Semestra i Kapstaden med tvåmånaders bebis

Resa med en månaders gammal bebis

Hej Johanna,

Vi har en liten son på 1 månad som vi ska ta med på resa till Johannesburg samt Kapstaden om en månad. Detta innebär att han inte kommer hinna få sin vaccination innan vi åker då den ges först vid 3 månaders ålder.
Vi är dock väldigt tveksamma om det är en bra idé att resa så pass tidigt samt att det ev. kan vara ganska riskfyllt.

Vad tror du?
Vi kommer bara röra oss i storstadsmiljöer och hemma hos familj o på hotell.
Finns stora risker för smitta av tex. kikhosta samt polio under flygresan?
Vad bör vi tänka på eller avråder ni helt att resa så pass tidigt?

Tacksam för svar.
Varma hälsningar

Pernilla

Hej Pernilla!
Tack för din fråga, roligt att du vänder dig till denna sidan för lite råd och vägledning!

Min personliga erfarenhet är att man oroar sig betydligt mer hemma innan man åker, än vad man gör på plats.
Vår dotter var 4,5 månad när vi åkte till Thailand första gången, och de kunde ge vaccinationerna lite tidigare än man brukar på vår dotter för att hon skulle hinna bli skyddad så gott det gick.
Vi flög Köpenhamn-Oslo med henne när hon var 2 månader, och det gick suveränt, men det är ju så oerhört kort flyg. Bil åkte vi också tidigt, ca 5h enkel resa… Det går! Pauser och flexibilitet löser det mesta!!

Ammar du så har du skydd mot oerhört många sjukdomar, och gör du det inte så tycker jag du ska rådgöra med din BVC.
Men tänk också på, att de som själva aldrig reser, sällan säger: ”ja vad kul, klart du ska resa! Spelar ingen roll hur gammal din bebis är” – eftersom de själva kanske inte skulle våga i första taget…

Jag tycker ändå du ska kolla av SNARAST med din BVC-mottagning samt ev. kontakta en vaccinationsbyrå där ni bor om vad de säger om aktuella smittor i områdena där ni kommer befinna er, eftersom denna information är färsk och är något man behöver hålla sig uppdaterad på.
De största smitthärdarna är ju som regel flygplatser, och med ett spädbarn gör man ju sällan djungelturer eller riskerar att ge oren mat så jag tror er bebis klarar sig säkert jättebra!
Men för säkerhets skull – kolla av med flera källor, samt om du har möjlighet, rådgör med andra som rest med så små barn!
Det är så oerhört vanligt att resa med små spädbarn idag, så jag tror säkert det skulle gå suveränt bra. Men det viktigaste är hur man själv känner som förälder, och vad informationen man tilldelats i just ens personliga fall säger.

Jag har ingen erfarenhet av just Kapstaden specifikt, men som regel är det ju enbart köpevatten man brukar rekommendera, koka alltid vattnet om du ger ersättning, samt att koka nappar och andra tillbehör du använder. Så mycket annat utsätter man ju inte ett så litet spädbarn för om du bär det nära så att inte andra berör barnet så mycket som kanske inte är rena/har sjukdomar.
Om ni kan, boka en BASINETTE/BABYCOT på flyget. Det underlättar oerhört när man flyger med spädbarn så långa sträckor. Ta också med, såklart, tunna långärmade och långbenta kläder, solhatt, osv. så att bebisen alltid är skyddad från sol.

Återkom gärna om du har följdfrågor, och hoppas det blir en resa för er framöver på något vis! Jag tror ni klarar det galant! Ta in lite råd från olika enheter och samla ihop till din sammanfattningsvis egna åsikt och känsla.
Det är mitt bästa råd!

Mvh / Johanna


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *