Hepatit A och B -vaccin till 2 åring inför resan?

Tips inför vaccination av små barn

Hej!
Vi ska åka till Mallorca om 1 månad. Jag, maken och vår 3,5-åring har vaccin mot hepatit a och b. Bör vi även vaccinera den lilla tjejen på 21 månader? Eller är hon för liten?

Mvh Caroline

Hej Caroline!
Tack för din fråga, och vad härligt att åka till Mallorca.

Idag vet man att de flesta sjukdomar som vi i norra Europa utrotat, sprids på flygplatser ute i övriga världen. Där samlas alla nationaliteter och därmed virus och bakterier dessvärre.

När jag stod inför samma fråga då vi skulle till Thailand och min dotter var ca 2 år, så sade BVC till mig att ”ni gör som ni känner, det finns inga säkra rapporter om vad som gäller med hepatit och barn”… Men nu, 2012, så säger man att man vill, till och med att barn under 1 år, ska vaccineras mot hepatit.
I vissa kommuner erbjuds det redan vet jag, någonstans i Stockholm t.ex.

Så mitt råd till dig – hör med din BVC-sköterska om det allra senaste som de fått information om och om hon inte har tillräckligt med information så dubbelkollar du med Infektionsmottagningen där du bor. Infektionsmottagningen är bra på att ge råd och/eller en vaccinationsbyrå (där är ju vaccinationer det enda de jobbar med, så de vet allt…).

BVC brukar hjälpa till med vart ni kan vända er för att köpa/få sprutan dessutom. Jag minns att för 1 år sedan, när vi pratade om Hepatit med BVC så fick inte de ge sprutan. Vi valde dock att hoppa över sprutan, men det var vårt högst personliga val.

Lycka till och ha en underbar semester!
Återkom gärna och berätta hur allt gick!!!

Johanna


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *