Thailand med spädbarn

Thailand med spädbarn

Vi var en sammansvetsad kvartett med många gemensamma resor i bagaget. Vi hade snorklat i Röda havet, kryssat i Medelhavet, roat oss av hjärtans lust på Disney World, varit totalt avslappnade i Karibien, ridit elefant i Asien, citysemestrat i Europa och doppat tårna i Atlanten. Ändå stod vi ovant fumlande med packningen på Arlanda. För första gången reste vi som en kvintett.

ReseberättelseKriterier vid val av destination när ”sladdis-lillebror” tre månader ska resa utomlands för första gången är: bra hotell och sjukvård, solsäkert och god mat. Min trötta mammarygg längtar också efter prisvänlig och välgörande massage. Valet blir tre veckor i Thailand.

Så är det här med tidsskillnaden. Mina ögon är torra och det känns som att jag trampar luft när vi möter värmen utanför ankomsthallen. Jag lotsar våra döttrar genom trafiken av taxibilar, guider och resenärer i samma tillstånd som oss. Maken skjutsar i sidled en överlastad bagagevagn. Lillebror sover i bärselen vilandes en blek tjock kind mot mitt bröst.

Vi spolar raskt bandet fram ett dygn. Första anhalt på vår resa är ett familjeresort i Karon. Efter två olika frukostsittningar är vi i bättre takt med tiden. Faktiskt blir vi hjälpta av denna när det  vankas nyårsfirande. Tidsförskjutningen gör att döttrarna orkar vara vakna över tolvslaget.
Vi väljer bort jippot på hotellet för en restaurang med utsikt över stranden bakom palmerna. Thailändska flickor i svepande vita tyger, dekorerade med färggranna band och med blommor i håret dansar för en handfull gäster iklädda glansiga partyhattar vid bord med vita dukar. Döttrarna gör stora ögon när jag berättar att de dansande flickorna egentligen är pojkar. Det är den första vardagslektionen av många under resan. Jag skänker en tanke till skrivläxan från skolan och konstaterar att döttrarna kommer återvända hem med större  lärdom än så.

Acklimatisering till värmen tar längst tid för lillebror.”Det är inte han som vill åka till Thailand”, konstaterar den kloka fadern och tar in lillebror i det svala rummet när solen steker som mest. Övrig familj solbadar i poolen nära vår terrass. Strandbadlivet får  stryka på foten denna resa men på eftermiddagarna tar vi en drink med tårna i sanden.

Thailand med barn - RESA MED BARNEfter sju dagar  åker vi vidare till vårt andra hem. Oavsett var i världen så känner vi oss hemma på Sunwing Resort. Den här gången premiärbesöker vi Sunwing Resort Kamala Beach. Vi uppskattar komforten för barnfamiljer. Döttrarna besöker MiniLand varje dag. Gym finns i direkt anslutning avskild via glasväggar. Träna och barnvakta samtidigt är en hit för vår familj.

Trots att vi väljer att bo på en livlig familjeresort föredrar vi lugnet. Längs ena långsidan är ett mindre och lugnare poolområde. Här övar döttrarna dagarna i ända att flyta på rygg, simma under vattnet och hoppa från ”öar” ner i det djupa vattnet.

Lillebror fäktar med armar och ben i vattnet, han älskar att bada.

Vi semestrar på bebisvillkor. Utflykter begränsas till shoppingcenter och besök hos vänner som semestrar i Bangtao Beach. Där är strandkänslan mer påtaglig, jag känner att jag har saknat strandlivet. Vi tar igen det på slutet av semestern. Tio minuter promenad från hotellet är stranden nästan folktomt dagtid, på kvällarna ett myllrande folkliv med charmiga restauranger och barer som lyses upp av kulörta lampor.

Reseberattelse Thailand - Globetrotter MamaDet enda vi inte kompromissar med är måltiderna. Med tydliga mat- och sovrutiner för lillebror har vi ro till samtal och måltiden där spontan vardagsskola äger rum. Vi diskuterar döttrarnas nyfikna frågor, varför visslar diskaren så glatt trots att han just bara diskar, varför bor vissa människor i plåtskjul (som vi passerar vid taxiresor)? Engelska glosor från vardagen övas och de beställer fruktdrinkar, svarar på frågor vad de heter och hur gamla de, och lillebror, är. Vi har all tid i världen för varandra. Ända till barn- eller vuxenshowen börjar och till när den kända melodifestivalsångaren sätter sig vid ett bord nära oss. När döttrarnas sällskap är förlorat förblir jag och maken sittande vid bordet. Berusade av den ljumma januarikvällen lyssnar vi till vinden som prasslar i palmträdens kronor.

Resenär och skribent Rosita Lincoln
Rosita – Globetrotter Mama


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *