Barn och sol – Solvett och solskydd

Barn och Sol - RESA MED BARNBarn och Sol, här hittar du information om vad som är bra och dåligt med solens strålar och vad du speciellt bör tänka på när ditt barn vistas i solen.
Här kan du också läsa mer om de så omdiskuterade solkrämerna och vad som är viktigt att tänka på när du väljer solskydd för barn.

Denna sidan ingår i våra Barn och Sol sidor där vi ger tips och råd när barn vistas i sol och varmt klimat.

Barns hud känsligare för sol

Barns hud är känsligare för solens strålar än vuxnas, hur känslig beror på hudton och ålder. Barns hud är tunnare och har också sämre förmåga att bilda pigment, vilket leder till att barn lättare bränner sig.

Farligare för barn att bränna sig

Risken för hudcancer ökar tydligt om man bränner sig, speciellt om man bränner sig vid upprepade tillfällen i barndomen eller ungdomen ökar risken för att insjukna i melanom när man blir äldre. Därför är det extra viktigt att skydda barn för solen.
Samtidigt är solen nyttig, den gör så att vi kan bilda D-vitamin. Det är stor risk för D-vitaminbrist i Sverige både för vuxna och barn. Det är därför vi ger våra barn D-vitamindroppar, men det är idag ifrågasatt om detta intag av D-vitamin är tillräckligt. Ny forskning gör gällande hur viktigt det är att vi får tillräckligt med D-vitamin eftersom man nu kopplar samman andra cancerformer med just D-vitaminbrist. Vi behöver alltså solens ljus men det är viktigt att ditt barn inte bränner sig.

Johan Moan är professor i fysik och cancerforskare vid Institutet för cancerforskning i Oslo. Han var en av alla de forskare som på 80-talet varnade för ett uttunnat ozonskikt och kopplingen till hudcancer. I dag är han en av de största förespråkarna för solning, även i solarier, eftersom han menar att D-vitaminbrist är betydligt skadligare för oss nordbor än de potentiella faror som ett överdrivet solande kan innebära. Johan Moan är övertygad om att om myndigheterna förstått hur effektiv ­solen är på att producera D-vitamin så hade både Sverige och Norge givit ut helt andra rekommendationer.

Solvett för Barn

Undvik solen mitt på dagen när den är som starkast. Lek i skuggan eller passa på att äta lunch och ta siesta när solen står mitt på himlen.
Använd solskyddskläder samt solhatt/keps och smörj in med solskydd på de områden som inte kan täckas med kläder. Solskyddskräm bör undvikas på små barn, men det är bättre att använda solskyddsmedel än att ditt barn bränner sig. 
Solskyddet behöver bättras på regelbundet för att uppnå angiven solskydd.

Det går åt mycket vätska när man leker och vistas i solen, var uppmärksam så ditt barn inte får vätskebrist eller blir för varmt, detta gäller speciellt under semestrar på varmare breddgrader, men en svensk sol kan också vara stark.
Du kan läsa mer om symptom på vätskebrist och behandling av solsting på sidan Solsting & Vätskebrist

Solskydd för Barn

Till barn ska man använda speciellt solskydd helst med ingredienser utan fysikaliskt filter. 
Zinkoxid får inte användas som UV-filter i solskydd. I de flesta solskydd finns titandioxid i nanostorlek, ett så kallat fysikaliskt skydd. I solprodukter med fysikaliskt skydd så är det normalt sett titandioxidpartiklar i nanostorlek, detta gäller för hela branschen. Det finns titandioxid i många produkter men det betyder inte alltid att partiklarna är i nanostorlek.”

För tv-programet Kalla Fakta beskriver Sten Flodström på Kemikalieinspektionen att han är oroad över utvecklingen.
– Det är bekymmersamt mot bakgrund av hur lite vi vet om riskerna, säger han.

Världshälsoorganisationen WHO klassar titandioxid som ”möjligen cancerframkallande”. Dock bygger detta uttalande på forskning om nanopartiklar som andas in i lungorna – inte när det används som hudprodukt.

Alla solkrämer innehåller kemikalier och det kan vara svårt att avgöra vad som är minst farligt för kroppen. Även om det till exempel står titandioxid på en solkräm kan inte konsumenten veta om det handlar om nanopartiklar eller grövre titandioxid. Det finns krämer utan nanopartiklar.

Ett annat ämna man bör undvika är Parabener som är ett konserveringsmedel. Parabener är fortfarande vanliga i solskyddsmedel. I Danmark har man förbjudit parabener i produkter för barn under 3 år. Orsaken är att man funnit kopplingar mellan parabener och hormonstörningar.

Det bästa är att använda heltäckande solskyddskläder för små barn. Vi har listat solskyddskläder från flera olika leverantörer på sidan Produkter för Sol & Bad.

Symtom på att ditt Barn har bränt sig

Huden bränns om man vistas för länge i solen, men effekterna av att ditt barn bränt sig syns först på huden efter 6-24 timmar. Blir man lindrigt bränd, rodnar huden. Om man bränner sig illa uppstår det svullnad och blåsor på huden. 
När du ser hudrodnad har ditt barn alltså redan bränt sig. Om ditt barn bränt sig lindrigt finns det flera produkter som hjälper mot solsvedan på sidan Reseapotek för Barn.

Källor:

Professor Johan Moan YouTube klipp om D-vitamin och solning
Oslo University Hospital, Department of Radiation Biology, Institute for Cancer Research

Hade du nytta av informationen på denna sida? Dela den gärna med dina vänner!


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *