6 månaders föräldraledighet i Australien och Nya Zeeland

Långresa till Australien och Nya-Zeeland med barn

Det började redan för 14 år sedan. Då reste Anna Wremborn och hennes man jorden runt och var borta i 7 månader. Sedan dess har de längtat efter en långresa men annat har kommit emellan.
Nu, efter 3 barn upplever de
äntligen sin dröm. Här berättar Anna om hur de planerade och nu genomför sin långresa genom Australien och Nya Zeeland.

Hur gör man då för att få njuta av värmen och de långa sandstränderna i Australien i ca 4,5 månader och Nya Zeeland i 1,5 månader i husbil och uppleva detta fantastiskt vackra och varierande land?
Först var planen att åka när barn nummer två föddes men då var vi mitt uppe i husbyggande och hade varken tid eller ekonomisk möjlighet. Föräldraledighet är en bra möjlighet att komma iväg eftersom den ena eller båda föräldrarna kan vara lediga med ersättning. Vi såg till att spara en del föräldraledighetsdagar för barn ett och två och när tredje barnet låg i magen fanns det inga ursäkter för att inte åka. Nova och Sveriges generösa föräldraledighet var vår biljett till drömmen vi så länge haft.

Planering och Australienkonto

Vi hade från början en buffert som vi använt oss av men valde att så fort som möjligt dra pengar från lönekontot till ett Australienkonto. Kläder, nöjen och annat som kostar pengar fick minimeras. Alla extrapengar gick till resan. Att se summan växa triggade oss att om möjligt spara ännu mer. Planerandet tog mycket av vår tid i anspråk? Fick hjälp av en fd. elevs mamma eftersom de bott i Australien och av olika Facebookgrupper. Det är nästan ett måste med ett bollplank.

Föräldraledighet för en långresaEftersom vårt äldsta barn Hugo skulle börja förskoleklass hade vi ingen skolplikt att tänka på.
Däremot bestämde vi att han skulle få börja förskoleklass så att han visste vad han skulle komma tillbaka till och för att kunna hålla kontakt med klassen. Det var ett bra beslut. Hugo hann gå i ca 4 veckor och vi mailar till både Vilmas förskola och till Hugos klass.

Huset hemma hyr vi ut för att kunna ha råd att åka. Boende i Australien hittade vi på internet. Vi hade kunnat hitta billigare boende mot att vi skrivit långtidskontrakt, 3-6 månader, men vi ville inte känna oss låsta. Vi ville bo nära stranden och ganska centralt så att vi fick det vi inte har i Sverige. Vi ville också slippa lägga pengar på att hyra bil hela tiden.
Broadbeach var ett bra alternativ. Fantastisk lång sandstrand, många fina lekparker och ett lugnt område samt nära till Surfers Paradise och bussförbindelser.

Nu är vi i Nya Zeeland och här åker vi runt i en husbil. Det är ett fantastiskt sätt att se Nya Zeeland om man inte kör för mycket varje dag. Barnen älskar att bo i husbil. Detta land är fantastiskt vackert!

Vi har inte för en sekund ångrat vårt beslut

Eftersom vi tidigare varit borta i 7 månader visste vi att det inte skulle vara någon fara att lämna vardagen, vännerna och övriga familjen. Livet rullar på hemma i maklig takt och mycket hinner ofta inte hända. För oss däremot är livet ett ständigt äventyr med nya upplevelser.

nya-zeelandVisst finns saknaden men idag är det lätt att hålla kontakt med hjälp av internet och telefon.

Barnen är nummer ett och vi har inte för en sekund ångrat vårt beslut. Att få spendera så mycket tid med dem nu, medan de fortfarande vill, är fantastiskt och en investering för framtiden.
Att dessutom vara två om allt underlättar när man har tre barn. Syskonrelationen har blivit starkare och vi får uppleva ett stressfritt liv.

Om vi förhoppningsvis lever i ca 80 år gäller det att uppleva mer än bara Sverige. När vi blir äldre tror vi att vi minns och gläds oss åt våra upplevelser hellre än av materiella ting.

Världen är stor och vi anser att ju mer man får uppleva av den, desto mer vidsynt blir man. Sjukvård, mat, blöjor m.m. finns ju i alla länder. Vi föder ju inte bara barn i Sverige. Att dessutom få fly undan den långa mörka perioden hemma för en gångs skull är underbart. Resa är beroendeframkallande och att få dela alla dessa upplevelser med våra barn är fantastiskt.

Följ gärna våra äventyr på www.thewremborns.blogg.se


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *