Flyga med nötallergiskt barn

Nötallergiker - flyga med allergi - RESA MED BARN

Hej RESA MED BARN,
 
vi planerar en solsemester i vinter till Egypten. Vår 5-åriga dotter är nötallergiker och jag är därför orolig kring flygresan. Hon har aldrig fått en kraftig allergisk shock (anafylaktisk chock) men man vet ju aldrig med nötallergi och speciellt under en flygresa får ju inget allvarligt hända så försiktighetsprincipen måste gälla…
 
Vid tidigare flygningar utan vår dotter har jag ibland hört att de uppmanar passagerare att inte öppna medhavda påsar med jordnötter samt att de inte serverar nötter från vagnen när det finns nötallergiker ombord. Jag har alltid funderat på varför det inte informeras om detta även på engelska?
Har du varit med om att någon passagerare har öppnat en nötpåse när det funnits nötallergiker ombord? Hur säker är maten som serveras ombord? Vet du om det finns några restriktioner för allergiker som vill flyga och har personalen ombord någon speciell utbildning för att hantera en eventuell situation.
 
Tacksam för svar,
från oroliga mamman Annelie

Läs mer om att: Flyga med Barn

Man kan säga till när man bokar sin flygresa att man är nötallergiker samt så skulle nog jag kontakta flygbolaget också i god tid innan avresa och uppmärksamma att man är nötallergiker och beställa eventuell special mat. Sen skulle jag även säga till kabinpersonalen när jag kliver ombord att jag är nötallergiker så att de verkligen inte säljer nötter ombord på den flygningen och ber andra passagerare att inte öppna nötter ombord. Nötallergi är något som är väldigt vanligt i Sverige men när man flyger utifrån något annat land är det sällan någon är allergisk mot nötter.
 
Det som jag skulle tycka är viktigast är nog att du tar med medicin ombord (se gärna sidan om handbagage på flyget som tar upp ämnet mediciner) om hon är så allergisk eller kontrollerar med en läkare om hon eventuellt kan ta någon medicin i förebyggande syfte??

Jag TROR inte det finns något flygbolag i världen som kan garantera att det inte finns jordnötsspår ombord?!
Flygande personal brukar ha enklare utbildningar för att kunna hantera sjukdomssituationer ombord. Men kontakta annars det flygbolaget du skall resa med för mer information om du är väldigt orolig.
Trevlig resa.
 
Mvh LinaKommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *