Charterbolagen ställer in resor till Egypten

Ving Apollo Fritidsresor ställer in sina resor till Egypten

Igår meddelade Air Tour att de ställer in sina resor till Egypten och nu följer även Ving, Fritidsresor och Apollo i samma spår.

UD avråder nu från icke-nödvändiga resor till hela Egypten. Även turistorterna vid Röda havskusten samt transit genom Cairo International Airport omfattas nu av avrådan.

Befinner man sig i landet är det viktigt att hålla sig uppdaterad om situationen genom medias rapportering samt UD:s reseinformation. Undvik demonstrationer och folksamlingar. Säkerhetssituationen kan ändras mycket snabbt.

Läs mer på UD:s hemsida.

Air Tour först med att ställa in resor till Egypten

Enligt Stefan Chatzopoulos, Airtours informationschef har efterfrågan på resor till Egypten i princip dött sedan oroligheterna startade i Kairo. Det osäkra politiska läget i landet har lett till att en hel del resenärer som redan bokat en resa uttryckt oro inför att resa dit vilket också bidragit starkt till att de ställer in alla resor till Egypten under hela vintern.

Air Tour har inga förväntningar på att starta upp resorna till Egypten före nästkommande vinter 2014/2015.

Läs mer i Air Tours press-release.

Ving, Apollo & Fritidsresor ställer också in…

Under dagen fattade även Ving, Apollo och Fritidsresor beslut om att ställa in sina resor till Egypten och ta hem de svenskar som idag befinner sig i Egypten, detta eftersom svenska utrikesdepartementet avråder tills vidare från icke nödvändiga resor till hela Egypten.

Fritidsresor har omkring 200 svenskar i Hurghada som ska flygas hem under helgen. Ving kommer att planera hemtagandet av svenskar under morgondagen.

Det är oklart hur länge Egypten stoppet kommer att gälla.

Undantagstillstånd i Egypten

Sedan igår (den 14 augusti) och en månad framöver råder undantagstillstånd i hela Egypten, inkl. Röda havskusten. Undantagstillstånd innebär i princip att myndigheterna i praktiken kan stoppa, undersöka och arrestera personer på gatan utan samma grad av misstanke som annars krävs och utan föregående arresteringsorder.

De senaste rapporterna som UD fått från turistområdena är att polisen i Hurghada uppmanat turister att inte göra utflykter den närmaste tiden. Det påpekas också att det är viktigt för turister på plats att följa nyhetsrapporteringen och vad myndigheterna säger om den lokala situationen”, säger Lena Tranberg vid UD:s presstjänt.

Avbokade paketresor till Egypten ger rätt till ersättning

Har du bokat en paket- eller charterresa till Egypten så är du garanterad pengarna tillbaka från din researrangör. Däremot betyder inte UD:s avrådan från resor till landet att den som har bokat sin resa med reguljärflyg automatiskt har rätt till ersättning. Har du bokar reguljärt får du kolla upp flygbolagens egna villkor och din egna reseförsäkringen för att se vad du kan få därifrån.

Enligt Sofie Lund, konsumentrådgivare på Konsument Göteborg ska Charterbolagen erbjuda pengarna tillbaka, vilket inte brukar vara några problem när läget är så pass allvarligt att UD avråder från resor.

Hon föreslår vidare att man tar kontakt skriftligen, via e-post eller brev, och även att man ser till att få en bekräftelse på sin avbokning

Läs mer här.

Har du bokat en resa till Egypten. Lämna gärna en kommentar nedan!

Bild lånad från Svenska Dagbladet

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *