3 tips för att flyga med en aktiv tre åring!

Kvinnan på andra sidan gången fräser till herren i sätet framför ”Vad vill du att jag ska göra?! Han är 3 år gammal! Jag kan säga till honom 100 gånger att inte sätta fötterna i ryggen på ditt säte och han kommer ända att fortsätta göra det!”

Mannen vars rygg blivit utsatt för en spark ungefär var annan minut i två timmars tid snörper på munnen och vänder sig irriterat ifrån mamman och hennes 3-åriga son som hamnat bakom honom och hans fru i flyget. Lucky them!

Tvärs över gången sitter jag, min sambo och vår 3-åriga son och jag lider med både mannen som får ofrivillig massage, men naturligtvis även med den stackars mamman som ideligen brottas med sin trötta och uttråkade 3-åring. Samtidigt ber jag till gud att Legot min Arvid pysslat med den senaste timman ska sysselsätta honom ytterligare en eller ett par.

Tips inför flygresan med barn i 3 års åldernVi är på väg till Turkiet. En flygning på ungefär 3,5 timmar. Ingenting i jämförelse med en Thailandsflygning på 12-15 timmar, men 3,5 timmar i ett säte är ändå 3,5 timmar i ett säte, som för en 3-åring med föräldrar kan kännas som en hel evighet. Dessutom är flygplanen på kortflygningar ofta mindre med en trång gång där det hela tiden springer människor eller dryckesvagnar. De inbjuder alltså definitivt inte till, eller ens möjliggör någon form av rörelse.

Jag skulle säga att ANNAN aktivitet i ett sådant fall är A och O. Vi hade laddat med lego, puzzel, pyssel, gubbar, chips, böcker, ipads m.m. m.m. och eftersom vi gärna ville hålla oss på god fot med våra grannar, inget som inbjuder till att kasta och ingenting som spelar någon fantastiskt underbar melodi.

Tips nummer ett! Införskaffa hörlurar till flygets media. Innan eller på flyget. Oftast funkar det inte med vanliga hörlurar. Måste vara ”dubbelinstickslurar” men utbudet är bra! Trevliga sagor och sånger för barn och filmen är ofta av familjekaraktär. Dessutom går det att köpa lite tidsfördriv i form av pysselböcker på flygen. För att citera flygvärdinnan ”fleeeera timmar av lugn och ro!”. Jojo…

Toaletterna på flyget är helvetiskt trånga och en lätt rysning gick genom min kropp när Arvid hittade toaborsten och tyckte att det såg ut som en lämplig sak att leka med, tappa på golvet, lägga sig ner på golvet och plocka upp, innan jag lätt hysteriskt fick slitit den ifrån honom.

Tips nummer två! Våtservetter! Gärna desinficerande.

Flygtider är oftast ingenting du kan styra över och därför kan det vara bra att planera flygningen efter vilken tid på dygnet man flyger. Under vår flygning till Turkiet lyfte vi vid 16-tiden. Det betyder landning ca 19:30. 1 timme passkontroll, 1 timme väskhämtning, 1, 5 timmar transfer. Så, 3,5 timmar till… Det positiva med detta var att i tid till bussresan var Arvid så trött så det räckte med två minuter, så var han inne i dimman.

Tips nummer 3! Om man anländer på sen eftermiddag. Eftersom Arvid fortfarande använde nattblöja såg vi till att få på den, hjälpligt borsta tänderna och byta till sovvänliga kläder innan han somnade in på transferbussen. Det gjorde att vi bara kunde bära in honom sovande när vi kommit fram till hotellet. Det var rätt skönt att bara kunna gå ut på balkongen, känna den ljumma luften och höra vågorna slå mot stranden utan att behöva tänka på läggning just då.

På det stora hela gick det ganska smärtfritt att flyga med barn, men planering är verkligen A och O när man flyger med en aktiv 3-åring.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *