t.ex. knän nära ansiktet. Det kan se lite obekvämt ut, men så länge inte ditt barn klagar, är det fortfarande det säkraste sättet att färdas i bilen.

Vid vilken ålder kan barn åka framåtvänt?

Ditt barn ska minst vara 4 år gammal innan du vänder bilbarnstolen. Men vänd inte på bilbarnstolen bara för att ditt barn fyllt 4 år. Ditt barn sitter säkrare bakåtvänt, så vänd stolen så sent som möjligt. Vänta gärna tills den är urväxt.

Att bakåtvänt är rättvänt visste du säkert redan, men ovanstående frågor är vanligt förekommande när det gäller just bakåtvända bilbarnstolar.
På sidan Bilbarnstolar Ålder och Regler får du fler tips när du ska välja bilbarnstol samt information om de vanligaste felen man gör vid användning och montage av bilbarnstolar.

Här kan du köpa bilbarnstol och babyskydd på nätet.

Vi vill att alla barn ska resa säkert i bilen. Dela gärna detta inlägg med dina vänner, så är du också med och sprider information om hur barn åker säkrast i bilen.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *