Bilresa med barn: checklista för väsentlig utrustning

Checklista för bilresa med barn

När du ska ut och köra med ditt barn är det viktigt att du köper rätt säkerhetsutrustning och monterar den korrekt i familjens bil så han eller hon sitter bekvämt och säkert medan ni rusar iväg. Men vad ska du kolla när du investerar i utrustning för bilen och vad ska du eventuellt få tag på? Det tipsar MammaShop om här.

Checklista för köp av bilbarnstol (0 till 1 år)

Först och främst är det viktigt att bilbarnstolen du köper är designad så att du kan montera bilbarnstolen bakåtvänt på din bils baksäte. Det är viktigt att barnstolen är monterad på det sättet eftersom det ser till att ditt barns rygg trycks lite ner i bilbarnstolen varje gång du bromsar bilen. Om du monterar stolen framåtvänt trycks ditt barns mage och bröst mot säkerhetsbältet i bilbarnstolen varje gång du bromsar bilen och det är obehagligt för hans eller hennes lilla kropp. Det ökar också risken för whiplashliknande skador om du är tvungen att bromsa hårt med bilen.

När du letar efter en bilbarnstol kan du använda följande punkter för att kolla om en bilbarnstol lever upp till kraven.
Kolla om bilbarnstolen:

  • är lätt att använda i allmänhet – ta upp bilbarnstolen och inspektera den för att bedöma om den intuitivt verkar vara lätt att använda. Kolla in vilka funktioner den har och om dess design verkar logisk och lätt att gå till väga.
  • har ett fempunktsbälte – dvs. bälten för ditt barns alla axlar, ett för varje lår och ett som kan gå mellan ditt barns ben. Denna typ av bälte ger högsta stabilitet och komfort för ditt barn.
  • är lätt att justera – alla fem bälten i fempunktsbältet borde vara lätta att justera så att du kan använda bilbarnstolen medan ditt barn växer.
  • är lätt att rengöra – som med allt du köper för ditt barn är det en stor fördel om bilbarnstolen är lätt att rengöra.
  • är komfortabel och stödjer ditt barn – det är viktigt att bilbarnstolen ger ditt barn optimalt stöd. Ett sätt att kontrollera det på är att ta ditt barn med dig när du köper bilbarnstolen så att du kan sätta honom eller henne i stolen och se hur det passar. Lägg märke till att ditt barns huvud är väl stött i den.

Tillbehör som gör bilresan med barn till en lek

När du har hittat rätt bilbarnstol finns det flera olika typer av tillbehör som du kan överväga att komplettera med, när du ska köra med barnet. Några av de mest använda är:

Skyddar sätet i bilen från märken från bilbarnstol, från skor mmBilstolsmatta– om du vill skydda dina bilsäten mot sprickor, repor och märken från stolen kan du investera i en bilstolsmatta som du sätter på sätet där stolen monteras.

Sittskydd till bilbarnstol – som ser till att ditt barn har det varken för varmt eller för kallt i bilbarnstolen genom att låta luften cirkulera fritt under honom eller henne. Samtidigt säkerställer ett sittskydd till bilbarnstolen att själva stolen håller längre och slits mindre.

Solskydd till bilbarnstol – bebisar blir snabbare uttorkade än vuxna och därför är det viktigt att komma ihåg att barnet inte sitter och steker i direkt solljus i bilbarnstolen. Ett solskydd till bilbarnstolen kan lösa detta.

Spegel för barn i baksätetBaksätesspegel – för att du lätt kan ha koll på ditt barn även om han eller hon sitter i baksätet med ryggen mot dig kan du investera i en baksätesspegel som gör att du kan se barnet genom att titta i din vanliga backspegel. Det är en smart lösning som ger dig lugn och ro när du är ensam med barnet i bilen.

Kom också ihåg att alltid ha en fullpackad skötväska med dig så att du har allt du behöver till hands för att byta och mata ditt barn.

MammaShop och RESA MED BARN önskar dig en trevlig resa!


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *