Jorden Runt på 77 dagar

Lost in paradise

Har du någon gång funderat på hur det skulle vara att bara släppa vardagslunken här hemma och bege dig iväg på en långresa med barn. Här kommer en reseberättelse från familjen Kjellberg som gjorde just det. Här berättar de om sitt äventyr när de tog sig jorden runt på 77 dagar…

Det går att åka nästan vart som helst idag, det går flyg kors och tvärs över hela världen. Det är inte heller särskilt dyrt så att åka iväg på några resor per år behöver inte kosta skjortan. Ändå är det något visst med att just ta ett varv runt jorden. Göra allt på en gång. Uppleva skillnaderna mellan världsdelarna direkt. Från den ena till den andra. Där och då. Dessutom är det så klart alldeles underbart att vara ledig under en längre sammanhängande tid. Allt det här gjorde att vi bestämde oss för att åka iväg på vår livs resa, ”den långa resan”.

Vi, två lagom vuxna heltidsarbetande medelsvenssons och tjejerna; en prinsessa av rang på 7 år och en 4, 5-årig busloppa från västra Sverige.

Jorden runt med barn på 77 dagar

Huka Falls på Nya Zeeland

Radhus, två bilar, 2 joggingturer var i veckan och alldeles för många IKEA-besök per år.
Vi gillade att unna oss saker och pengarna som kom in försvann oftast samma månad ut igen. Så såg det ut. Som de för de allra flesta andra.

Så när vi hade bestämt oss så var det vissa saker som direkt fick stryka på foten. En bil såldes direkt och en av oss fick starta en lång och ärlig relation till kollektivtrafiken, det gick bättre än väntat.

Grannarna fick komma på gårdsloppis, Tradera och Blocket tjänade grova pengar på oss och på kylskåpet kom både en mat och handlingslista upp. Boxer, hm.com, Focus och några därtill tappade trogna kunder. Vi hade ett mål.

Så, 1,5 år senare så gav vi oss av. De var pirrigt, lite konstigt men ändå så mycket mer avslappnat än vad vi hade trott. Det mesta flöt på, bra. Inga större missöden och takpoolen på vårt första hotell i Singapore var till och med bättre än väntat, solen lite varmare och sängarna lite mindre, men ändå. Vi var där. Det var bara vi, vi fyra och så världen. Magiskt.

Ca tre veckor i Asien. Lagom skitigt och oorganiserat, turkost vatten, rosa taxibilar (på vissa ställen i alla fall), mycket svårare att hitta färsk frukt och att få tag i grejer för att göra sig en smörgås visade sig på vissa ställen sig vara stört omöjligt. Men nudlar på burk är också gott och billigt. Allt var billigt, löjligt billigt.

Jorden runt med barn på 77 dagar

På färjan från Sydney ut till Manly Beach

Så kom vi till Sydney. Vart vi gick så visade skyltar vart kan skulle gå, stå, sitta, kissa och äta. Vad som kunde vara farligt och vad som var farligt och vad som inte var farligt men ändå behöver skyltas om. Det var svårt att göra fel liksom.

Löjligt dyrt. En ute kväll med glass till barnen och öl till de vuxna blev dyrare än en hel dags måltider i Asien. Så istället för restaurangbesök och hotell så var det vandrarhem och matlagning i gemensamt kök som gällde. Supermysigt och gott att själva kunna välja vad vi skulle äta. Gröt, rostat bröd och spagetti och mjölk i mängder till lilltjejen.

En långresa med barn - Nya Zeeland

Lake Tekapo Nya Zeelands sydö

En vecka senare stod vi i ett demolerat Christchurch och letade efter centrum, men det var liksom borta, avspärrat.
Jordbävningar förstör så mycket. Vilken kraft.
Barnen tittade storögt och vi fick prata mycket med barnen om jordbävningar närmsta tiden.
Sen hämtade vi husbilen. Nästan 3 veckor på slingriga vägar, gemytliga campingar, storslagna vyer och kalla vindar.

Vi gillade verkligen Nya Zeeland. Där finns så mycket att se och göra. Vi vill gärna åka tillbaka.

Så touchade flygplanet marken och vi var i paradiset, trodde vi. Två sekunder senare lyfter vi igen. Paniken stiger och vi kollar instinktivt efter flytvästarna. Alldeles snart ett lugnande besked från piloten och 30 minuter senare landade vi tryggt. En man i stråhatt och blommor runt halsen satt på bagagebandet och spelade banjo. Taxichauffören som lyckades med konststycket att trycka in två barnfamiljer och två par i minibussen roade oss med dåliga skämt hela vägen till the Rarotongas beach and spa resort, på Rarotonga, Cooköarnas huvudö. 11 lata dagar med kanotturer, snorkling, tennis, joggingturer och goda drinkar. Måste upplevas.

Och så stod vi där, lika nervösa som för 8 år sedan. Vi fick gå före i kön och tulltjänstemannen log och önskade oss en trevlig resa, snopna gick vi och hämtade våra väskor och äntrade USA.

Tre stopp varav två var kära återbesök. Nevada, där vi vid vårt förra besök hade vårt bröllop, i öknen utanför Las Vegas och New York där vi förlovat oss och förlorat oss i stadens alla härligheter. Däremellan två veckors husbilsäventyr i Florida. Trevligt, men långt ifrån lika charmigt och lättillgängligt som på NZ. Höjdpunkten var, som väntat, New York. Vi njöt alla av hejdlös shopping, god mat, sightseeing och ännu mera shopping. Med vemod och enorm talang, packade vi för sista gången och vinkade in en taxi. På väg hem. Hem.

Ett par, tre veckor senare var allt som vanligt igen. Vi var där vi brukade och färgen flagnade. På tv-bänken står en stor burk. I botten ligger mynt och över det ett gäng hundralappar. De har vi via Blocket och Tradera tjänat in genom att sälja grejer. Över 1000 kronor där i säger 7-åringen stolt. Ska vi åka och köpa en husbil nu?

www.lostinparadise.se skapades tidigt. Där har vi flitigt bloggat både innan och under resan. De var vår länk till omvärlden, om omvärldens länk till oss. Nu finns ”Lost in paradise – boken” att köpa på www.vulkan.se , där finns förutom utvalda blogginlägg också massor av tips och idéer för dig/Er som vill resa med barn.

Resenär och skribent:
Familjen Kjellberg
www.lostinparadise.se (Bilder tillhör lostinparadise.se)


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *