Barn som sover utan bälte under flygresan

Hej flygvärdinnan,
Jag har flugit några gånger med mina barn. Vid start och landning och när de sover,
så brukar de alltid få sitta (eller halvligga) i sätet med bältet på, men när barnen är vakna brukar det vara svårt att få dem att sitta fastspända under flygresan.

Hur viktigt är det att barnen sitter fastspänd under själva flygresan, och beror det
även på över vilken del av världen man flyger? Till exempel finns det områden där risken för luftgropar mm. är större?
Jag har även sett en del föräldrar som låter sitt barn sova på flygplansgolvet under långflygningar och det verkar vara lite olika med om flygvärdinnorna tillåter
detta eller inte. Sedan finns det ju babysängar på flyget också och där finns det väl inget bälte?

Läs mer om att: Flyga med Barn

Hej Sara! Tack för ditt mail 🙂

Jag kan tänka mig att många har samma fundering som du har när de ska flyga med barn.
Självklart så MÅSTE barnen vara fastspända under start och landning samt under hela tiden när symbolen för ”fasten seatbelt” lyser. De flesta flygbolagen brukar ha samma regler!

Flygbolagen rekommenderar ofta att man har bältet fastspänt under hela flygresan för säkerheten och självklart för säkerhetsskull. Man vet ju ibland inte i förväg när det blir turbulens osv. Men av egen erfarenhet så vet ju även jag att det kan vara svårt at få sitt barn att sitta still hela flygresan……

Jag har en massa tips på hur vi har gjort under våra fem eller tio flygresor med Oscar på min blogg under kategorin flyga med barn; http://blogg.alltforforaldrar.se/liniz/category/flyga-med-barn/ 

Angående din fråga att föräldrar låter sitt barn sova på flygplansgolvet så JA det har jag gjort när jag har varit ute och flugit, flera gånger, men det bästa är att du frågar flygvärdinnorna/flygvärdarna på det flygbolag du flyger med, det kan ju vara olika regler på olika flygbolag?!

Det finns ofta en liten baby cradle på de flesta flygbolag när man förbokar de platserna som är längst fram i flyget, eller vid en vägg om man flyger med ett stort flygplan, de kan man ofta få låna till sin bebis, men de gäller bara upp till en viss vikt. Dessa är ju dock ingen garanti att man får då det kan vara en till barnfamilj som sitter bredvid, så man kanske måste dela?! Men hör med det flygbolaget du ska resa med, så löser det sig säkert?!

Baby cradle får endast användas när man är i luften och INTE behöver ha bältet på sig, måste man ha bältet på sig så ska man sitta i sitt säte, eller bebisen i föräldrars knä. Så jag tror inget flygbolag tillåter att ett barn ligger i en babycradle utan bälte om fasten seatbelt skylten lyser.

Men som sagt exakt information får du av det flygbolaget du flyger med.

Trevlig resa 🙂
Mvh Lina


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *