Magsjuka barn på semesterresan

Magsjuka barn på resan

Vi reser oftare och till nya och avlägsna destinationer, också med våra barn, vilket ökar risken att smittas av olika sjukdomar.
För många är maten och att upptäcka nya smaker en viktig del av semestern och upplevelsen av resmålet, men samtidigt är vi som turister inte riktigt vana vid den lokala bakteriefloran.

Hur stor är risken för magsjuka på din nästa resedestination?

Få samtalsämnen kan hetta till på reseforum, så som diskussion om magsjuka kan! Det florerar många rykten om i vilka länder det är störst risk för att man råkar ut för magsjuka.
Barn är extra utsatta vid magsjuka eftersom de lätt blir uttorkade, något som speciellt gäller för småbarn, där läget snabbt kan bli kritiskt.

Hitta snabbt inom sidan:

Magsjuka utomlands, same same BUT different…

Den vanligaste åkomman som du drabbas av under resan är just magsjuka, som yttrar sig i form av diarré, illamående och kräkningar.
Även om symptomen är liknande så kan orsaken till magsjuka vara flera. Man kan bli magsjuk av virus, bakterier eller toxiner (gifter).

När du blir magsjuk i Sverige är orsaken oftast ett virus, speciellt på vinterhalvåret (vinterkräksjukan). Utomlands är den vanligaste orsaken till magsjuka istället bakterier. De vanligaste bakterieinfektionerna orsakas av Campylobacter, Salmonella, E.coli (EHEC) och Shigella. Alla dessa sprids mellan djur och människa.

Länder med störst risk för magsjuka?

Risken att smittas av Campylobacter, Salmonella och Shigella varierar stort mellan olika resmål.
Eftersom svenskar har turistparadis som vi favoriserar är vissa resmål och länder förstås överrepresenterade vad gäller antalet svenskar som blir magsjuka under semestern. För att göra en rättvis bedömning så måste vi väga in antalet resande turister mot antalet smittade fall. Bara de som sökt läkarvård med provtagning i Sverige finns med i statistiken, så det finns sannolikt ett stort mörkertal…

Länder där risken är störst för magsjuka:

 • Indien (mycket hög risk att smittas av Campylobacter, över medelrisk att drabbas av Salmonella och Shigella)
 • Marocko (hög risk att smittas av Campylobacter)
 • Indonesien (hög risk att smittas av Campylobacter, över medelrisk att drabbas av Salmonella)
 • Thailand (över medel risk att drabbas av Campylobacter och Salmonella)
Förklaring:
Mycket hög risk = Mer än 1000 drabbade per 100.000 resenärer
Hög risk = 500-1000 drabbade per 100.000 resenärer
Över medelrisk =200-499 drabbade per 100.000 resenärer

Men Turkiet och Egypten då?

När man diskuterar risk för magsjuka är det inte ovanligt att just Turkiet och Egypten nämns som högriskländer. Visst blir man smittad av magsjukebakterier även i dessa länder. Men de är inte överrepresenterade rent statistiskt, även om många blir sjuka. Anledningen att fler insjuknar är kopplade till att de är mycket populära resmål. Fler som reser = fler som blir smittade på det resmålet.

Bakterierna som gör dig magsjuk

Campylobacter

Campylobacter är den bakteriegrupp som orsakar flest fall av matförgiftningar i Sverige och samma gäller för svenskar som reser utomlands. Det rapporteras ungefär 7000 fall av campylobacterinfektion per år i Sverige varav ca 60% av dessa personer har smittats utomlands.

Det finns många olika arter campylobacter och de två vanligaste som orsakar magsjuka hos människor är Campylobacter jejuni och Campylobacter coli.

Vi får vanligtvis i oss campylobacter på semestern genom att äta smittat kött från fågel, gris, nöt, får eller get som inte upphettats ordentligt under tillagningen.

Om man får i sig campylobacter leder det till en campylobacterinfektion.
En vanlig uppfattning är att det är salmonellainfektion man då insjuknar i, men i de allra flesta fall i Sverige handlar det om en campylobacterinfektion.

Bakterien utsöndras med avföringen, vilket sannolikt också kan vara orsaken till sporadiska fall där campylobacter sprids via flugor.

Campylobacter har en låg kritisk infektionsdos, vilket innebär att man inte behöver få i sig särskilt mycket för att insjukna. Campylobacterinfektion är en allmänfarlig sjukdom enligt Smittskyddslagen.

Salmonella

Salmonella är en annan ganska vanlig bakterie som orsakar magsjuka utomlands, 75-80 procent rapporteras som smittade utanför Sverige varje år vilket motsvarar 2500-3000 fall.
Salmonellabakterien finns i många olika varianter. De flesta ger lindriga och övergående besvär.

Salmonellabakterier kan finnas í avföring och smittar via vatten eller mat. Det är ovanligt att smitta förs över från person till person. Äldre och små barn är mer mottagliga för salmonella liksom personer som sänkt sin naturliga bakterieflora på grund av en antibiotikakur.

Shigella

Ungefär 80-85 procent av alla svenskar som smittas av Shigella-bakterier gör det utomlands. Nästan alla Shigellafall rapporteras efter semester i Indien eller Egypten.
Shigella smittar inte från djur till människa, utan sprids med bakterier från människoavföring och är dessutom mer smittsam än t.ex. Salmonella eller Campylobacter.

Barn drabbas värre av magsjuka…

Barn är procentuellt överrepresenterade när det gäller magsjukefall inom 2 av de vanliga magsjukebakterierna, dessa är E.coli (EHEC) och Giardia.
Åldersgruppen barn 0-4 år står för nästan 30% av smittfallen i E.coli och för 21% orsakad av Giardia. För övriga magsjukebakterier gäller att det är något lägre risk för att barn blir smittade än för övriga åldersgrupper.
Tabellen nedanför visar hur risken ser ut för olika åldersgrupper och för de vanligaste magsjukebakterierna.

Risk för magsjuka olika åldersgrupper - RESA MED BARN

Man förlorar vätska och salter genom kräkningar och diarréer därför bör man vara speciellt uppmärksam när barn blir magsjuka eftersom de snabbt kan bli uttorkade. Detta gäller alla barn, men speciellt för små barn.

Nej tack till magsjuka…

Att bli magsjuk kan verkligen förstöra en hel semester om du har otur. Det finns tyvärr inga garantier mot magsjuka, men det finns saker du kan göra som avsevärt minskar risken.

 • Tvätta händerna på dig och ditt barn ofta med handsprit, framförallt om ni varit i kontakt med djur, hanterat pengar och inför måltider.
 • Undvik mat som stått på värmning länge (var uppmärksam med bufféer).
  En tumregel är att kall mat ska hållas riktigt kall och att varm mat ska hållas riktigt varm.
 • Ät inte kött och fågel som inte är ordentligt genomstekt.
 • Extra känsligt är det med osköljd sallad, frukt, glass och isbitar.
 • Kontrollera att den serverade isen i drycken är gjord på flaskvatten, avstå från krossad is.
 • Undvik bad eller picknick i närheten av djur.

En mage i form har ökat motståndet mot bakterier. Det finns flera produkter som stärker försvaret i magen inför semestern. Du kan läsa mer om detta på vår Reseapotek för Barn sida.

Behandla magsjuka hos barn

Om ett litet barn förlorar mer vätska än det får i sig kan det snabbt bli sämre. Hög feber gör att barnet förlorar ännu mer vätska. Det är därför viktigt att ge dryck redan från allra första början av infektionen.

Guide för egenvård:

 • Ge vätskeersättning redan från början
 • Ge dryck ofta och lite åt gången
 • Tumregeln är att barnet ska få i sig 2 teskedar vätska var 5:e minut
 • Vätskeersättning är bäst eftersom det även innehåller nödvändiga salter
 • Finns inte vätskeersättning eller om barnet inte får ner det, försök med lättsockrat vatten (för mycket socker kan ge diarré). På sidan solsting och vätskebrist finns ett recept på vätskeersättning för barn äldre än 2 månader.
 • När barnet slutat kräkas kan du amma, ge bröstmjölksersättning, majs- eller risvälling. Ge små mängder åt gången!
 • Så länge barnet har diarré, undvik mjölk och fullkornsprodukter samt frukt/bärmos. Ge vanlig mat med extra fett.
 • För att motverka diarrén kan du ge morotssoppa eller morotspuré som verkar stoppande.

Kontakta läkare om ditt magsjuka barn:

 • är under 6 månader
 • är påtagligt trött och ointresserad av sin omgivning
 • kissar lite eller sällan
 • har kraftiga magsmärtor
 • har hög feber
 • inte blivit bättre inom 24 timmar

OBSERVERA att diarré och kräkningar kan vara symtom på andra sjukdomar än vanlig magsjuka. Om du är osäker bör du ringa och rådgöra med läkare.

Källor:
Smittskyddsinstitutet
Health Protection Agency –Foreign travel-associated illness: a focus on travellers’ diarrhoea
1177 Rådgivning

Tycker du att sidan innehåller bra information? Dela den gärna med dina vänner!


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *