Skrubbsår och skärsår på barnens knän under solsemestern

Fråga sjuksköterskan på RESA MED BARN

Hej,
jag undrar när vi reser på semester med våra barn, så blir det ofta så att mina bägge tjejer får en del skrubb och skärsår, skrapar sig på poolbotten, eller på något i havet.
Har ni någon erfarenhet om vilket som är bästa sätt att göra rent såren? Tvål och vatten (kan man använda vattnet i kranen t.ex.) eller ska man använda sårtvätt.
Sedan en annan fundering som jag har och det är om man ska använda plåster eller inte. Med plåster så skyddar man ju såret från smuts, men i värmen känns det som om plåstren också liksom kapslar in, så såren kan bli lite variga.

Zandra, med de vilda barnen

Hej Zandra!
Kranvatten kan absolut användas till lättare tvättar av ett sår. Är det bara ett ”vanligt skrapsår” är tvål och vatten det allra bästa som grund! Vattnet i kranen kan användas till tandborstning, duschar, och sårtvätt av enklare grad, det är ingen fara alls. Det enda man absolut inte ska göra är att dricka det! Dvs. du kokar endast upp KÖPT vatten till varmt thé, kaffe, matlagning, osv.

Vad gäller skrubbsåret i sig är det viktigt att tänka på:
Värme = underbart för bakterier! Så det gäller att regelbundet hålla det rent, fritt från sand och ”kryp” som vill gotta sig.
Luktar det – använd mild sårtvätt/koksalt och skölj/spruta, DRA inte i såret utan ”dutta” eller skölj.
Men är såret luktfritt och bara ett skrubbsår som inte varar eller blöder särskilt så låt det självläka. Skydda med plåster eller lättare förband när ni ska vara på ställen där såret riskerar att smutsas ner väldigt mycket. Lufta gärna på nätterna! Saltvatten kan svida, men är enbart positivt för såret så var inte rädd för att bada med vanliga skrapsår!
Tar läkningen onormalt lång tid – sök alltid läkare, de är vana vid alla former av skrubbsår och skärsår som turisterna får problem med.

Återkom gärna om du har fler frågor, välkommen & hoppas denna vägledningen var en bit på vägen..!


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *