Att flyga med bebis

Så skönt kan en bebis sova i pappas famn under flygresan

Hur fungerar det att flyga med bebis, är en fråga som även den mest flygvana föräldern kan ställa sig inför sin första flygresa med sitt lilla barn.
Marie, mamma till Molly som nu närmar sig 7,5 månader, delar här med sig av sina egna och hennes mans erfarenheter av att flyga med Molly i olika åldrar.

Hur gammal var Molly när ni flög med henne för första gången och hur kände ni inför resan?

Vi gjorde vår första flygresa med vår bebis Molly när hon var 2,5 månader.
Varken jag eller min sambo kände någon oro inför resan. Varför skulle vi måla upp en massa problem som ännu inte fanns? Mycket handlar ändå om att själv behålla lugnet.

Planerade ni inför er första flygresa med bebis?

Vi var väl förberedda och ute i god tid på Arlanda, där vår resa tog sin början. Jag ammade Molly vid start och landning, sedan sov hon en bra stund under resten av flygresan. Destinationen var Malaga och vi flög med Norwegian där vi hade förbokat platser långt fram i planet.
Vi åkte sent på kvällen från Arlanda och flög tillbaka hem till Sverige med ett tidigt flyg från Malaga.

Marie berättar vidare att dessa flygtider passade dem bra eftersom de sammanföll med de tiderna då Molly skulle ha sovit om de varit på hemmaplan.

Har du några speciella tips för handbagage och packning när man flyger med en liten bebis?

Trots att jag ammande ville jag vara förberedd med mjölkersättning, så jag hade med mig några förpackningar i handbagaget.

Maries erfarenhet är att kabinpersonalen ofta har det stressigt ombord och därför passade hon på att värma ersättning precis innan de klev på planet så att allt var klart inför start.

I skötväskan hade jag samma packning som jag brukar ha på en vanlig promenad, förutom lite fler extra-blöjor och kläder samt ersättning om det skulle strula med amningen.

Glad Molly på flygplatsenNi har flugit fler gånger med Molly, hur upplevde du er andra flygresa?

Vår andra flygresa gjorde vi med Molly när hon var 5,5 månader och denna gång skulle vi flyga i cirka 11 timmar.
Trots att det var en längre resa kände jag inte heller att det fanns något att oroa sig för. Jag packade ner ännu fler extra blöjor, kläder och ersättning.

Eftersom de flög så långt bokade man en ’babycot’, vilket Marie varmt rekommenderar för just en längre flygresa. Hon tipsar också om att flygbolagen har olika regler vad gäller hur mycket din bebis får väga.

När man förbokar en ’babycot’ får man även sitta bra, med bättre utrymme som kommer med på köpet. Vi reste med Qatar Airways, vilka jag verkligen kan rekommendera. Man betalar inget extra för babycoten och både jag och min sambo fick sitta bredvid varandra utan extra kostnad. Dock kan vissa flygbolag kan ta extra betalt för detta.

Ni har hunnit med en tredje flygresa. Berätta lite om den, nu var ju Molly lite äldre. Var det någon skillnad?

Vi har precis kommit hem från vår tredje flygresa med Molly och allt har gått bra, som alla våra resor med henne. Den här gången var Molly sju och en halv månad, så vi var lite nyfikna på hur resan skulle vara eftersom hon är lite mer aktiv nu. Förberedelserna var som inför de övriga resorna, men då jag inte ammar längre valde jag att packa ner lite extra välling och frukt i handbagaget.

På Flygplatsen med spädbarnDen totala flygtiden var cirka fyra timmar, men på grund av mellanlandningar var de ändå på resande fot hela dagen och spenderade några timmar på Charles de Gaulle, berättar Marie.

Det är en väldigt stor flygplats, så vi trodde inte att det skulle vara så svårt att spendera några timmar bland restauranger och affärer. Det visade sig dock vara helt fel.

Marie förklarar att de reste från Terminal 2 som är uppdelad. Deras flyg avgick från F-delen som bara hade en restaurang och ett café att bjuda på. De kunde inte ta sig till någon annan del av terminalen.

Air France hade väldigt små barnvagnar man kunde låna om det fanns någon ledig. Vid Terminal 2 E fanns det andra vagnar att låna, men vi kunde ju inte ta oss dit. På plussidan var det dock gott om toaletter och dessa hade alla skötrum.

Så vid vilken ålder är det bästa att flyga med en bebis enligt dina (och Mollys) erfarenheter?

Aktivering på flygresan för barn Alla flygresorna har gått jättebra, men självklart är det skillnad på att flyga med ett 2,5 månaders knyte kontra en 7,5 månaders baby. Molly sov en del under den senaste flygresan, men var ändå vaken under större delen av flygningen.
Vi fick aktivera henne med olika saker – alla pappren som låg i stolsfickan stod högt i kurs! Vi hade även med oss lite leksaker som hon gillar att leka med hemma.

Har ni några fler flygresor inbokade framöver?

Ja, nästa resa för Molly blir i januari och då reser hon själv med sin pappa. Vi får se hur min sambo upplever det att flyga ensam med henne… Det blir spännande!

Har du några tips på hur man kan tänka om man är lite orolig inför sin första flygresa med bebis?

Som ni förstår ser jag inga hinder med att resa med en liten bebis. Det mesta handlar om bra förberedelser. Det gäller även att hålla sig lugn och intala sig själv att det kommer att gå bra. Och jag lovar – det hjälper en rejäl bit på traven!

Vill du ha ännu fler tips om hur du underlättar flygresan med barn? Läs vår kompletta och mycket populära flyga med barn guide som tar dig igenom alla steg från bokning till framme på resmålet.

Stort tack till Marie för att hon delar med sig av sina erfarenheter av att flyga med bebis och hoppas förstås på en uppdatering när lilla Molly varit ute och flugit nästa gång…

Har du egna erfarenheter från att resa med barn och vill dela med dig. Maila oss då på info@resamedbarn.eu


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *