Intyg för att ta med mediciner på resan

Hej!
Vi ska resa till Los Angeles med familjen kring jul. Vår yngsta dotter har allergier (mjölk, ägg och soya) och förkylningsastma. Vi ska ta med inhalator på planet, krävs det intyg? Har du något annat tips kring mat och plan och vistelsen?

Mvh Melanie

Hej Melanie!
Enligt min personliga erfarenhet har det inte krävts intyg för läkemedlen, men de bör ligga i sin ursprungsförpackning och det är bra om namnetiketten sitter kvar på preparatet. Jag har själv haft Bricanyl med mig flera gånger det har aldrig ifrågasatts, men vissa länder kan mycket väl ha krav på intyg – ta reda på mer detaljer kring varje land, rekommenderar jag dig starkt.

För narkotikaklassade läkemedel gäller speciella regler och du bör kontakta reslandets ambassad för att informera dig om vilka regler som gäller för införsel av dessa, eftersom du t.ex. måste kunna styrka att de läkemedel du tar med dig är avsedda för personligt, medicinskt bruk genom läkarintyg på lämpligt språk.

Just Storbritannien och USA har de mest extrema tullarna måste jag säga, man får till och med ta av sig skorna i dessa länderna i scanningen, så jag skulle inte förvånas om det krävs läkarintyg för läkemedlen du behöver ta med.
Här finns en länk där du kan läsa mer om införsel av mediciner i USA:
http://sweden.usembassy.gov/consulate/acs4.html

Generellt sätt är det nog dock inga som helst problem att hävda allergier när ni bokar flygplansmat, det brukar alltid vara en fråga när man bokar om det finns särskilda önskemål kring maten. Dessutom brukar allergiker och de med särskilda matkrav få sin mat först – vilket ju är positivt för er i det fallet då! Annars är det så oerhört vanligt med matallergier i världen idag, så i ett land som USA kan jag inte tänka mig det är ett problem när ni bor på hotell eller går på restaurang.
Men för säkerhets skull – läs på lite vad ämnena heter på engelska så ni kan kolla om ni går till en mataffär och ska handla, tycker jag!

Specifika frågor om vad som gäller på flygplanet kring mat tycker jag dock ni ska ställa direkt till bolaget ni reser med, så att det inte finns någon risk att något går fel, om ni har kraftiga allergier i familjen.

Massa lycka till, och ha en härlig resa! Återkom gärna med hur det gick!

Mvh Johanna


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *