Magmedicin till 1-åring?

Dukoral och magmedicin för ett-åring

Hej Johanna!!

Tack för en mycket bra och informationsrik hemsida.

Jag och min familj ska åka två veckor till Egypten, Sharm El-Sheikh i Mars.
Min sambo, jag och vår 3-åriga son ska ta Dukoral för magen innan vi åker.
Vår dotter på 1 år är för liten för att ta Dukoral, så jag undrar om det finns något att ge henne istället eller bör vi bara ge henne burkmat under resan för att vara på den säkra sidan??

Mvh. Linda

Hej!
Vad kul att ni ska till Egypten! Är det er första resa? Hur har ni gjort innan?
Jag skulle inte rekommendera något ”magmedel” för en så liten som en 1-åring.
Det jag tycker du ska göra, är att vara försiktig med solen, låta henne dricka rejält varje dag (er 3-åring och ni själva också, såklart) så magen är i trim (men endast köpevatten!) och kroppen ”igång” (uttorkning är a och o att undvika).

Ett förtydligande om Dukoral:
Dukoral är ett oralt vaccin mot kolera som stimulerar immunförsvaret i tarmen. Vaccinet skyddar vuxna och barn från 2 års ålder mot kolera. Vaccinet ger inte ett fullständigt skydd och det är viktigt att följa kost- och hygienråd för att undvika diarré.

Ta gärna med vätskeersättning för barn till de små (Apoteket har!), för säkerhets skull.

Sedan är mitt bästa tips: tvätta händerna ofta och ät väl tillagad mat så kommer det sannolikt gå bra!
Undvik alla former av bufféer så långt ni bara kan eftersom bakterier odlas i värmen och ju längre maten ligger framme, desto större risk för bakterier.
Undvik ”gatustånd” utan ät på rediga restauranger där de lagar maten på plats i ordentligt upphettade ugnar/spisar. Man brukar klara sig jättebra om man undviker ”kulglass” (samma sak där – ligger framme länge = bakteriehärd!), ”gatumat” och vatten ur kranen.
Låt barnen äta förpackad glass, och se till att poolerna inte luktar FÖR mycket klor, för de har gärna väldigt höga nivåer gentemot vad vi skulle tillåta i Sverige. Poolerna brukar vara en härlig ”magförstörare” för barn, då de gärna sväljer mycket vatten när de badar…

Ta också med välling om er 1-åring (och 3-åring) dricker det, för det finns oftast inte utanför Sverige, och är väldigt bra vid ”matvägran” eftersom det ju blandas med vatten och på så vis får de i sig både näring & vätska!

Lycka till och kom tillbaka och berätta hur det gick sen!!
Mvh Johanna


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *