Mina Rhodos-favoriter

Mina Rhodos tips

Att resa är att uppleva. Återvänd hem med mer än en fräsch solbränna. Utforska med hyrbil, taxi eller lokalbuss och semestern får guldkant och ett stort mervärde. Här är några av mina utflykts-, strand- och restaurangfavoriter på Rhodos.

Sol & bad

Saltet har bildat grå fläckar på min överkropp och skinnet känns behagligt väderbitet. Också håret längtar efter en dusch. Jag lutar mig tillbaka och blundar bakom solglasögonen. Med ett halvt öra lyssnar jag till de grekiska samtalen på bilradion och på barnens tjatter i baksätet medan maken tryggt sicksackar oss fram längs vägen tillbaka till vårt hotell.

Ungefärligt angivna transportavstånd till respektive strand nedan, i minuter, gäller med bil från Rhodos stad.

Agathi Beach
Den gyllenvita stranden – en av öns få sandstränder – nås via en skumpig grusväg och ner i en skyddande sänka omgiven av karga berg. Långgrunt, kristallklart och nästan vågstilla. (35-45 min.)

Anthony Quinn Bay
Kristallklart vatten i en skyddad bukt som känns igen från filmen ”Kanonerna på Navarone”. Grov stenstrand, begränsad plats och ej långgrunt gör besöket inte helt smidigt med bebis (barnvagn) och små barn. (20-30 min.)

Thassos Beach Rhodos Grekland - RESA MED BARN

Thassos Beach
Genuin och lugn strand med bad från klippor framförallt. Vid en del av stranden finns möjlighet att gå i vattnet via en strandremsa (grus). Mycket trevlig taverna. (20 min.)
Bild ovan från Thassos Beach

Afandou beach
Stenstrand (”stora” stenar) med kristallklart vatten och gott om utrymme. (25-30 min.)

Utflykter

Den havande Maria fick rida på åsnan men på det örat lyssnar inte Lindos-grekerna. En gravid kvinna kommer inte upp på åsnan, basta! Genom döttrarnas intryck får jag uppleva när den förmodade turistfällan blir semesterns höjdpunkt.

Lindos - Rhodos - Grekland - RESA MED BARNLindos med åsneridning och Nutella-pannkakor
Uppför vindlande gränder omgivna av vitmålade murar och butiker strävar de vänliga åsnorna med två gungande tjejer ombord. Maken, som har gjort denna vandring tidigare, ber den havande Maria, förlåt fru Rosita, att vänta i byn. Jag kan således inte med egna ögon beskriva den fantastiska utsikt som övriga familjen berättade om senare, men tjusigt var det!

Lindos delikatess är ett självklart pausstopp.
Vi avnjuter spröda pannkakor med Nutella, bananer och glass (eller annan önskvärd fyllning) och lyssnar till döttrarna ivrig sammanfattning omBarn älskar pannkakor - Semester på Rhodos - Lindos åsneritten.
Om de snälla åsnorna, hur den ena var pigg och gärna travade och den andra var smart och höll sig skuggan.

Dagens konklusion: undervärdera aldrig en turistfälla när du reser med barn. Det kan bli semesterns höjdpunkt.
Var uppmärksam på att det ”alltid” är varmare i Lindos än på övriga turistresmål på ön.

Rhodos gamla stad - Världsarv UNESCORhodos stad
Listad på UNESCO:s Världsarvslista är Rhodos stad ett självklart utflyktsmål.

I de trånga, vindlande gränderna fantiserar vuxna och barn fritt tillsammans om hur människorna (kanske) levde innanför murarna på Medeltiden.
Historiens vingslag slår emot ju längre från turistcentrumdelen vi kommer och vi kikar nyfiket in i öppna dörrar till de trånga boningarna.
Tänk om väggar kunde tala …

Shopping
Gillar du ”märkesshopping” missa inte Scarabee vid Cypernplatsen (Rhodos stad). Flera våningsplan med Hugo Boss, Paul & Shark, Lacoste m.m. för dam och herr. Rea juli och augusti.

Rhodos med barnEfta Piges
I den vackra barrskogen med de sju källorna (Efta Piges) finner vi svalkande andrum från högsommarens hetta. En plats att ”bara vara på”. Det mest spännande är en mörk promenad under jord i ett ”rör” som mynnar ut vid en liten sjö. En pirrig upplevelse för döttrarna (då i förskoleålder) och du bör inte lida av klaustrofobi för denna aktivitet.

Mat & dryck

Marco Polo Mansion – Det är värt sökandet i Gamla stans vindlande gränder för att hitta den blå dörren som leder till en vilsam oas i storstadens och turistfällornas brus. Fantastisk mat och personlig service.Rhodos stad - familjesemester - RESA MED BARN

Wonder
På restaurangens innergård med porlande vatten och soft musik märks inte av den vältrafikerade vägkorsningen utanför.
Underbar mat och bra service. Beläget strax utanför Gamla stan (nära en av entréerna) i anslutning till Papalouka Street.

Lokalt vintips: det vita vinet Mantinia (Semeli) smakar utmärkt till fisken.

I den lilla byn Koskinou, ca tio kilometer söder om Rhodos stad (helt nära Kallithea) finns en äkta lokalt genuin taverna, med skarpa ljusrör i taket, och personlig service som serverar underbara grekiska smårätter.

Restaurangtips på RhodosJag kommer inte ihåg dess namn … På skylten ser ut att stå ungefär ”Etiatopio, grill restaurant”.

Tavernan är belägen knappt tio meter från byns enda kyrka.

Slutligen vill jag kort nämna mitt smultronställe strax utanför Rhodos. 90 minuter båtresa tar oss till ett genuint grekiskt lugn och harmoni. Tre gånger har familjen besökt Tilos. Den känslan får jag återkomma till i en senare reseberättelse …

Resenär och skribent: Rosita Lincoln
Rosita – Globetrotter Mama


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *