Myggmedel med Icaridin

Mygga Myggmedel - RESA MED BARN

Ni har väl besökt vår sida om myggmedel för barn? Där samlar vi löpande uppdaterad information om myggmedel, speciellt i avseende på användning på barn. Där skriver vi att de effektivaste myggmedlen (och mest forskade på) innehåller det aktiva ämnet DEET eller ämnet Icaridin. 
I denna post berättar vi lite mer ingående om Icaridin och om myggmedel som är baserade på Icaridin.

Vad är Icaridin?

Under 1980-talet började forskare vid Bayer att skapa en idealprofil för ett repellerande insektsmedel, byggd på all deras samlade expertis. Gradvis under 12 år växte modellen för Icaridin fram och substansen registrerades 1998.
Idag är substansen godkänd i många länder runt om i världen. Icaridin är även känt som KBR, Saltidin eller Bayrepel.

Forskningsprojektet hade som mål att hitta ett ämne som:

  • Var säkert för användarna
  • Gav långvarigt skydd mot många olika insekter
  • Inte behövde appliceras i stora mängder
  • Inte skadade plastmaterial
  • Var stabilt mot ljus, oxidation, vatten och svett

Vilka myggmedel innehåller Icaridin?

Myggmedlet finns i bland annat DR 1 och Autan.

Om Myggmedlet DR 1

Myggmedlet DR 1 tillverkas av NIM Distribution Center AB och är ett mikroinkaplat myggmedel (bredspektrum, dvs agerar mot olika sorters insekter) med den aktiva substansen saltidin (icaridin).

Produkten är varken klassificerad  som hälso-, miljö- eller brandfarlig. Har inga riskfraser, utan endast två skyddsfraser. ”Undvik kontakt med ögonen” och ”Förvaras utom räckhåll för barn”.
Samtliga myggmedel för användning på barn i Sverige får av Kemikalieinspektionen en åldergräns vid 3 år. Tillverkaren säger 2 år.

Vad innebär det att myggmedlet är microinkapslat?

Myggmedel Icaridin DR 1Myggmedlet DR 1 är microinkapslat. Mikrokapslarna (se bild) har en storlek som motsvarar de röda blodkropparna i vårt blod (4–7 mikron, 1 mikron = 1/1000 mm). Kapslarna är osynliga för blotta ögat. De består av en kärna med den aktiva substansen och ett yttre skal bestående av livsmedelsklassade polymerer. Skalet är poröst och tillåter därför ett konstant och reglerat flöde av den aktiva substansen, vilket ger en långvarig repellerande effekt. Samtidigt förhindrar skalet att medlet fritt upptas genom huden vilket innebär en minimal absorption jämfört med konventionell applikation av flytande myggmedel. Mikrokapslarna ligger dessutom i en vattenbaserad lösning, helt fri från lösningsmedel men lätt parfymerad med en doft som förstärker den skyddande effekten mot fästingbett.

Om myggmedlet Autan

Även Autan är baserat på Icaridin. 

Autan Protection Plus är en serie som är speciellt utvecklad för aktiva friluftsmänniskor och skyddar mot mygg i upp till 8 timmar.

Autan Family Care Gel är en parfymfri lotion speciellt utvecklad för personer med känslig hud.
Skyddar mot mygg i upp till 4 timmar.

Bägge medlen rekommenderas till barn från 3 år av tillverkaren.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *