Barn som reser med andra än egen förälder

Flyga med barn tillsammans med annan vuxen som ej är målsman

Hej Lina,
Jag heter Triin och är ensamstående förälder till Sahara, 2,5 år. Jag håller på med renovering av vår lägenhet, och tänkte därför flyga Sahara hem till morföräldrar i Estland för att spara henne för stöket och för att få allt i ordning lite snabbare. Jag undrar nu om hon kan resa tillbaks till Sverige med mina föräldrar sen? Behöver jag att skriva någon typ av fullmakt? Vi har inte samma efternamn.

På förhand tack för svar!

Med vänlig hälsning
Triin

Läs mer om att: Flyga med Barn

Hej Triin, Tack för ditt mail!

Jag tror absolut din dotter kan resa med dina föräldrar själv hem! Jag kan tyvärr inte svara exakt på det, men kontakta det flygbolaget eller den researrangören du ska resa med och kolla vad de har för regler!

Flygbolag kan ha olika regler!

Lycka till!
Mvh Lina

Tilläggsinformation från RESA MED BARN

Precis som Lina skriver, går det utmärkt att resa med andras barn. Det är vanligt att ett skriftligt intyg behövs och ibland måste det till och med vara bevittnat. Men det är ovanligt att det kontrolleras när barnet och de vuxna som reser med barnet har samma efternamn. Reglerna skiljer mellan de olika researrangörerna. Här nedanför har vi samlat lite länkar till var du kan hitta intyg och mer information hos några av arrangörerna.

När vi försökte få reda på mer om regler för att resa med barn man inte är målsman för fick vi dessutom ibland motstridiga uppgifter från olika handläggare på samma resebolag. Vår rekommendation är att kontrollera med respektive resarrangör, men oavsett svar kan det vara bra att minst ha med följande på resan:

  • Barnets pass och eventuellt visum (ska oavsett medföras)
  • Kopia av föräldrarnas pass
  • Ifyllt intyg som är undertecknat av minst en av föräldrarna/legala förmyndare. Intyget ska innehålla formuleringar som bekräftar att barnet har tillåtelse att resa, samt att de vuxna i barnets sällskap har fullt ansvar för barnet under resan.

Även när ett barn har ett annat efternamn än den förälder han/hon reser tillsammans med kan det vara bra att kunna styrka att du är barnets förälder. Det kan du till exempel göra med ett utskrivet personbevis för barnet. Personbevis hanteras av Skatteverket.

Några Resebolagsregler för att flyga med annan vuxen än målsman:

Ving
För barn under 18 år som reser utan målsman kräver Ving ett skriftligt intyg som kan hämtas här

Fritidsresor
Ska du resa med barn och inte är vårdnadshavare kan du läsa mer om det här. Här en länk till själva intyget. Intyget ska faxas så fort resan bokats till faxnummer 08-668 96 00 (glöm ej att uppge bokningsnummer)

Apollo
Även Apollo kräver att målsman skriver på ett intyg. Mer information hittar du här.

Solresor
Kräver ett folkbokföringsintyg för resor med barn utanför EU, när barnen inte reser med målsman. Här kan du läsa mer.

SAS
Kräver inget speciellt intyg, bara du har med barnets pass. De har en tjänst för ensamresande barn där man ska fylla i ett intyg, men det är för barn där ingen vuxen medföljer.

Så sammanfattningsvis, kontrollera med ditt resebolag, men det skadar inte att oavsett ha med den dokumentation som är möjlig att ta fram. Det är bättre att ta det säkra före det osäkra för att inte riskera att råka ut för problem under resan.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *