Handbagage på Flyget

Handbagae på flyget - RESA MED BARN

Här listar vi regler för handbagage på flyget, vad som gäller vid säkerhetskontrollen samt tillåtna dimensioner och vikter på handbagage för några av våra största flygbolag.

Du hittar tips på vad man kan tänkas packa i handbagaget när ni ska ut och flyga på vår sida Packa resväskan – packlista för Barn

Restriktioner för vätskor i handbagaget

Inom EU (även Norge, Island, Liechtenstein och Schweiz) finns särskilda regler för säkerhet vid flygning. Bland annat begränsas mängden vätska på flyget man får ha med i handbagaget. Incheckat bagage påverkas INTE av dessa begränsningarna.
Vätska, gelé och spray som får tas med i handbagaget begränsas till max 100 ml (1 dl) per behållare.

Behållarna (flaskor, burkar, tuber osv) ska placeras i en genomskinlig 1-liters plastpåse och utan problem få plats i påsen, som ska vara stängd. Plastpåsen ska dessutom vara återförslutningsbar.

Detta avses med vätska:
Vätskor omfattar geléer, krämer, blandningar av vätska och fasta ämnen samt innehåll i tryckbehållare, t ex vatten, tandkräm, hårgelé, drycker, soppor, saft, parfym, raklödder, aerosoler och annat med liknande konsistens.

Du får inte ta med behållare som rymmer mer än 100 ml (1 dl) vätska på flyget. Det är alltså inte tillåtet att medföra en behållare som rymmer 150 ml men som enbart innehåller 75 ml vätska. Helt tomma behållare får medföras.

Undantag för vätskor i Handbagage

Vissa vätskor är tillåtna i handbagaget på flyget trots att de överskrider ovan nämnda gräns på 100ml, dessa är:

  • Mediciner
  • Barnmat
  • Vätska som ingår i särskild diet som du behöver under resan.

Packa gärna flytande mediciner, barnmat eller dietmat så att du lätt kan visa upp dem vid säkerhetskontrollen på flygplatsen. Även om det är praktiskt, så är det inget krav att de ligger i plastpåsar. Tänk på att som barnmat räknas inte läskedrycker, saftdrycker och liknande.

Du får i ditt handbagage ta med dig så mycket receptbelagd medicin som du behöver under din bortavaro.

Receptfri medicin som t.ex. linsvätska, hostmedicin, näsdroppar etc får du i första hand ta med så mycket du behöver under själva flygresan. Men du kan ta med dig receptfri medicin för hela din bortavaro om du är osäker på om du kan köpa produkten på resmålet eller om den bara finns i större förpackningar.

För införsel av narkotikaklassade mediciner för eget bruk i EU-EES-länderna måste du kunna visa upp ett intyg som styrker din rätt att ta med dig läkemedlen. Detta gäller oavsett om du har medicinen i handbagage eller incheckat bagaget. Du hämtar ut ett sådant intyg på Apoteket.

Tillåten vikt & Dimension för Handbagage

Följande regler gäller för olika flygbolag vad gäller dimension och vikt på det handbagage som du får medföra ombord på flyget. Tänk på att för samtliga flygbolag gäller att handbagagets vikt är inkluderat i den totala bagagevikten.

Flygbolag Största tillåtna Dimension Max Vikt på Handbagage
SAS 55x40x23 cm 8 kg
Skyways 45x35x20 cm 5 kg
TUIFly 45x35x20 cm 5 kg
Malmö Aviation (Charter) 50x40x25 cm 8 kg
Norwegian 55x40x23 cm 10 kg
 Ryan Air 55x40x20 cm 10 kg
ThomasCook 55x40x23 cm 5 kg
THAI Airways 56x45x25 cm 7 kg

 

Tabell uppdaterad 2011-03-04
 

Handbagageregler för Spädbarn (Barn under 2 år)

När du flyger med spädbarn som du inte bokat ett eget säte för (gäller endast barn under 2 år) får du hos de flesta flygbolag inte ta med ett separat handbagage för ditt barn. Däremot brukar det gå bra att utan extra kostnad tar med en barnvagn.
På vår sida Flyg med Barn – Spädbarn hittar du tips på allt som berör flygresan, från bokning till landning.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *