Är du dubbel, trippel eller oförsäkrad?

Rätt försäkrad på resan - extra reseförsäkring

Är du och din familj oförsäkrade när ni åker på semester, eller är det tvärt om så att ni har betalt i onödan för en eller två extra reseförsäkringar som ni inte behöver? Undvik onödiga kostnader och risker genom att vara rätt och lagom försäkrade!

I P1’s program Plånboken tog man idag upp ämnet reseförsäkringar. Gabriella Hallberg som arbetar som jurist på konsumenternas försäkringsbyrå tipsar om vad man bör vara uppmärksam på som resenär.

Här kan du lyssna direkt på inslaget.

Gabriellas tips kring reseförsäkringar i korthet

  • Hemförsäkringen räcker bra för ”vanliga resenärer” när resans längd understiger 45 dagar.
  • Om du vill ha ett avbeställningsskydd utan att betala extra för detta kan du nyttja tilläggsförsäkringen som du får om du betalar resan med ditt VISA eller MasterCard.
  • Reseförsäkringarna som resebolagen erbjuder är onödiga om du har en hemförsäkring och betalar resan med något av korten ovan.
  • Det är näst intill omöjligt att skaffa försäkringen när resan påbörjats. Teckna försäkringen innan ni reser.
  • Ta med försäkringskortet (Service kortet) med telefonnumret och Larmnummer till ditt försäkringsbolag så att ni kan ringa dem om något skulle inträffa under resan.
  • Blir du sjuk under resan, se till att sjukintyget du får av läkaren är detaljerat med t.ex. sängliggande som ordination (och på engelska).

Vanligt att vara felförsäkrad

Var 6:e svensk resenär som åker utomlands är oförsäkrad, men det är också vanligt att man är dubbelt eller till och med trippelt försäkrad. De som i större omfattning reser oförsäkrade är ungdomar och personer med utländsk härkomst som inte är vana vid att man kan och behöver teckna en hemförsäkring.

Om du är oförsäkrad och råkar ut för en olycka i ett annat land som kräver intensivvård kan du själv behöva betala kostnader runt 50.000 kr per vårddygn (USA). En hemtransport med ambulansflyg kan kosta upp mot miljonen.

Du är dubbelförsäkrad om du är en ”normal” resenär som betalt resan genom ditt bankkort, reser under kortare period än 45 dagar, har hemförsäkring och samtidigt tecknar en extra försäkring genom resebolaget.

Du är trippelförsäkrad om du utöver ovanstående försäkringar dessutom tecknat en extra tilläggsreseförsäkring genom ditt försäkringsbolag.

Vem behöver extra reseförsäkring?

I vissa fall kan du behöva en extra reseförsäkring. På sidan Extra reseförsäkring, behövs det? har vi därför samlat mer information om vad som brukar ingå i de olika reseförsäkringarna och beskriver några tillfällen när en extra reseförsäkring faktiskt kan vara motiverad.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *