Resa med 6 månaders eller 1-åring?

Solsemester i maj

Hejsan Johanna,
 
Såg att man kunde fråga en fråga på bloggen ”resa med barn”, så jag tar min chans här.
 
Jag blir nybliven mamma i mitten av november, barnet ska tas med kejsarsnitt p.g.a. foglossning.
Jag hade tänkt att resa ner till min familj i Libanon lite senare och skulle vilja höra med dig när och om
det är lämpligt att åka med barnet när det är 6 månader eller när det är dryga året. Vad blir bäst?
Eller ska jag låta bli att flyga alls, så tidigt?
 
Med vänliga hälsningar och mycket tack för en väldigt bra blogg.
 
Stini Larsen

Hej Stini!!
Vad kul att du besöker sidan – och kanske läst lite inlägg som jag och andra författare och resglada skrivit? Det finns många bra berättelser, faktastycken och nyttiga tips att hämta.
Grattis till din kommande bebis – jag har själv en bebis på 3v.!

Jag tänker såhär kring din fråga:
Att resa med en 6mån bebis eller resa med en 1-åring – det är två helt olika resor enligt min egen erfarenhet.

Vår allra första flygresa gjorde vi med vår dotter när hon var 2mån, Köpenhamn-Oslo, gick hur enkelt som helst. Sen när hon var 4,5mån reste vi hela vägen till Thailand (och stannade 4mån). Det gick också toppen – vi bokade basinette så hon sov mestadels av långresan. Nu är jag osäker på hur lång flygningen är som du nämner, så jag vet inte om du kan boka en sån basinette på den? Om du kan – gör det! Det är en fantastisk avlastning då du ju inte får eget säte till ett spädbarn om det inte är ett glest bokat flyg.

När du reser med spädbarn kan du ”bara ta med det” överallt, och det kan inte springa ifrån dej – samtidigt som en 6mån bebis sitter bra själv och du kan ha det i en barnstol på restaurang och andra bra praktiska saker som hänt i dess utveckling vid det laget. Toppenbra ålder att resa med bebisen tycker jag!! Den är inte för späd – men du har ändå full koll på den.

När du reser med en 1-åring har du ett betydligt mer aktivt barn, som behöver lite mer stimulans och kan protestera lite högre på gott och ont. Är barnet dessutom gående och aktivt, så behöver du kanske ”hålla mer koll” och vara mer observant på vad det stoppar i sig – rör – och pysslar med rent allmänt. Kanske lite stressande som första resa att ha ett så aktivt barn? (så tänkte jag i alla fall, vi reste med vår dotter till Egypten 1v. när hon var dryga året.. det var svårt.. inte så barnvänligt där vi var så vi fick verkligen lära oss tänka annorlunda till nästa resa med henne..)

Förstår du min tankegång?
Båda åldrarna är toppen, men jag skulle nog föredra bebisålder trots allt. Men det är HELT hur du kommer vara som förälder tror jag – samt vilken miljö du kommer vistas i och vad du själv trivs bäst med.

Du ska absolut inte undvika att flyga eller hoppa över det tycker jag – ditt barn kommer må toppen när du reser och kommer få uppleva så mycket spännande. Samtidigt som mamma (och partner?) är närvarande hela tiden. Dessutom kommer du växa som förälder och lära dig massa nya saker, anpassa sig efter nya miljöer och situationer, och barnet kommer bli van att inte bara vara hemma utan att ”borta” också kan vara bra.

Massa lycka till, hoppas du återkommer och berättar om dina erfarenheter & hör av dig om du har mer funderingar!

Varma hälsningar / Johanna.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *