Tema Resesäkerhet – Våga vara besvärlig

Brandsäkerhet på hotell - Var är den närmsta nödutgången

Hemma har du säkert en plan för hur ni ska agera i händelse av t.ex. brand, har försäkrat dig om att brandvarnaren fungerar och har tänkt ut hur ni ska ta er ut ifrån olika delar av hemmet. På din arbetsplats har ni säkert brandövningar och ansvariga som kan hjärt- och lungräddning, men hur är det egentligen under semestern?

Del ett i temaserien Resesäkerhet:

”Man kan underlätta för sig själv och minska risken för att råka illa ut genom att förbereda sig väl och genom att veta hur man bäst ska bete sig i olika typer av händelser”. Detta menar Carin Oleryd som studerar sista året på utbildningen Risk Management i Mölnlycke och som studerat bland annat hotell- och resesäkerhet.

En av de mest allvarliga händelserna som fortfarande finns färskt i våra minnen är tsunamin som december 2004 slog in över bland annat Thailand och lämnade efter sig fullständig förödelse. Så här i efterhand så vet man att om man reagerat på de tecken som fanns, och om man haft kunskap och information så hade många tusentals liv kunnat räddas. Men vem kunde tro att det en dag skulle komma en jätte våg och spola bort liv och allt annat i sin väg?

Men Carin pekar på att det är detta som är riskhantering. ”Att kunna förutse det man tror aldrig skulle kunna hända”.

Resesäkerhet - Bada på egen riskCarin fortsätter: Säkerhet börjar bli ett allt större ämne på allas dagordning, men jag anser att det finns en hel del för turism- och reseindustrin kvar att arbeta med inom ämnet. Det ser i alla fall väldigt olika ut. Jag tycker att man bör kunna sätta större press på resebolagen och att informationen kring risker och eventuella faror på reseorten kan bli tydligare och få ta större plats.

”Med andra ord”, fortsätter hon. ”Man kan aldrig lita på, eller ska i alla fall aldrig ta det som en självklarhet, att hotellpersonal eller andra ansvariga kommer att finnas där för dig i en händelse av kris och tala om för dig hur du ska hantera situationen.  Då är det bättre att kunna lita till sig själv. Och det gör man genom att skaffa sig kunskap.”

Forskningen säger att om tanken på en händelse redan formats i ditt huvud och om du lagt upp en strategi för den händelsen så är chansen otroligt mycket större att du faktiskt kan använda dig av den kunskapen även under mycket svåra och pressade förhållanden”.

”Om jag skulle ge några råd”, säger Carin, ”så är det att,

Ett: Fråga och ställ krav, begär att få veta! Hur arbetar hotellet ni ska bo på med säkerhet? Vad gäller exempelvis brand? Hur ser deras policy för hotellsäkerhet ut? Har de haft en utrymningsövning nyligen? Hur gick den?

Två: Utbilda dig själv! Var finns närmaste nödutgång? Är den framkomlig? Reser du med barn? Planera i förväg hur ni ska hantera en situation där familjen är hotad. Vem tar hand om vilket barn. Våga föreställa er det mest fruktansvärda.

Tre: Vänta inte och se hur andra reagerar! Vi människor är flockdjur. Vi gör gärna som alla andra. Detta har fått förödande konsekvenser när man väntat för länge med att exempelvis utrymma en brinnande byggnad.
Ett sådant exempel är Backabranden i Göteborg, där tecken på brand fanns i ett ganska tidigt skede.”

Vi svenskar kan dessutom vara lite försynta och har ibland svårt för att ställa krav. Vi vill ogärna vara till besvär. Men då får man ställa sig frågan vad som är viktigast.

Det kanske är värt att känna sig lite dum och tjatig under några minuter om du vet att det ökar din egen och din familjs säkerhet?

Carin ger säkerhetstips på resanCarin Oleryd går sista året på utbildningen Risk Management i Mölnlycke där hon utbildar sig till säkerhetssamordnare. Carin har själv rest en del utomlands och kan jämföra sina erfarenheter från att ha rest med de stora charterbolagen med den kunskap hon idag besitter från sin utbildning.

I detta och kommande inlägg kommer hon förmedla sina kunskaper så att du kan vara bättre förberedd inför en kommande semesterresa.

Följ RESA MED BARN på Facebook, så missar du inte något inlägg!
Tipsa dina vänner som reser genom knapparna nedanför.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *