Tips när du hyr bil till barnsemestern

Tips när du ska hyra bil på semesterresan

Att hyra bil till utlandssemestern har blivit riktigt populärt och fördelarna är många för barnfamiljer. Ni väljer själv när på dygnet ni vi resa, ni slipper trängas i lokaltrafiken och ni kan enkelt ta pauser eller stanna till för fika. Det finns dock en del viktiga saker att tänka på innan ni hyr er bil. Här nedan följer lite tips för en säkrare bilresa med barnen.

När man som småbarnsförälder hyr bil krävs lite extra förberedelser för att resan ska bli så säker som möjligt. Var noga med att vara ute i god tid och prata gärna med din researrangör – de kan oftast svara på frågorna angående bilsäkerheten i det land ni ska besöka.

1.      Rätt bilbarnstol

Om du reser utanför Norden bör du tänka på att samma säkerhetsstandard inte gäller för babyskydd och bilbarnstolar. De tillbehör som ingår när du hyr bil är oftast enligt de regler och normer som finns i det land du besöker. För att följa nordisk standard rekommenderar vi att du tar med din egen barnstol.

Om du ändå väljer att hyra babyskydd eller bilbarnstol bör du försäkra dig om att dessa är Europagodkända (E-märkta) och börja med siffrorna 03 eller 04.

Observera att bilbarnstolen aldrig är färdigmonterad. Du måste alltid montera dit den själv på grund av försäkringsregler. Se därför till att det tillbehör ni tar med passar till den hyrda bilen. Finns det krockkudde i passagerarsätet ska du alltid koppla ur denna innan du monterar dit bilbarnstolen. Vid olycka kan barnet skadas allvarligt om krockkudden löses ut.  Först när barnet är längre än 140 cm kan man låta krockkudden sitta kvar – tänk även på att det är viktigt att ”diagonaldelen” på bältet ligger över axeln och inte under armen.

Om du känner dig osäker på monteringen kan du se till att din hyrbil har ISOFIX. Detta är ett standardiserat monteringssystem som underlättar fästningen av bilbarnstolen.

2. Lagar och regler

Innan ni väljer att hyra bil till er utlandsresa är det mycket viktigt att ni läser på om de trafiklagar som gäller i just det land ni tänkt besöka. Reser ni inom EU hittar ni mycket information på http://ec.europa.eu/transport/road_safety/glance/index_en.htm

Många europeiska länder har t ex en högre alkoholpromillegräns (0,5-0,8) och i nästan alla länder är det strikt förbjudet att prata i mobiltelefonen under bilfärden. I Spanien, Frankrike och Italien är det även lag på att ha reflexvästar i bilen ifall man tvingas stanna och kliva av vid en väg.

I USA är det lite knepigare att köra bil, då olika lagar gäller i olika stater, men mindre barn får i allmänhet inte sitta i framsätet. Besök den specifika statens hemsida för mer information eller kontakta din researrangör och be om råd.

Vägskyltarna är dock desamma i hela USA. Gröna skyltar med vita bokstäver indikerar platser och avstånd. Blå skyltar med vita bokstäver visar var du hittar rastplatser, hotell, sjukhus och bensinmackar. Bruna skyltar visar historiska sevärdheter och röda eller orangea skyltar indikerar ”fara” eller ”stopp”.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *