Flyga med Barn guide

Komplett flyga med barnguide

Oavsett om det är första gången du ska flyga med barn, eller om du är en rutinerad globetrotter, så kan det vara bra att förbereda sig inför flygresan.
En välplanerad flygresa med din bebis eller ditt barn kan vara skillnaden mellan totalt kaos eller en bra start på en härlig familjesemester.Om flyga med barn guiden

Flyga med Barn guiden är för dig som kanske känner dig osäker inför första flygresan med barn, eller för dig som vill ha en snabb checklista för att inte missa något inför flygresan med din bebis (kan förstås även hända den mest rutinerade resenären).
Här har vi samlat alla tips och råd kring hur flygresan blir så bra som möjligt oavsett om du reser med spädbarn, små barn eller lite större barn.

Hitta snabbt i Guiden:

Inför flygresan
Förberedd på det oväntade
Boka barnvänligt flyg?
Förbokningsval - Babysäng och sittplatser
Flyga med barn under 2 år
PASS till Barn
Regler för packning och handbagage
Klädd för flygresan
Flyga gravid
I Luften
Vid start och landning - Om ont i öronen
Tips på aktiviteter
Övriga passagerare – Surkartar eller extra barnpassning?
Äta på planet
Sova på planet
Hygien, blöjor och toalettbesök
Vid mellanlandningar
På Flygplatsen
Om ni tappar bort varandra
Resevagn eller bärsele på flygplatsen?
Först eller sist ombord på planet?
Efter landning
Lämna flygplanet
Nästan... framme

Flyga med barn – Inför flygresan

Hur förbereder man bäst sitt barn inför flygresan? Är det bättre att flyga vissa tider på dygnet än andra? Här har vi samlat tips om vad du kan tänka på och hur du kan förbereda dig och dina barn inför själva flygresan.

Förberedd på det oväntade

Om man är orolig över hur det kommer att fungera att flyga med sitt barn för första gången, eller har tidigare negativa erfarenheter, är det lätt att stressa upp sig.
Ett sätt att hantera orosmoment kan vara att planera för alla eventualiteter innan flygresan. Du känner dig mer förberedd. Stress är ju något som både barn och den lilla bebisen känner av och reagerar negativt på. Stress och oro kan därför i sig vara orsaken till att eventuella problem under flygresan uppstår.

Det är förstås inte bara du som behöver förbereda sig. Ju bättre koll ditt barn har på vad som ska hända under flygresan, desto bättre förutsättningar för en bra start.

Små barn beskrivs ofta som vanemänniskor eftersom upprepningar, rutiner, igenkännanden och förutsägbarhet har en trygghetsskapande effekt.

Både stora och små barn kan man förbereda inför flygresan genom att förklara vad som ska hända på flygplatsen och under själva flygningen. Information får förstås anpassas efter ditt barns ålder och personlighet. Mindre barn berättar och pratar man kortare stunder med om flygresan och vid flera tillfällen.

Saker som kan vara bra att prata om är till exempel:

 • Om och hur ni ska sova, äta på planet, mellanlanda eller byta flygplan etc.
 • Hur det kommer att fungera att sitta stilla länge
 • Hur det fungerar med toalett på planet (som ju låter ganska mycket)
 • Vilka lekar & aktiviteter som man kan göra på ett plan
 • Hur man tar hänsyn till övriga passagerare

Tips! Det här med tid är något diffust för barn. När ni talar om hur lång flygresan kommer att vara kan det vara bra att jämför tiden med något som ditt barn kan relatera till. Man kan använda ett långt snöre, där man gjort en knut på en sträcka eller tid som t.ex. hur länge vi brukar åka till sommarstugan. Snöret kan man sedan ta med på flyget och t.ex. flytta en knut, eller markera med en penna varje gång man får frågan ”Hur långt är det kvar?”

Boka ett Barnvänligt flyg?

Vilket flygbolag som är barnvänligast finns det många och varierande åsikter om. Ofta är det också priset som får styra, men det finns vissa saker som du kan fundera över lite innan du bokar flyg och väljer flygbolag.

Inför långflygningar, boka om möjligt ett nattflyg så barnet kan sova större delen av flygresan. Mellanlandning kan vara toppen för ”bus och bensträckare” på dagen, men värdelöst mitt i natten eller om ditt barn får ont i öronen vid landning.
Du bör kunna förvänta dig lite större tolerans från övriga passagerare vid charterbokning eftersom dessa passagerare rimligtvis bör veta vad de ger sig in på än vid bokning av reguljärflyg.

Andra kriterier som kan anses relaterade till barnvänligt flyg är:

 • Familjer med små barn/spädbarn har förtur vid bordning
 • Möjlighet att boka babysäng/basinett
 • Erbjuder barnmat och blöjor
 • Personal som fokuserar och assisterar barnfamiljer
 • Erbjuder barnmeny
 • Erbjuder barnaktivitetspaket
 • Videounderhållning med innehåll riktat till barn 

Förbokningsval – baby crib och sittplatser på flyget

Om du reser med spädbarn under sex månader, finns ofta möjlighet att boka så kallad basinett även kallad ”baby cot” eller ”baby crib” på flyget.
En babysäng monteras upp på väggen i flygplanet och finns bara på vissa utvalda platser. Det kostar som regel inget extra, men måste anges när du bokar biljett.
Observera att det sällan finns mer än några få babysängar per flygplan att tillgå… så först till kvarn gäller alltså! På långflygningar är det inte ovanligt att dessa babysängplatser bokas upp månader innan flygresan.

Nyttja gärna möjligheten att välja säte genom att förboka sittplatser, det kostar oftast inte så mycket extra.
Fler familjer förbokar idag sina platser varpå chansen minskar att man spontant får riktigt bra sittplatser.

Mittraden - boka sittplatser - Bulk rowOm ni är en stor familj som reser och har speciella önskemål om att sitta tillsammans så bör ni också förboka era sittplatser.

Bra platser att boka är vid den stora väggen mitt i planet ”bulk row” (men de är ganska dyra). Där finns mer plats för benen och barnen kan sitta och t.o.m. kanske ligga där och sova.
Det kan finnas flera bra platser med extra utrymme, ring gärna direkt till flygbolaget som kan föreslå lämpliga säten.

Flyga med Barn under två år

Flygbolagen erbjuder vuxna som ska flyga med Barn under 2 år att ta med barnen på flyget utan en egen flygstol till ett mycket lågt pris där du bara betalar kostnaden för flygskatten.
Med detta erbjudande följer förstås vissa begränsningar som kan vara värt att känna till:

 • Barn under 2 reser utan egen bagagevikt (men barnvagn får tas med)
 • Barn under 2 flyger utan eget handbagage
 • Du kommer att behöva sitta med barnet i knät under stor del av resan
  (För spädbarn försök boka en babysäng)
 • Om du vill ha ditt barn fastspänd i en bilbarnstol för ökad säkerhet så är detta inte möjligt
 • Mat ingår inte i flygresan

Självklart går det att köpa till ett eget säte för barn som är under 2 år, men det är långt ifrån alltid som flygbolagen erbjuder dessa stolar till ett reducerat barn pris.

Ansökan om PASS till barn

Alla barn behöver PASS när de ska resa utanför norden, även spädbarn. Inom EU behövs egentligen inget PASS när man reser, men eftersom barnet måste kunna legitimera sig är PASSET normalt den enda möjligheten.

Kontrollera giltigheten på PASSET i god tid innan resan (tänk på att giltigheten på barnpass är kortare än för vuxna). För vissa resmål måste PASSET vara giltigt upp till ett halvår efter ankomst på destinationen. Glöm inte att för vissa resmål krävs VISUM.
Normalt tar det maximalt 5 arbetsdagar att få ut PASSET från ansökningsdagen, men för säkerhets skull var ute i god tid.
Det går att ansöka om ett ”nödpass”, som man får ut direkt på plats (endast på vissa polisstationer), men det är mycket dyrare än ett vanligt pass och endast godkänt under en begränsad tid.

Tänk på att:

 • om ni har delad vårdnad så behöver båda föräldrarna godkänna passansökan.
 • ta med kvittot när du hämtar ut passet

Regler för Packning och Handbagage

Undvik övervikt, idag är de flesta flygbolagen strikta med att kontrollera vikten på bagaget, det gäller även handbagaget. Observera att det inte bara gäller den totala vikten utan också max. vikt per bagage.
Det är inte kul att riva ut grejer ur väskorna och packa/fördela om vid incheckningen på flygplatsen.
Om du är osäker så väg bagaget hemma. De där ”sista minuten” sakerna man stoppar i resväskan innan man stänger locket har en tendens till att generera övervikt.

Olika flygbolag har olika viktgränser för handbagage, om du inte reser uppgraderat brukar regeln vara att du får ta med 1 handbagage per person (men inget eget handbagage för barn under 2 år). På vår sida Handbagage på Flyg kan du läsa mer om regler kring handbagaget och där finns också en tabell som listar max vikt och dimensioner på handbagaget för våra vanligaste flygbolag.

Observera att det är speciella bagageregler för barn under 2 år som inte har ett eget säte, kontrollera med respektive flygbolag, då reglerna kan variera något mellan de olika flygbolagen.
Barn tycker det är roligt att få vara med och packa sitt eget handbagage, men kontrollera innan så att ni inte riskerar att bli av med något otillåtet vid Gaten.
Om du reser med tidigt morgonflyg, se helst till att packa allt kvällen innan så det inte blir stressigt och ni riskerar att få fel start på resan.

Funderar du över vad som kan vara bra att packa inför resan? Här hittar du ett förslag till packlista för resa med små barn.

Ha PASS och biljetter extra lättåtkomligt, de ska kanske visas upp flera gånger under flygresan. Ha gärna en penna i handbagaget, så att ni kan fylla i eventuella inresehandlingar redan på planet.

Du får ta med barnmat så att det räcker för hela flygresan i handbagaget, men packa den separat, gärna i en genomskinlig påse eftersom den måste visas upp vid säkerhetskontrollen.

Klädd för flygresan

På planet brukar det vara kallt och lite dragit, på resmålets flygplats, förutsatt att det är en solsemester ni reser på, är det däremot ofta varmt. Den bästa lösningen är kanske att klä barnen i lager. Strax före landning är det bara att skala av lagom med kläder.

På återresan kan du inte alltid räkna med att planet angör en gate, ni kan behöva åka buss in till terminalen. Detta har mindre betydelse under sommaren, men om det är vinter och 20 minus ute gäller det att ha tillräckligt med kläder och mössa packat i handbagaget.

Om du är gravid och ska flyga

Tänk på att flygbolag har olika regler kring hur sent under graviditeten man får flyga och att det i vissa fall kan krävas läkarintyg. Fler tips hittar du på sidan Flyga Gravid 

Flyga med barn – På flygplatsen

Här berättar vi lite mer om vad som kan vara bra att tänka på och göra när ni väl befinner er på flygplatsen.

Om ni tappar bort varandra

Man vill ju inte ens tänka tanken, men för säkerhets skull, skriv ditt telefonnummer på barnets arm eller använd dig av en så kallad SafetyTat, denna och andra artiklar har vi samlat på vår sida med flygprodukter för barn, där vi listar praktiska produkter från olika leverantörer som underlättar när du ska flyga med barn.

Resevagn eller bärsele på flygplatsen?

Barnvagnar checkas in och lämnas normalt i disken för specialbagage på flygplatsen.

Flyga med barnPå vissa flygplatser går det bra att ta med sig resevagnen fram till Gaten, dock inte på alla flygplatser.
Kontrollera även om du kommer att få tillgång till vagnen vid eventuella mellanlandningar. Vissa flygplatser erbjuder istället lånevagnar som man lämnar ifrån sig vid gaten (fråga vid incheckningsdisken).

Om du flyger med bebis är det praktiskt med en bärsele om du måste checka in vagnen eller kommer att mellanlanda utan tillgång till vagn.

Först eller sist ombord på planet?

För lite större barn, passa på att ”springa av sig” på flygplatsen innan ni går på planet. På många flygplatser finns det en lekhörna.
Ha inte för bråttom på planet, det är ofta bättre att barnen får röra på sig så länge som möjligt istället för att köa vid Gaten, eller sitta på planet medan det fylls på.
Om du flyger med spädbarn kan det däremot vara praktiskt att borda planet tidigt. Vissa flygbolag ger passagerare som reser med spädbarn eller små barn förtur till att gå ombord på flygplanet. 

Gör ett toalettbesök innan ni går ombord

Om ditt barn inte använder blöja, passa gärna på att besöka toaletten innan ni går ombord på planet. Det kan ibland ta lång tid innan flygplanet är uppe i luften och när de väl öppnar toaletterna blir det ofta snabbt en lång kö.

Flyga med barn – I luften

Här har vi samlat alla tips på aktiviteter och hur ni gör det så bekvämt som möjligt för er under flygresan.

Vid Start och Landning – Om ont i öronen

En del barn (men långt ifrån alla) får ont i öronen när de flyger, ibland under start, men framförallt under landningen.

Barn, många vuxna också föresten, har svårt att tryckutjämna. Riktigt små barn kan förstås inte lära sig att tryckutjämna själva, men lite större barn brukar klara det utmärkt om man tränar hemma innan flygresan. Här listar vi lite tips kring tryckutjämning.

Tryckutjämning – flyga med spädbarn och småbarn:

 • Börja tidigt, vänta inte tills det gör ont
 • Ge näsdroppar/nässpray strax före start och landning
 • Om barnet är litet amma gärna under start och landning, det kan man göra även när barnet är fastspänt.
 • Nappflaska med dryck
 • Suga på Napp (att suga kan hjälpa)

Tryckutjämning – flyga med större barn (och vuxna):

Det finns lite olika sätt att tryckutjämna på, men det vanligaste sättet är att man stänger munnen, håller för näsan och blåser lite försiktigt tills det ”knäpper till” i öronen. Detta fungerar inte om örontrumpeten svullnat igen på grund av t.ex. en pågående öroninflammation.

 • Tryckutjämna ofta, vänta inte tills det gör ont.
 • Många upplever det som lättare att tryckutjämna om man skjuter fram underkäken.
 • Att titta uppåt underlättar tryckutjämning för vissa.
 • Är det svårare att tryckutjämna det ena örat ska man lägga motsatta örat mot axeln när man tryckutjämnar.
 • Tugga tuggummi
 • Barn från några år och uppåt kan lära sig tryckutjämna med en Otovent (en liten ballong som man blåser upp genom näsan)
 • En annan produkt för tryckutjämning är Earplanes som ser ut ungefär som ett par öronproppar och tryckutjämnar kontinuerligt, dessa och andra produkter som är bra att ha med på resan hittar du på vår reseapotek för barn sida.

Tips på aktiviteter

 • Pennor och Papper
 • Mp3-spelare med sagor och musik. (Se gärna vår Sagor på Resan sida för inspiration)
 • iPad, mobil, DVD-spelare eller Dator för att se film eller spela spel. Det kan ibland vara svårt för barn att se flygplansskärmarna. Glöm inte hörlurar.
 • Ny leksak inför resan, som barnet får öppna på planet
 • Rese/pocket spel och Kortlek (större barn)
 • Gosedjur
 • Aktivitetsböcker, klistermärken , eller självhäftande figurer, med ett tema som ditt barn tycker om
 • Fönsterplats brukar barn tycka är spännande att sitta vid, då kan man prata om vad man ser tillsammans.

Övriga passagerare – Surkartar eller Extra barnpassning?

Alla passagerare är inte stormförtjusta i barn på planet, men det kan inte du göra något åt. Vad du däremot kan göra är att förbereda dig och ditt barn så bra som möjligt inför resan, det minskar risken för problem under flygningen. Om ditt barn är stort nog att förstå, tala innan resan om vilka regler som gäller på planet, att man inte får sparka eller hänga på sätet framför, eller vad det nu kan vara. Tänk på att inte ta med leksaker som låter eller är störande för övriga passagerare.

Flyga med bebis -tipsNär det gäller små barn som skriker så är det bästa du kan göra att försöka behålla ditt lugn. Ta det lugnt, det värsta som kan hända är att barnet skriker hela vägen och det är ändå inte särskilt sannolikt… Tag med några extra par öronproppar och erbjud dessa om någon klagar.

Man kan inte plugga igen munnen på en baby som skriker, men man kan plugga igen öronen på en grinig medpassagerare. De allra flesta medpassagerare är ändå välvilligt inställda till barn och om du har tur hamnar ni till och med bredvid en extra barnpassare!

Trots att ni är på resa, försök att hålla på invanda rutiner så gott det går, då känner sig barnet tryggare och det är större chans att flygresan går smidigt.

Äta på planet

Man brukar inte kunna beställa mat på planet till barn under 2 år, så för små barn får du räkna med att ta med egen mat.
Förbered genom att t.ex. fylla en vällingflaska med pulver hemma, så kan personalen på flyget fylla på med hetvatten. Det finns också färdigblandade vällingpaket att köpa, men de smakar inte riktigt samma som ”vanlig välling” så prova gärna hemma först att ditt barn verkligen gillar den.
Tag gärna med barnmat som fungerar att äta även kall, ibland är det inte möjligt för flygvärdinnorna att hjälpa till just i den stunden med uppvärmning av maten.

Tänk på att ta med tillräckligt med barnmat/välling så att det även räcker om ni skulle råka ut för förseningar. Räkna också med att du kanske måste kassera mat som du öppnat och som barnet kanske inte ville äta just då…

Sova på planet

Ta med en tunn filt, som luktar som hemma och en liten kudde som även kan användas i resevagnen under semestern.
Bygg eventuellt en koja av filten som man får på nattflygningar genom att hänga upp filten mellan ditt och framförvarande säte. Blir mörkt och mysigt och lite lugnare när barnet ska somna.

Flyga med barnKnäpp gärna fast barnet i sitt bälte när det ska sova, så behöver du inte väcka ditt barn om det blir turbulens under flygningen.
Har du bokat basinett/babycot så slipper du ha din baby sovande i ditt knä, vilket ju annars kan vara jobbigt under en långflygning.

Ett alternativ när det inte finns möjlighet att bokat basinett på flyget kan vara att boka säte med extra mycket benutrymme där man kanske till och med kan bädda i ordning en liten sängplats eller använda en BabyTravel som är en skötväska som lätt görs om till en liten resesäng.

Om ditt barn använder napp, ha flera nappar lättåtkomliga. Nappar försvinner lätt under flygningen bland filtar, ben och trånga säten.

Hygien, Blöjor och toalettbesök

Om du reser med barn som använder blöjor, tänk på att ta med tillräckligt många blöjor på planet så att det täcker incidenter som magsjuka barn, flygplansförseningar, missade mellanlandningar och borttappat resebagage.

Flygplanstoaletter kan en del barn tycka är lite otäcka, speciellt när man spolar och det låter väldigt högt.

Ha plastpåsar till hands utifall ditt barn skulle må illa. Påsarna är även bra till att slänga blöjor och skräp. Antiseptiska våtservetter är bra att ha till hands på planet för att minska smittorisken. Flygplansluften är torr, så det kan vara en bra att använda näsdroppar i förebyggande syfte, eftersom torra slemhinnor ökar kroppens mottaglighet för virus.

Vid mellanlandningar

Vid långflygningar är det inte ovanligt med mellanlandningar, i bland för att hämta upp ytterligare passagerare, ibland för att tanka. Att mellanlanda på dagen kan vara en perfekt bensträckare och en möjlighet för barn som har mycket spring i benen att få röra lite på sig. Försök i så fall att vara snabba av planet så ni hinner använda er av tiden. Eftersom flygbolaget inte vill riskera förseningar brukar de ropa tillbaka passagerarna till gaten en bra stund innan. Om du är för ivrig tillbaka riskerar ni bara att få köa en lång stund.

Tips inför mellanlandning vid flygresor med barnPå kvälls och nattflyg blir du antagligen tvungen att väcka ditt barn och lämna planet, men ibland och om du står på dig gör personalen undantag om du ber att få stanna kvar, men aldrig om planet måste tankas.

Flyga med barn – Efter landning

Skönt, nu är flygresan avklarad, och ni har förhoppningsvis en massa kul som väntar på er, men det finns några saker till som kan vara bra att tänka lite på.

Lämna flygplanet

När planet väl har landat är det trångt i gången och alla vill av samtidigt. För barnfamiljer med mycket packning och små barn är det ofta bäst att stanna kvar i sätet tills den värsta rusningen är över. Ni kommer i vart fall att behöva vänta på ert bagage, så det är inte bråttom.
Leta runt bland säten en sista gång så ni inte råkar glömma favoritnallen kvar på planet eller passa på att klä barnen efter klimatet på resmålet.

Nästan… framme

En sak som är lätt att missa när man pratar om flygresan och semestern, är att det faktiskt tar ganska lång tid efter man lämnat planet, innan ”det roliga” börjar.
Man pratar om allt kul som man ska göra och hur härligt det ska bli att bada i poolen, fiska i sjön eller besöka äventyrslandet.
Så många besvikna barn som sett flygplansdörren öppnas och förväntat sig att kliver ut direkt på sandstranden, pool-området eller Disneyworld 🙂
Kanske är man heller inte den tålmodigaste när man har ett barn som skriker att de vill bada i poolen NU, samtidigt som man ska hitta rätt bagageband, transferbuss och passera säkerhetskontroller.

Så, ett litet kom ihåg är att prata om hela resan för att minimera frustrationen hos barn som redan SUTTIT STILLA VÄLDIGT LÄNGE!

Nu när ni klarat av flygresan börjar det riktiga äventyret…

Gillade du vår Flyga med Barn guide? Dela den gärna med dina vänner!


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *