Alicante, barnens stad!

Stranden med berget i bakgrunden

Stranden, palmerna, de mysiga gränderna, ett slott på ett högt berg och oändligt mycket mer… Alicante har allt, inte minst de korta avstånden som lämpar sig mycket väl för korta små ben på upptäcksfärd.

StrandpromenadenMed den gamla mysiga stadsdelen som utgångspunkt är det riktigt nära till allt. Vad sägs om 300m till stranden, 300m till La Rambla (huvudgatan) och 500m till det fantastiska Santa Barbara Castle uppe på berget, som är ett måste att besöka när man är i Alicante. Det finns hiss upp för tråkiga föräldrar som inte orkar gå den roliga vägen.

Den gamla stadsdelen är bilfri så den lämpar sig mycket väl för de mindre barnen med spring i benen, de som inte har ro att sitta och vänta vid bordet när långsamma föräldrar äter färdigt. En liten reservation för barnfamiljen, det finns nattklubbar i den gamla stadsdelen, som under helgerna kanske kan uppfattas som störande med avseende på ljudnivå.

Glasscafe på huvudgatan i AlicanteDet kryllar av små mysiga caféer och restauranger överallt, det är nog helt omöjligt att hitta något som inte är riktigt gott, här kan de både mat och dryck, gillar man småplock som tapas och medelhavsmat har man kommit helt rätt.

restaurang i gamla stadsdelenPriserna är ungefär hälften jämfört med Sverige.
Enklare frukost med tostada (rostat bröd/baguette) och juice/kaffe får man för 25kr/p, en rejäl frukost för 75kr/p.
Enklare middagar från 60kr/p och rejäla middagar för 200kr.

Den dyraste middagen vi lyckades hitta under vistelsen landade på 750kr inkl. allt för fyra personer. Det var tapas och paella, jag och barnen satte i oss den maten utan problem för det var så ljuvligt gott.

Alicante ligger längre söderut än Mallorca och Ibiza, det är nog det säkraste stället att åka till på det spanska fastlandet under den svenska vintern. Troligtvis säkrare än Malaga som ligger ännu längre söderut eftersom Malaga ligger nära Gibraltar och Atlanten, där påverkan av kallare vatten och starkare vindar är en överhängande risk. Jag besökte Alicante med barn i början av februari. Vädret var fint med 24 grader nästan varje dag, medelhavet var inte lika varmt, med det gick alldeles utmärkt att ta sig ett dopp.

Stranden och hamnen från berget, Alicante

Från flygplatsen till Alicante tar det 20min, taxi kör på taxameter och kostar ungefär 200kr. Det är ingen större idé att förhandla om priset. Buss är naturligtvis billigare om man åker ensam, men är man fler än två så är nog taxi att föredra. Att använda transportmedel mer än till/från flygplatsen behövs inte, avstånden är korta och promenadstråken fantastiskt mysiga med strandpromenader och gågator med allt man behöver inom räckhåll även för de minsta. Det är lätt att hitta, med havet och det höga berget som riktmärken, här kan även personen med det sämsta lokalsinnet känna sig helt trygg så länge man håller sig till fots.

Gamla stadsdelen och hamnen, Alicante

De flesta pratar bra engelska, i den centrala delen av Alicante där stranden och hamnen ligger är det världens enklaste att vara turist. Man kan äta allt utan att vara orolig, men för säkerhets skull undvik att dricka kranvatten, borsta tänderna med kranvatten går förträffligt bra.

Alicante

Både Ryanair och Norwegian flyger till Alicante, det går att hitta billiga flygbiljetter om man håller ögonen öppna och är lite flexibel med dagarna.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *