Förbereda 3 åring inför resevaccination

Tips inför vaccination av små barn

Hela familjen ska snart vaccinera oss inför en kommande thailandresa. Vi har en tjej på 7 år och en liten kille på 3 år. Jag undrar om du har något bra tips på hur man gör så att 3-åringen inte blir så rädd för att ta sprutan? Speciellt som vi ju ska ta en serie med sprutor mot hepatit.
Ska man berätta innan, ska man inte berätta innan. Jag tycker det är lite svårt att avgöra nu när han är 3 år… Hjälper det med bedövningssalva innan sticket och kan man få det på plats, eller måste man/får man stryka på det själv innan? Tänker på Xylocainsalva…

Tack för en bra sida och information
Linnea med familj

Hej Linnea!
Tack för din fråga.
Min dotter är 2½ år och vi hade hoppat över över MPR-sprutan vid 2 års ålder och kände oss plötsligt ”tvungna” att ta sprutan innan Thailand. Hepatit rekommenderade de till oss, men vi stod faktiskt över den då vi läst på en hel del om den och vägde för- och nackdelar. Läs på och bilda dig din egen uppfattning om den verkligen behövs?! Små barn blir som regel inte sjuka av Hepatit något nämnvärt, så frågan är om vaccin är nödvändigt? Det avgör ni helt själva.
Länk till vårdguiden.se där du kan läsa mer om Hepatit A, B och C.

Något ”sjukvårdstips” kan jag inte direkt komma med här gällande metod, men jag kan lägga in min personliga erfarenhet och det är att vår dotter berättade jag lite lätt för att hon skulle få medicin som man behövde för att åka flygplan så långt… Men jag tänkte likadant – berätta eller inte… De förstår mycket de där små, men i  mitt fall så fick hon PANIK så fort de kom in med sprutan i rummet.. hon är inte dummare än så, och ändå var det ju jättelänge sedan hon fick en spruta… Hon sprattlade och försökte på alla sätt fly så jag fick hålla henne hemskt hårt i mitt knä.. Det var allt emot roligt. Jag tror det är lite pest eller kolera här – berätta och barnet vet om det ”läskiga”, eller berätta inte och det blir en ”dålig surprise”…. Svårt val!!!

Xylocain skulle jag kanske inte rekommendera, men EMLA brukar man använda till barn som man vill ”bedöva”. Men som regel är det inte själva sticket – det är grejen i sig att det är en spruta, de förstår inte varför det måste göra ont – osv. Sen går det ju relativt snabbt över, de gråter högt och sen är det bra igen. EMLA gör ingen skada – prova om det känns skönare absolut.
Eftersom sprutan helst ska upprepas för fullgott skydd, så är det svårförklarat varför man ska göra det igen… Kanske en härlig belöning måste lockas med?
Listan med mina personliga tips kan göras lång, men jag tror du har många svar inom dig. Fundera på hur han reagerat på svåra/medicinska situationer innan och planera utifrån det.
Obs! Ta reda på om de erbjuder EMLAkräm till ert barn, i så fall ska det ges en bra stund innan så det verkligen hjälper! Detsamma med Xylocain. Annars köp det på Apoteket för att vara säkra!
Lycka till – det går nog bättre än du tror, men återkom gärna om du har följdfrågor.

Har ni specifika vaccinfrågor, vänd er lokalt till specialisterna omkring er då dock.

Mvh Johanna


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *