Familjesemester på Anholt

Anholt -Danmark med barn

Vattnet är grönskimrande och så klart att man kan se flera meter ner till botten. Anholt, den lilla ön mitt emellan Sverige och Danmark är ett perfekt resmål för en lugn och avslappnad familjesemester.

Solen skiner alltid på Anholt

Nja, solen skiner kanske inte alltid på Anholt, men det är något speciellt med känslan av grönskimrande hav och vita stränder som gör att när solen skiner så känns det som om man befinner sig på bra mycket sydligare breddgrader.

Anholt den Danska ön med fantastiska stränderPlanerar du en semester på Anholt så kan det vara bra att veta att flest soltimmar och minst mängd regn är det i juni månad. Varmast i vattnet och i luften är det under augusti.
Detaljerade klimatdata för Anholt hittar du här.

Att göra på Anholt med Barn

Det finns egentligen inte så mycket aktiviteter att göra på Anholt och det är i sig en del av dess tjusning. Tempot är lugnt på Anholt. Vart du än vänder dig på ön så är du omgiven av fantastiska sandstränder, och det går lätt att ta sig runt på den lilla ön genom att hyra cyklar i hamnen.

Hyra cyklar på AnholtDet finns olika typer av cyklar att hyra och som passar bra även för mindre barn, liksom cykelstolar och cykelvagnar. Under högsäsong kan det vara bra att vara tidigt ute om man ska hyra barncyklar. Vuxencyklar finns det dock gott om. Bra att veta är att de även har cykelhjälmar, något som faktiskt inte är en självklarhet på alla cykeluthyrningar i Danmark.

På Anholt finns en öken, naturreservatet Örkenen som är en stor hed med över 400 olika växtarter. Cyklar och motorfordon är förbjudna i öknen så vill ni besöka öknen är det fotvandring som gäller.

Det finns även ett Sälreservatet längst ut vid fyren på öns östra del. Där ligger faktiskt ett av Europas största sälkolonier.
OBS! Det är förbjudet att vistas i sälreservatet men man kan se sälarna från en utsiktsplats uppe vid fyren.

Älskar du att vindsurfa eller köra Kite är Anholt rätta platsen och här anordnas kiteträffar varje sommar.

Sandstränderna – välkommen till paradiset

Sandstränderna och vattnet är så underbart på Anholt att de förtjänar extra uppmärksamhet.
Eftersom Anholt ligger mitt ute i havet är vattnet otroligt klart och den ljusa sandbottnen gör att havet skimrar i grönt. Oavsett hur det blåser på Anholt går det alltid att hitta en strand med lä, eftersom ön är omgiven av sandstränder.

Vid Anholts norra strand bildas en Lagun

Norr om Anholts hamn, en bit innan Campingplatsen gjordes nyligen stranden i ordning och rensades från gräs och sten.

Vid den långa sandstranden har det även bildats en liten naturlig bassäng som avgränsas av en sandsträng, där vattnet vid soliga dagar och lågvatten värms upp till mycket barnvänliga temperaturer.

Där är det perfekt för barnen att leka, skyddade från vågorna. Den naturliga lagunen var full av glada lekande småbarn och vattnet så varmt att det nästan brändes om fötterna när man klev i bassängen efter ett svalkande dopp i havet.

Efter att ha bättrat på den naturliga poolens ena utlopp med en stenmur behöll poolen det varma vattnet ännu bättre.

En naturlig lagun som skyddar mot vågor

Ta sig till Anholt

Anholt är ju en ö som ligger mitt i havet mellan Varberg och Grenå och det innebär förstås att det är lite krångligare att ta sig dit. Du kan inte resa till Anholt direkt från Sverige (om du inte vill ta dig dit med egen båt). Däremot går det färja mellan Varberg-Grenå, (restid 4 h 25 min) och från Grenå går det sedan dagliga turer till Anholt.

Om ni får några extra timmar i Grenå passa då på att besöka Kattegat Centret i Grenå. Det är väl värt ett besök.

Bo på Anholt

På Anholt finns en campingplats, för husvagnar och där man förstås även kan tälta. Man kan även boka boende på Anholt Kro och Anholt Bed & Breakfast, men inget av dessa ställen är särskilt stora, så boka i tid. Det finns förstås även möjlighet att hyra hus privat och detta organiseras genom Anholts Turistbyrå. Mer information om Anholt och bokning av boende hittar du på deras websajt som är på Danska.

 

Anholt med egen båt

På Anholts västra del ligger båthamnen. Tar du dig till Anholt med egen båt har du ett välplacerat boende, nära till restauranger och två stränder.

Välutrustad hamn på Anholt

Havnekontoret är välutrustat med tillgång till alla faciliteter.

Vid vackert väder är det fantastiskt att ankra utanför stränderna och ligga på svaj. Under högsäsong kan det vara trångt i hamnen, men det finns alltid plats för en båt till…
Det går även bra att ankra för natten i ytterhamnen om man av någon anledning skulle behöva det.

Det kostar 200 DKK för en båt som är 11-13 meter. Elkort köper man i automater inne på Havnekontoret. Hygglig Internetaccess finns också att tillgå och kan köpas på Molevitten (25 DKK per dygn och kan endast anslutas till med en enhet åt gången).
Mini Market i hamnen som har öppet varje dag mellan kl 8-18.

Affärer och restauranger

Det finns en mataffär som ligger mitt på ön. Bor man vid hamnen eller vid Campingplatsen är det några kilometer till affären. Vid hamnen ligger det en liten butik, där man kan köpa morgonfrallorna, mejerivaror och lite frukt och grönt. Ett mycket begränsat utbud som passar för grillen har man också, men åtgången är strykande under soliga dagar.

anholt-molevittenI anslutning till hamnen finns några restauranger. Hele Molevitten som har restaurang och pub, samt några till ställen… Finn’s Fisk nyöppnar som Al´got fra hvet sommaren 2014 med fiskbutik, restaurang och Café. Enklare maträtter med fokus på fisk och skaldjur (finns även chicken wings och pommes frites för den som inte är fiskfantast) äter du på Havheksen.

Restaurangutbud på Anholt - Danmark med barn
Restaurang Casablanca ligger lite innanför hamnen och har under 5 år serverat finare rätter med livemusik och pubafton (dock är restaurangen till salu sommaren 2013), så vi får se om den kommer att drivas vidare.

Anholt Kro som ligger längs vägen mellan hamnen och byn serverar luncher i gröna omgivningar, där barnen kan springa runt och busa på den stora gräsmattan. Där kan man också spela utomhusschack. Det finns också några restauranger inne i byn bl.a. Tanternes hus och Café Ved Vejen.

OBS! Det finns ingen bank eller bankomat på Anholt. Man kan ta ut kontanter i samband med köp i Brugsen inne i byn. Man kan inte ta ut pengar i den lilla matbutiken i hamnen med annat än Danska kort.
Under högsäsong går det oftast bra att betala med kort på restaurangerna, men inte på alla ställen. Se till att ha med dig tillräckligt med Dansk valuta, så slipper ni ta springnota, eller diska av skulden 😉

Är ni ute efter en avkopplande familjesemester, gillar sol, hav och salta bad, samt små äventyr på gångavstånd eller cykelturer. Då är den vackra ön Anholt ett perfekt semestermål som lämnar ett lugn i kroppen efter besöket.

Man kan boka boende långt i förväg, men annars är ett högtryck, en långhelg och ett tält allt ni behöver för att besöka Anholt.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *