En liten men stor resa på tu-man-hand

Mamma dotter resa på tu man hand

Gågatan nedanför vår franska balkong sjuder av liv och rörelse. Under upplysta kvarvarande juldekorationer passerar en ström av människor hukande med uppdragna jackkragar. Sorlet av röster som stiger upp mot oss är varken exotiska eller främmande men Emilia 7 år konstaterar: ”Det här är nästan som att resa utomlands förutom att inte flyga. Och att det är snö”.

Tillsammans med mitt mellanbarn Emilia 7 år gör jag en resa 15 km hemifrån. En kortväga resa som lämnar samma varma minnen som en långväga solskenssemester. En liten resa som blir en stor när vi hotellsemestrar på tu man hand i vår hemstad Stockholm.

Alla flerbarnsföräldrar känner till den komplexa känslan att försöka räcka till för flera, att tillgodose olika behov beroende på ålder, intressen och kön. Syskon är vana att ”alltid” behöva dela föräldrarnas tid och uppmärksamhet. Möjligheten att få ägna enbart ett (1) barn uppmärksamhet, liksom att få rå om förälder/föräldrar helt själv är dyrbar lyx för flerbarnsföräldrar och syskon.

23 timmar är det bara jag och Emilia. En julklapp till våra två äldsta barn innebär bio, middag och hotellövernattning ”i stan” (Stockholm) med mamma respektive pappa. Emilia sticker sin handskbeklädda hand i min och dansar ystert fram vid min sida när vi lämnar storasyster, lillebror och pappa hemma. Jag känner förväntan bubbla inom mig.

Reseberättelse - Rosita Globetrotter MamaEmilia väljer att se filmen Alvin och gänget 3 och av fem hotellalternativ som mamma och pappa har valt med utgångspunkt pris och läge, väljer hon Rica hotell Stockholm (Slöjdgatan). Restaurangvalet blir Friday’s, som den hamburgerfantast hon är.
Rica hotell på Slöjdgatan innebär bekvämt promenadavstånd för våra planerade aktiviteter. På Hötorget är en kakofoni av frukt- och blomförsäljare som överröstar varandra med sista-minuten-erbjudanden. Vi promenerar hand i hand. Det känns tomt och annorlunda, men skönt, utan barnvagn (lillebror). Annorlunda utan storasyster och maken/pappa vid vår sida, men utan att det gör något.

Efter bio kilar vi förbi Akademibokhandeln och köper en barnbok eftersom vi har glömt både det och Nintendospel hemma. Vi återvänder till vårt hotellrum och byter om till middag i närliggande Kungsträdgården.

Min reseberättelse - RESA MED BARNIdag är ingen vanlig dag. Vår ”pladder-tjej” behöver inte konkurrera med någon om röstutrymme och perioder av vår tid tillsammans förflyter i naturlig tystnad. Rester av lördagsgodis får intas i sängen när mamma läser i den nya Sune-boken. Klockan 20.43 faller hennes vackra bruna ihop, det har varit en magisk dag. Sov gott min älskade unge.

Jag är vaken när hon sömndrucket vänder sig emot mig så jag når att pussa hennes panna, ”Mamma”, säger hon och konstaterar därefter förtjust ”Mia bor på hotell!”. Likt Zlatan talar hon ofta om sig själv i tredje person, thi hi. Innan frukost kammar jag hennes långa hår. Hon tjattrar oavbrutet nu. Jag reflekterar, än en gång under det senaste dygnet, det här flyktande ögonblicket vill jag kapsla in och bevara för alltid.

Mamma - Dotter resa - På tu man handNästa helg är det storasyster Isabella och pappas tur med hotellhelg. En annan film, en annan restaurang och ett annat hotell. Vilken lyx att som syskon få välja efter egna önskemål utan kompromisser!

En resa behöver inte vara långväga eller länge för att vara minnesrik och unik, kom ihåg det. Härma gärna vårt tips till barnens julklapp eller födelsedagspresent. Känslan sitter kvar länge.

Resenär och skribent: Rosita Lincoln
Rosita – Globetrotter Mama


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *