Barnvänligt hotell – Checklista

Boka barnvänligt hotell eller barnvänligt resort - checklista

Det finns flera kriterier som du säkert tänker dig att ett barnvänligt hotell eller resort ska uppfylla, eller?
På ett barnvänligt hotell blir familjesemester mer avkopplande och därför roligare för alla. Vi har sammanställt en checklista för sådant som kan vara bra att kontrollera INNAN du bokar hotell.

Ofta har resebolagen rätt bra koll på barnfamiljers behov under semestern. Men, ibland kan man bli förvånad över hur familjehotell, även relativt nybyggda, har missat vissa ganska grundläggande behov.
Det kan vara sådant som att hotellet är byggt i etage utan möjlighet att rulla upp eller ner barnvagnar, eller att den s.k. barnpoolen är för kall eller för djup för de minsta barnen. Vad är viktigt för att er semester ska bli bra? Utgå från checklistan och stäm av det som är viktigt för er…

Hitta snabbt inom sidan:

Hotellrummet – Borta fast hemma…

Hotellrummet ska kanske fungera lite som ”hemma” under semestern och behoven skiftar med ditt barns ålder. Kanske är det viktigt att det finns goda förutsättningar för att kunna sova svalt och ostört, för barn som klänger och klättrar är det viktigaste att inte kunna falla från balkongen, eller rymma från uteplatsen.

Familjerum

Om du bokar ett familjerum för att få ett extra avskilt rum där barn kan sova ostört, kontrollera att det verkligen är ett extra rum som du kan stänga dörren om.
En ganska vanlig lösning är annars en öppen planlösning med rumsavdelare, vilket också ofta kallas för ett ”extra rum”.

De flesta resebolagen lägger ut ritningar över planlösningen på sina respektive hotellrum.

Rum på markplan

Att välja ett rum på marknivå kan vara fördelaktigt för dig som reser med små barn. Du slipper bära upp och ner på resevagnen, för att inte tala om badpuffarna du glömde på rummet, eller solglasögonen eller…

Kontrollera att det finns staket runt uteplatsen. En vanlig lösning är annars att man planterat en mer eller mindre tät häck runt uteplatsen, vilket förstås inte stoppar en äventyrslysten tvååring.

Rum ovan markplan

Kontrollera fallrisk från balkongen – Medvetenhet kring säkerhetsfrågor är inte alltid lika hög som i Sverige. Balkongräcken får inte ha vågräta ribbor som går att klättra på.

Väl på hotellet, tänk också på att flytta undan bord och stolar som nästan alltid brukar vara placerade nära räcket direkt när man anländer till rummet.

Utrustning på rummet

Det är praktiskt om hotellrummet är grundutrustat med det viktigaste:

 • Finns det tillgång till en babysäng. Tänk på säkerheten. En godkänd babysäng bör ha ett avstånd mellan spjälorna som ligger mellan 45-65 mm, annars föreligger kvävningsrisk.
 • Micro eller vattenkokare för vällingen?
 • Om ni äter och lagar er egen mat på hotellrummet, finns det barnstol att boka på hotellet?

Vissa resebolag har hotellrum och lägenheter som är speciellt utrustade för småbarnsfamiljer.

Hotellområdet och dess omgivning

Vilken semester vill ni njuta av och vilka förutsättningar finns det för detta beroende av hotellets läge och utformning? Behoven är individuella och speglas både av vilka semestertyper ni är och barnens ålder.

Barnvagnsvänlighet

Är hotellområdet byggt i etage? Fungerar det att ta sig runt på området med barnvagn. Även på nybyggda hotell har man ibland missa behoven för de barnfamiljer som har barnvagn.
Det går förstås att baxa upp och ner en barnvagn för några trappor, men om hela hotellområdet är i etage med trappor istället för slingrande gångar så nöter det lite på semesterkänslan.

Restaurangutbud på hotellområdet

Till ett barnvänligt hotell hör ett vettigt utbud av restauranger och förstås att kunna värma medhavd barnmat på ett smidigt sätt.
All inclusive eller ej är en smaksak, men många barnfamiljer uppskattar det, främst för att det är enkelt och ofta prisvärt.

Barn är vanligen inte de tålmodigaste restauranggästerna, så det är bra om det finns någonstans där barn kan leka i anslutning till restaurangen där man ser dem, medan man avslutar sin middag.

Restauranger och affärer i närområdet

På vissa resmål ligger stora hotellkomplex och Resorts långt från närmsta centrum, men det kan vara både praktiskt och mysigt om det finns något litet shoppingcenter eller torg i närheten, gärna på gångavstånd.
En stor fördel är att man då kan bege sig ut på kvällen för att äta, eller shoppa utan att behöva väcka barn som somnat i vagnen.

Lekplatser

Med en rolig lekplats på hotellområdet med soltak kan barn leka och samtidigt komma undan från solens heta strålar mitt på dagen.

Är lekplatsen:

 • inhägnad?
 • Belägen på ett sätt att det finns möjlighet att övervaka den från t.ex. en intilliggande restaurang?
 • Försedd med soltak?

Bamseklubben - barnvänligt hotell med barn - RESA MED BARN

Barnaktiviteter & Klubbar

Många familjehotell har barnklubbar. De kanske mest kända är Vings Lollo & Bernie klubb och Fritidsresors Bamseklubben.
Ofta finns det också en del barnaktiviteter i hotellens egen regi, men då är det inte säkert att dessa hålls på svenska. Koncepten för barnklubbar är lite olika men syftet är att ge barnen möjlighet till spännande aktiviteter samtidigt som de vuxna får lite egen tid på semestern.

På sidan Barnklubbar & Aktiviteter berättar vi mer om hur de olika barnklubbarna fungerar och vad som ingår i utbudet.

Poolerna – Viktigast om man frågar barnen…

Poolen brukar vara favorittillhållet för barnen. När man semestrar med småbarn är det lite extra viktigt att barnpoolen är genomtänkt.

 • Temperatur på vattnet
  Vissa resmål är inte så varma att poolerna känns sköna att bada i om de inte är uppvärmda. Speciellt viktigt är detta för småbarnspoolen. Under 25 grader är kallt för små bebisar, speciellt om det blåser!
  Det är inte ovanligt att poolerna endast är uppvärmda under huvudsäsong, kontrollera datumen lite extra när du reser tidigt, eller sent på säsongen.
 • Baddjup
  Förutsätt INTE att termen ”barnpool” innebär att den passar för barn i alla åldrar. Kontrollera djupet innan du bokar liksom om du reser med småbarn att en del av poolen är sluttande så att det går att gå i på ett bra sätt.
 • Skydd för den heta solen
  Finns det solskydd över en del av poolområdet?

Stranden – sand i lakanen ger semesterkänsla

Drömmer du om en långgrund sandstrand men vit mjuk pudersand? I realiteten ser ju stränder helt olika ut och med skiftande förutsättningar. Att ett hotell ligger strandnära betyder INTE att det nödvändigtvis är en strand ni vill eller ens kan bada vid.

Bra att tänka på:

 • Hur långt avstånd är det till stranden?
 • Behöver ni passera starkt trafikerade vägar för att kommat till stranden?
 • Är stranden stenig, sandig, långgrund, bra att snorkla från?
 • Ren och fin, eller fylld av tång och skräp?
 • Finns det någon form av vågbrytare eller lugn del som passar för småbarn?
 • Tillgång till skugga från träd, parasoller?

VIKTIGT! Kontrollera faktorer som tidvatten och risk för höga vågor eller farliga strömmar. Vissa stränder går knappt att bada från alls under del av säsongen!

Tycker du vår checklista underlättar valet av hotell så får du gärna dela den med dina vänner på Facebook, Twitter eller via mail. Det gör du enklast genom knapparna här nedan.