Resa med 2,5 månaders bebis till Istanbul

Hej
Jag reser till Istanbul med en 2,5 månaders bäbis, hon hinner inte få någon vaccin.
Men en, igy bvc är det okej ändå. Jag ammar och ger ersättning. Är det okej? Jag är lite orolig!

Tacksam för svar.
Med vänlig hälsning,
P. Kandemir

Hej!
Tack för din fråga, vad kul att du vänder dig till RESA MED BARN!
När det gäller specifika länder och specifika vaccin så skulle jag vända mig till en vaccinationsbyrå som arbetar med detta hela dagarna och verkligen är ”proffs” på det!

Min personliga åsikt och generella tanke är att det säkert ska gå jättebra, men man måste vara medveten om att man idag säger att flygplatser oftast är den största smittkällan. Därför bör man vara extra noga med sin hygien när man reser – ta med handsprit, och ha ditt barn nära så det inte kommer i kontakt med så mycket mer än dig (och din familj). Amningen täcker mycket, men är ingen garanti dessvärre.

Det är bra att kontrollera innan du reser vart du kan vända dig på plats om frågor skulle uppstå, eller om du behöver tillgång till sjukvård, vilka försäkringar som gäller vid vård osv.

Vi reste med vår dotter när hon var 4,5 mån och då fick hon vaccin ”för tidigt” för att vi skulle åka till Thailand och vara borta så länge. Men antagligen har du för kort tid på dig nu som du skriver, och din bebis hinner inte bygga upp något immunförsvar innan du åker.
Vad jag fått lära mig är att så små bebisar oftast inte får dessa sjukdomar vid så låg ålder (vaccinet byggs upp successivt i kroppen för framtida skydd), men självklart måste man vara medveten om att risken finns trots allt.

Var medveten, var smart och ta inga onödiga risker på din resa. Ät ordentligt tillagad mat, skydda bebisen mot solen och onödiga folksamlingar som du inte måste vara i, osv. så hoppas vi det ska gå toppenbra!

Trevlig resa & återkom hemskt gärna med hur det gick!
Varma hälsningar / Johanna


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *