Bila till Kroatien – En roadtrip med barn

RESA MED BARN

Att få barn är onekligen en stor förändring i livet och en hel del vanor och rutiner får omprövas och omformas för att passa de små. Resandet är dock något som åtminstone vår familj inte har gjort avkall på. I och med att en av oss har varit föräldraledig de senaste åren har vi till och med rest lite oftare än när vi båda var heltidsarbetande (utan barn). Vi har luffat i Sydostasien, vi har åkt charterresa och vi har bilat.

Vår senaste bilresa, sommaren 2011, gick till Kroatien. Efter de första övernattningarna i Sverige och norra Tyskland spenderade vi ett par nätter i Prag. Där fanns mycket för barnen att titta på; båtar i floden Vltava och spårvagnar som åkte över broarna.

När vi var färdiga med den tjeckiska storstaden åkte vi vidare till en österrikisk, nämligen Wien. Liksom i Prag stannade vi i två nätter och hade tid att utforska staden. Storebror och pappan löste dagsbiljett och åkte spårvagn och buss medan lillebror och mamman sov middagslur och shoppade. (Gissa vem som gjorde vad!) Vi hann också äta, enligt restaurangens utsago, stadens bästa wienerschnitzel och den var onekligen mycket god.

Kroatien med barn - RESA MED BARNUnder vår andra kväll i Wien besökte vi Pratern, stadens nöjespark, men eftersom klockan var ganska mycket när vi var färdiga med middagen fanns det inte så många åkattraktioner för små barn som fortfarande var öppna.

Vi hittade i alla fall barnvänliga radiobilar och en karusell.

Efter två storstäder med mycket folk och mycket trafik var det skönt att komma till lägenhetshotellet i Kroatien.

Vi bodde i norra delen, utanför Pula som ligger ungefär i höjd med Venedig dit man kan åka färja.

Bila med barn i KroatienHotellet saknade tvättmöjligheter men i övrigt var anläggningen bra. Vår lägenhet var stor; tre rum, två badrum och takterrass med vacker utsikt.

Dagarna i Banjole, utanför Pula, ägnades mestadels åt att bada. Hotellet hade en stor pool och en lite mindre för barn (dock tyvärr utan tak). Barnen var dock mest intresserade av att ligga och plaska i den stora poolen. Har man en simring flyter man riktigt bra!

Roadtrip - RESA MED BARNEfter en vecka i Kroatien styrde vi kosan mot Italien. Året innan bodde vi några mil söder om Garda-sjön, i år bodde vi i Riva del Garda, på den norra sidan, precis intill sjön. Vi hade bokat en lägenhet i tre nätter och dagarna vid Garda-sjön ägnade vi åt att bada lite mer, besöka vindistriktet Valpolicella där Amarone-vinerna tillverkas och strosa på gatorna i Verona.

Efter dagarna i Italien påbörjade vi hemresan “på riktigt”. En natt i Innsbruck och därefter två ytterligare nätter i Tyskland innan vi körde in på vår gata hemma i radhusområdet igen.

Resenär och skribent: Cecilia Anund


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *