Flyga Gravid – viktigt för dig att veta

Flyga gravid - tips inför flygresan som gravidSvullna fötter, förhöjd risk för blodproppar och omöjligt att teckna försäkring, är det verkligen så illa att flyga gravid?
Här får du som är gravid och ska flyga viktig information kring vad som gäller för dig när du flyger under graviditeten, konkreta tips på hur du underlättar flygresan och vad du framförallt ska se upp med.

Flyga gravid – Innan du bokar din flygbiljett!

Här följer en checklista på saker som du som ska flyga under graviditeten måste ha koll på innan du bokar din flygbiljett.

Är det farligt att flyga gravid?

Det finns inga medicinska hinder för att flyga när du är gravid, så länge du har en ”normal” graviditet.
Men om du tidigare haft komplikationer under din graviditet eller tidigare fött barn för tidigt, ska du alltid diskutera med din läkare innan du bokar din flygresa.

En del flygbolag accepterar inte gravida resenärer efter vecka 28, p g a risken för förtidig förlossning. Andra flygbolag tillåter inte att du får flyga gravid med dem om du har en beräknad förlossning inom 1 till 2 månader.

Men skulle komplikationer uppstå under flygresan, eller på resmålet kan det bli mycket kostsamt, läs därför noga informationen på denna sida om du planerar att flyga under din graviditet.

Vart kan du resa?

flyga säkert som gravid - lämpliga resmål för gravidaCharterresmål är ofta okej att resa till, men extrema resor under primitiva förhållanden i tropiska u-länder rekommenderas givetvis inte till gravida.
Rådgör gärna med din läkare före du bokar flygresa. Frågor som kan vara bra att fundera kring före resan är:

  • Vilken vård du kan få på resemålet om något skulle hända?
  • Vilka vaccinationer som rekommenderas för det aktuella resmålet?
  • Kommer du att orka med en lång flygning som gravid?
  • Finns det några andra faktorer som komplicerar och gör att du bör avstå från att flyga?

Boka inte flygresa när du är nygravid

Undvik helst att boka flygresor som inträffar senare i graviditeten medan du ännu är nygravid. Det är faktiskt omöjligt för dig att veta hur du kommer att må senare under graviditeten, kanske kommer du att må toppen under hela graviditeten, eller så mår du riktigt illa. Det är inte underbart att flyga om du mår dåligt och det är dyrt att avboka en flygresa nära inpå resan.

Generellt är det dock så att vecka 14 till vecka 27 brukar vara en bra tid att flyga när man är gravid. Förhoppningsvis lider du inte längre av eventuellt illamående och risken för missfall är generellt låg, vilket gör detta till en bättre period att flyga under graviditeten.

Gravid och vaccinationer, vad gäller?

Vissa vaccinationer kan du inte ta när du är gravid

De flesta vaccinationer går bra att ta när man är gravid, men det finns några vaccinationer du ska undvika.
Vaccinationer med levande vaccin bör undvikas under graviditet (gula febern, röda hund -mässling-påssjuka, TBC), liksom vissa förebyggande malariamedel. Ibland kan det därför vara olämpligt att resa till vissa länder under graviditeten.

Om du är osäker på vad som gäller för ditt resmål, tag kontakt med en läkare på en vaccinationsmottagning innan du bokar, så ni kan diskutera vilka vaccinationer som behövs och vilka som är säkra att ta när du är gravid.

Vissa myggmedel bör inte heller användas under graviditeten, eftersom de innehåller olämpliga ämnen. Fråga på apoteket efter säkra alternativ, så slipper du bli myggbiten under semestern.

Viktiga papper att ha med på flygresan

Följande viktiga papper ska med i handbagaget när du ska flyga gravid, annars kan du få problem.

  • Journalen från mödravårdscentralen
    Innan du flyger, se till att du har med dig en kopia på din uppdaterad journal från mödravårdscentralen. Detta är viktigt om du mot förmodan skulle behöva uppsöka vård under resan. Journalen innehåller viktig information om graviditeten och även om den inte är översatt till engelska, är en del av informationen som finns i journalen densamma i stora delar av världen.
  • Läkarintyg på engelska
    Be din läkare om ett läkarintyg på engelska, det kräver de flesta flygbolag. I läkarintyget ska det stå att graviditeten är normal samt datum för förväntad förlossning. Utan ett läkarintyg riskerar du att bli stoppad när du ska borda flygplanet…

    Värsta scenario, att du flyger på semester utan intyg, tillåts att flyga på utresan, men nekas att flyga på hemresan (eftersom du nu ombeds visa upp ditt intyg). Fattas bara att du dessutom inte kan bli ombokad till ett nytt flyg efter att du väl fixat ditt intyg, eftersom du nu har gått in i en graviditetsvecka där du inte tillåts att flyga.
    Det beskrivna scenariot har faktiskt hänt i verkligheten.
  • Skaffa ett Europeiskt försäkringskort (för resor inom EU/ESS)
    Om du ska flyga inom EU/EES eller Schweiz har du rätt till vård på samma villkor som invånarna i respektive land, vilket också gäller gravida liksom det nyfödda barnet.
    Du kan beställa ett europeiskt försäkringskort från Försäkringskassan. EU-kortet visar att man har rätt att få vård på plats i landet. Kontrollera också exakt vilka vårdformer som täcks inom EU.
    När man reser inom Norden behöver man inte ha något EU-kort.

Gäller din försäkring när du flyger under graviditeten?

Rätt försäkrad när du är gravid och ska flygaTag reda på vad som gäller om du skulle behöva vård i samband med graviditeten på själva resmålet, eller under flygresan.

De flesta hemförsäkringar täcker INTE sjukvårdskostnader i samband med graviditet efter vecka 28.
Om du föder för tidigt och barnet behöver vård utomlands eller transport hem kan du själv behöva stå för kostnaderna, vilket kan komma att kosta dig flera hundra tusen kronor!

Tala med ditt försäkringsbolag för att få reda på vad som exakt gäller för de försäkringar du har, så att du kan avgöra om du behöver teckna en tilläggsförsäkring inför flygresan eller om du faktiskt bör avstå från att flyga under graviditeten.

Täcker din försäkring eventuella kostnader för hemtransport med till exempel ambulansflyg? Läs Aftonbladets artikel – Gravid på resan kan kosta 700.000 kr

Flygbolagets regler för gravida

Flygbolagen tillåter inte att du som gravid flyger efter en viss graviditetsvecka. Det vanligaste är att gravida inte får flyga under de sista 1 till 2 månaderna, men flygbolagen har olika bestämmelser för vad som gäller för gravida, så kontrollera alltid med respektive flygbolagen innan du bokar resan.

Bestämmelserna finns eftersom det kan finnas en risk för att planet behöver landa om förlossningen sätter igång på flyget.

Flyga gravid – så underlättar du flygresan

Okej, du har bokat flygresan efter att ha kollat alla punkterna ovanför…
Här är tipsen som underlättar själva flygresan, när du flyger gravid och vill få en bekväm och bra start på semestern.

Förboka sittplats på flyget

Finns det någon särskild plats du föredrar att sitta på som underlättar flygningen? Säkrast är att förboka sittplats på flyget i god tid innan resan.
Flygbolaget kan hjälpa till med att föreslå en bra sittplats utifrån dina förutsättningar. Kanske är det bra med en plats där du kan sträcka på benen, eller en sittplats nära toaletten?

Illamående, graviditet och flygning

Tillhör du den kategorin av människor som blir åksjuk av att flyga, eller känner du aldrig av någon åksjuka? Oavsett vilket så kan läget vara annorlunda när du flyger som gravid.

Åksjuka förvärras av bland annat trötthet, något att beakta lite extra om du är gravid och ska genomföra en långflygning. Framförallt bör du undvika att stressa.
Postafen är ett receptfritt läkemedel mot åksjuka som går bra att ta när du är gravid. En relativt vanlig biverkning är att du kan känna dig tröttare än annars.

Tänk på att all medicin mot åksjuka ska tas förebyggande, eller så tidigt som möjligt om du får symptom.

Det kan vara bra att ha en plats nära toaletterna på flyget om du vet med dig att du lätt mår illa.

Rätt klädd för att flyga gravid

Ta på dig mjuka sköna kläder inför flygresan som inte hindrar blodtillförseln och välj ett par bekväma skor som inte är för trånga, eftersom dina fötter ofrånkomligen kommer att svälla under flygningen.

Stödstrumpor på flyget - bästa investeringen för dig som ska flyga gravid

Stödstrumpor är kanske den bästa investering du kan göra om du ska flyga under graviditeten och vill underlätta för din kropp under flygresan. Stödstrumpor gör att cirkulationen fungerar bättre och ger stöd som gör att fötterna och vaderna blir mindre svullna.

För bästa effekt, sätt gärna på dig stödstrumporna direkt när du stiger upp på morgonen och ha dem på dig under hela resan.

Drick mycket vatten

Uttorkning är ett problem för alla som flyger eftersom luften är så torr i flygplanet, och än mer för dig som flyger gravid. Tänk på att dricka extra mycket vatten under flygresan.

Graviditet och förhöjd risk för blodproppar

De allmänna råden är att man ska röra på sig under en längre flygning, det gäller särskilt när du ska flyga gravid eftersom du under en graviditet lättare blir svullen om fötter och ben, speciellt när du sitter stilla för länge.
Det finns också en något förhöjd risk att få blodpropp vid lång tids stillasittande och denna risk ökar faktiskt något under en graviditet.
Ta regelbundet promenader i mittgången, så minskar du svullnad i fötter och ben och mår dessutom bättre när du kommer fram.

Mer för dig som är gravid och ska flyga:
Flyga med barn – En komplett guide
Farligt att flyga med spädbarn?

Vi hoppas att informationen till dig som ska flyga gravid är till nytta när du planerar din flygresa, inte avskräcker från en skön semester, men har gjort dig uppmärksam på det som är viktigt att känna till.
Hade du nytta av vår guide får du gärna dela den med dina vänner. Det gör du enkelt genom knapparna nedanför.