Att resa med barn – Thailand

Drömmer ni också om att göra den där långresan, och tillsammans med barnen få uppleva ert livs äventyr? Sluta dröm, och börja planera. Ni kommer att få vara med om fantastiska möten, njuta av vacker natur, och möta vänner för livet.

Jag älskar att resa, det har jag alltid gjort. Under tiden jag pluggade, och sedan jobbade, sparade jag ständigt ihop både pengar och semesterdagar för att ge mig ut i världen igen. I samband med att jag blev äldre, och började fundera på att skaffa barn, fick jag höra från vänner och bekanta att ”det där ressuget, det kommer lägga sig sedan, när du fått barn. Det gör det alltid.”. Eh, va? Vad är det som säger att man inte kan kombinera barn och resor? Det ger ju det bästa av två världar!

Idag är jag gift och har två barn, födda 2008 och 2010. Min man och jag fortsätter att resa, och har tagit med våra barn till bland annat Dubai, Skottland, Rhodos, Tunisien, Malaysia, och så vårt älskade Thailand såklart. Dit åkte vi i oktober 2011, och kom hem ungefär ett halvår senare. Vår lilla familj njöt i fulla drag av den bästa tiden i våra liv. Planerar ni också en långresa? Här kommer några tips som kan vara bra att tänka på.

Visum och vaccination: Se till att vaccinera er i god tid. Vi åkte i början av oktober, men tog första dosen av Twinrix redan i maj. Har ni små barn, rådgör med er kontakt på BVC om hur ni bäst löser övriga vaccinationer innan avresa.
Som turist får du stanna upp till trettio dagar i Thailand utan visum om du kommer via en internationell flygplats. Om du ska stanna längre än så krävs att du söker visum via Thailändska ambassaden i Stockholm, eller konsulatet i Göteborg. (Kommer man via land- eller sjövägen gäller speciella regler, kolla med ambassaden vad som gäller i ert fall.)

Packning: Eftersom min man envisades med att släpa med sina golfklubbor, fick vi verkligen tänka igenom packningen. Nu i efterhand inser jag att vi hade för mycket kläder med oss till barnen. Jag själv gjorde misstaget att packa ner mina jeans, gör inte det! Till barnen rekommenderar jag mängder av tunna bomullsbodys och mjuka shorts. Det kan också vara bra med ett par långarmade, tunna, tröjor och en skön filt. Glöm inte heltäckande soldräkter, och bra skydd för huvudet i form av solhatt eller keps.

Vad man packar inför en Thailandsemester med barn!
Packning – Jag la fram allt som skulle med, och fick ta bort ungefär hälften. Inte den lättaste packningen jag gjort.

Vagn: Vi tog med oss två paraplyvagnar, en till varje barn. Eftersom man ofta hänger nere på stranden är paraplyvagnar med små hjul inte att rekommendera. Det var i princip omöjligt för oss att köra i den blöta stranden. Många turister hade med sig vagnar med rejäla ”cykeldäck”, och fick en betydligt lättare uppgift än oss på morgonpromenaderna nere på stranden. Vi åt ofta ute på kvällarna, och lät barnen somna i vagnarna. Det var därför extra viktigt att investera i ett bra myggnät vilket vi kunde täcka hela vagnen med.

Strandhäng i Thailand
Strandhäng – Inget lättkört underlag för en paraplyvagn.

Flygresan: Vi laddade med filmer och roliga spel på våra iPhones. Äldste sonen fick själv plocka ihop några av favoritleksakerna, och packade stolt ner dem i sin lilla kabinväska på hjul. Ett tips är att köpa några småsaker som ni sedan slår in som små paket, t.ex. klistermärken, legogubbar, eller kritor.

Framme i Thailand efter en lång resa

Äntligen framme!

Själva paketöppnandet blir ett spännande avbrott från den långa flygresan. Ett annat tips är att ta med ett litet fotoalbum på saker hemifrån. Låt också släkt och vänner spela in korta filmer på mobiltelefonen med en liten hälsning, typ ”Hej, det är farmor. Hoppas att du sitter snällt i din stol på flygplanet…” Vi hade också med oss en portabel DVD-spelare med hörlurar anpassade till små barn.

Tablettaskar, russin och mängder med välling var några andra nödvändigheter utan vilka vi inte hade klarat resan.

Mat och välling: På Koh Lanta finns det en välsorterad matbutik som heter ”Lanta Mart”. Där hittar man både barnmat på burk, gröt och välling. Just välling valde vi att ta med oss hemifrån. Den thailändska varianten är söt och sliskig, och inget som tilltalade våra barn. Restaurangerna vi besökte var väldigt flexibla vad gäller menyerna, de är vana vid kräsna barnfamiljer från världens alla hörn. Var inte rädd för att vara till extra besvär, restaurangpersonalen är otroligt serviceminded och trevliga.

Blöjor: Fanns också att köpa på både SevenEleven och Lanta Mart om ni väljer att åka till Koh Lanta. Blöjorna kostar lika mycket, om inte mer, som här i Sverige. Efter att ha provat alla möjliga varianter kom vi fram till att ”Mamy Poko” var det märke som var bäst i alla kategorier.

Mygg & andra djur: Visst finns det farliga djur i Thailand, ormar inte minst. Låt aldrig barnen springa i högt gräs eller diken själva.

Se upp för ”sneaky” apor, de rånade oss på både chipspåsar och glass!

Vi hade flera fall av denguefeber i området vi bodde på.
Om barnen, eller ni själva, får hög feber rekommenderas alltid att uppsöka sjukvård.

Var noga med att förse både er själva och barnen med insektsmedel.
Vi hade med oss en barnvänlig variant från apoteket i Sverige, men det finns också olika varianter att köpa på de lokala apoteken.

 

Sol & värme: Ja, värmen kan definitivt bli jobbigt för både stora och små. Med gassande sol, och temperaturer på mellan 30-40 grader är det viktigt att skydda barnen från solen.
Våra stackars barn var helt utslagna i början. De fick även massor av värmeutslag som visade sig som små röda prickar. Efter bara ett par veckor hade barnen anpassat sig, och värmeutslagen försvann. Vi försökte alltid hålla oss inomhus mellan runt kl 12-14, det var helt enkelt för varmt för barnen. Var noga med att se till att barnen får i sig vätska. (Observera att kranvattnet i Thailand inte är drickbart.)

Under vår tid i Thailand satte vi i oss otaliga mängder vattenmelon, fruktjuicer och fruktdrinkar. Marknaderna är fulla av spännande och exotiska frukter, mina barn kunde välja och vraka mellan frukter som jag inte ens visste fanns!

Svalkande bad i poolenPoolen – Glöm inte soldräkter.

Skribent och resenär: Annika Myhre
http://yesterdayyousaidtomorrow-aniika.blogspot.se/

Foto: Petra Broberg (översta fotot), övriga foton Annika Myhre


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *