Tema resesäkerhet – Brand och utrymning

Säker resa - Brand och utrymning - RESA MED BARN

Ni har rest i flera timmar och alla i familjen är trötta. Eftersom det är ett stort hotellkomplex ni ska bo på, blir ni visade till ert rum av hotellpersonalen som tar er och bagaget upp till ert hotellrum på 4:e våningen via den centrala hissen. Klockan har redan hunnit bli 20:40 lokal tid, så efter att ha checkat in på hotellet går ni ut för en sen middag.  

Hotell och andra tillfälliga boenden i Sverige är styrd av en omfattande lagstiftning när det gäller brandskydd, där man ställer extra höga krav på ägare och nyttjandehavare när det gäller systematiskt brandskyddsarbete. Det finns dessutom regelverk som styr att personalen har relevant utbildning och att man genomför brand- och utrymningsövningar.

Men hur kan du vara säker på att det hotellet du och familjen bor på under resan arbetar aktivt med brand, brandskydd och utrymning?

När du kommer in på hotellrum har du ett sovande barn i famnen och ni bestämmer er för att vänta med uppackningen tills nästa dag. På bara 30 minuter sover du och resten av familjen skönt i era sängar.
Du vaknar av att du får ett sms på mobilen och du tittar sömndrucket på displayen: Din teleoperatör hälsar dig ”Välkommen till Grekland”. Det är fortfarande mörkt ute och du har nästan somnat om när du känner en vag, men stickande röklukt i näsborrarna.  

Handen på hjärtat, tar du alltid reda på säkerhetsinformationen direkt vid incheckning när du och familjen bor på hotell, eller väntar du ibland till nästa dag? Händer det att du ibland går och lägger dig i en hotellsäng utan att veta var närmsta nödutgång finns?

Vi har i den tidigare artikeln Tema resesäkerhet – Våga vara besvärlig, skrivit om hur viktigt det är att utbilda sig själv. I en händelse av brand, eller annan katastrof kan den kunskapen vara skillnaden mellan liv och död.

Resesäkerhet  på familjesemesternBränder inträffar dagligen på hotell runt om i världen. Vad du behöver tänka på för din egen och din familjs säkerhet är främst utrymningen.
Brinner det så är det naturligtvis så att man ska ut, eller om inte det är möjligt, på annat sätt skydda sig mot brand och rök.

Det finns olika faktorer som kommer att påverka utrymningen och dessa kan delas in i två kategorier.

Byggnadsberoende faktorer är exempelvis hur lätt det går att orientera sig i byggnaden, om det finns vägledande markeringar som visar utrymningsväg, antal, utformning och placering av skyltar och utrymningsvägar samt vilket typ av larm som finns.

Personberoende faktorer kan vara vilket antal personer som vistas i byggnaden, om man känner varandra, rörelseförmågan i byggnaden och vilken kännedom man har om byggnaden. Kännedom om byggnaden är alltså mycket viktigt, så du måste se till att skaffa dig den.

Branden på M/S Scandinavian Star är ett exempel på där brister i utbildning, övning, utformning av både vägledande markeringar och dåligt skyltade utrymningsvägar fick förödande konsekvenser. 159 människor dog av den giftiga röken och av den värme som utvecklades med en rasande fart på fartyget.

Backabranden i Göteborg är ett annat exempel där både byggnadsberoende och personberoende faktorer påverkade förloppet och där en rad olika förhållanden fick fruktansvärda följder. Dels var det för många personer i lokalerna, men det som kan ha varit avgörande är att man väntade mycket länge, för länge med att påbörja sin utrymning.

Det är ofta vad som händer. Man tror på något sätt att det inte är allvar när man hör ett larm, speciellt i grupp uppstår dessa fenomen som jag kommer att berätta mer om i en kommande artikel.
Men hör ni ett larm. Vänta aldrig! Gå rätt ut. Det värsta som kan hända är att det var larmet till något helt annat och att ni får stå utanför och känna er lite fåniga en stund.

I nästa artikel kommer jag att berätta mer om hur man ska agera i händelse av brand eller utrymning, vilka som är de vanligaste misstagen vi gör och som kan få mycket tragiska följder samt vad du behöver veta för att öka din familjs och din möjlighet att rädda er i händelse av brand.

Carin ger säkerhetstips på resanCarin Oleryd går sista året på utbildningen Risk Management i Mölnlycke där hon utbildar sig till säkerhetssamordnare.

I artikelserien Tema Resesäkerhet förmedlar Carin sina kunskaper så att du kan vara bättre förberedd inför en kommande semesterresa.

Andra inlägg i artikelserien:
1.Tema Resesäkerhet
2.Våga vara besvärlig


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *