Kattegatcentret Grenå – Aktiviteter i Danmark

Vi är på segelsemester i Danmark med barn. Nu besöker vi Kattegatcentret i Grenå. Följ med oss in på Danmarks största tropiska hajcenter.

Hajakvariet massor av läskiga hajar…

I hajakvariet finns flera små och stora hajar liksom rockor. Vid något tillfälle varje dag matas hajarna inför publik och då samlas det väldigt mycket människor runt hajakvariet, det är till och med lite svårt att se och man behöver sätta barnen på axlarna om de ska se bra. Klocka 14:00 matades hajarna vid detta tillfälle, men tiderna kan kanske variera. Hajarna blev matade med ett fiskespö där man bundit fast en fisk som man piskade i vattenytan med. När hajarna kände rörelsen i vattnet hoppade de upp och fångade fisken.

kattegatcentre-grenaa-Segla i Danmark

Ronja 2 år tyckte att de var läskigt med hajarna, hon till och med ryggade bakåt när en haj simmade rakt mot glasrutan. Efter en stund tyckte hon i alla fall att de var roligt när hon förstod att hajarna inte kunde simma igenom rutan.

Under hajakvariet finns en glastunnel som tar dig under hajarna. För att det inte ska bli totalt stopp i tunneln står man på ett rullband.

Övriga akvarier

Kattegatcentret Grenaa Danmark - Segla med BarnAnläggningen har flera akvarier med allt från fiskar som finns i havet utanför den svenska och danska kusten till akvarier med färglada tropiska fiskar. Man kan se på sjöhästar, clownfiskar, små hammarhajar, stingrockor och mycket mycket mer.

Biografen

Det finns en lite biograf inne på Kattegattmuseet. Bion i år var inte så rolig för små barn, tidigare år var filmen en 3-D show där man fick glasögon när man gick in på bion. Med glasögonen på kändes det som om man var nere under ytan och dök runt i ett gamalt vrak och det såg ut som om fiskarna simmade rakt emot oss. Nu var det en informativ och säkert mycket utbildande film om en haj som tagits emot på Kattegatt museet men det är inte särskilt intressant för barn när någon står och pratar en massa obegripligheter på danska.

Bara farliga fiskar

I ett rum en trappa ner har man samlat havets alla farliga och giftiga fiskar. Här hittar ni Pirayor, Drakfiskar, Stingrockor, Stenfiskar och mycket annat farligt som finns under ytan. Även om fiskarna är farliga så är det väldigt ovanligt att människor dödas av dem.
Om du är nyfiken på giftiga och farliga djur kan du läsa mer om detta på sidan giftiga djur under ytan i Thailand.

Restaurangen

Inne på museet finns en stor restaurang med buffé och smörgåsar, mjukglass mm. Buffén är förhållandevis dyr (över 100 DKK per vuxen men reducerat pris till barn). Utbudet i buffén var okej och passar för de flesta barnfamiljer. Eftersom det vid vårt besök fanns en viss doft i hela anläggningen (antagligen från akvarieanläggningarna) kändes det inte så aptitligt att äta i restaurangen.

Vågar du klappa hummern?

Bredvid ett akvarium med en jätte stor hummer i, finns det ett hål. Man spelar också upp en film där man kan se hur enkelt en hummer knipsar av en penna med sin jätteklo.
Den som törs kan sträcka in handen i hålet och hälsa på en hummer. Vågar du sticka in handen långt in i det mörka hålet om du gör det, vad händer då?

Små poolerna ”touch pools”

Det finns 3 grunda små pooler där barnen själva får lov att lyfta och hålla krabbor och röra vid småfiskar.
En mycket populär aktivitet för de mindre barnen.

Krabborna var säkert rätt trötta på att bli upplyfta och gjorde sitt bästa för att slippa undan.

Vattenlek på lekplatsen

kattegatcentret grenaa - Danmark aktiviteterPå baksidan av kattegatcentret, mot havet, finns en stor utegård med flera aktiviteter (man kan inte gå runt till baksidan, utan måste betala inträde).
Där kan barnen leka med vattenkanalerna där de själva kan ändra vattnets väg och köra med små plastbåtar.

På utegården finns också en uppsättning stora havsdjur som barnen får klättra på och leka i, bland annat en jättebläckfisk, krabba och en blåmussla som man kan sitta inuti.

Där finns även en säldamm och en lekaktivitet där man blåser upp stora luftbollar som både vuxna och barn kan springa i på vattenytan. Att göra aktiviteten i luftbollarna kostar 50 DKK per person (samma pris för stora och små).

Tummen upp för följande aktiviteter

Roligaste aktiviteterna enligt Wilma 6 år:

  • Åka på vattnet i luftbollen
  • Leka på utsidan bland alla lekvattendjuren
  • Avdelningen med giftiga fiskar
  • Klappa hummern (var lite läskigt)

Roligaste aktiviteterna enligt Ronja 2 år:

  • Barnlekpoolen (klappa krabbor)
  • Vattenlek på utsidan
  • Lekhörnan intill restaurangen (båten med ratt och räddningsflotten)

Inträde

Det kostar 155 DKK per vuxen och 85 DKK för barn över 3 år. Fri entré för barn under 3 år.

Ta färjan till Grenå

Det går färjor från Varberg till Grenå. Stena Line har överdagen resor och erbjudanden med boende.
Här kan du läsa mer om hur du färja till Grenå och vad som mer finns att göra där utöver att besöka Kattegatcentret…

Mer information finns på Kattegatcentrets website.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *