Magsjukt barn på semester i Orlando

Fråga sjuksköterskan - RESA MED BARN

Hejsan
Vår son blev lös i magen dagen efter vi kom till Orlando. Det håller i sig i 1 dygn och sen kan han vara frisk i 2 dygn sen började det nu igen men idag så har han kräkts 1 gång och sen fick han diarré. Vi vet att vi ska köpa vatten. Men kan man bli så sjuk av att bada i poolen. När ska vi uppsöka läkare? Vilken medicin mot magen kan man köpa här nere? Tacksam för svar. vår son är 5 år.

Med vänlig hälsning, Malin

Hej Malin!
Usch, vad jobbigt! Hoppas ni inte ska hem snart utan kommer hinna njuta av er semester när detta lugnat sig.
Att bada i pooler är alltid en ”risk” om man vill se det så – ofta är turistiga pooler väldigt rika på klor tyvärr. Barn som leker och hoppar i poolen mycket sväljer ofta en hel del vatten, och det säger sig självt att magen protesterar rejält, och det kan ta flera dagar att bli av med alla bakterier. Kanske är det detta tillsammans med dåligt dricksvatten och omställning?

Det låter som det skedde en reaktion väldigt snabbt, så har ni funderat på vad ni gjorde första dygnet?
Fråga sjukssköterskan - RESA MED BARNDet allra viktigaste är att ni ersätter all vätska och näring han förlorar genom små små doser av vätskeersättning och saltbalans igen!
Det kommer ta lite tid, tyvärr blir inte alla barn pigga och ”friska” igen inom ett dygn.

Undvik att äta stekt, mastig och tung mat nu när han har diarré och låt honom äta lättsmält mat, dricka mycket och undvik för mycket socker (då det gror bakterier). Det är inte så lätt med barn att ändra deras kost och motivera till särskild mat, men gör så gott ni kan.
Är ni oroliga, så vänd er till era guider om ni åker charter eller vänd er till en lokal klinik och ta kvitto på allt ni gör så for ni ersättning hemma sen från er försäkring.

Det ni ska köpa är vätskeersättning och ev. något stoppande om det inte ger sig. Anledningen till att ge ”stoppande” är för att han ska kunna behålla vätska. Försök att inte BARA ge vätska under dagarna, utan lite mild mat också så att tarmen har en chans att göra avföringen lite fastare igen.

Hoppas mina små råd kan hjälpa er lite på vägen! Återkom gärna med hur det gick, tänker på er!

/Johanna

Mer information från RESA MED BARN:

Dygnet runt kan du ringa till sjukvårdsrådgivningen, som du når från utlandet på: + 46 771 11 77 00

Följande sidor på RESA MED BARN kan vara bra att läsa igenom för dig som har ett magsjukt barn att ta hand om, eller som vill veta mer inför semesterresan:

 


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *