Bang Pae Safari utflykter på Phuket

Resa med barn i Thailand

En av utflyktsfärderna vi gjorde under senaste Thailandsemestern utgick från Kamala Beach på Phuket och var en halvdags safari med Bang Pae Safari. Med på utflykten var min syster och jag tillsammans med våra jämnåriga barn Adam & Wilma.

På programmet stod besöka ett vattenfall, Gibboncenter, paddla kanot, lära sig om gummiträd, rida elefant och att åka kärra efter en oxe. Stor spridning på aktiviteterna med andra ord och än större spridning vad gäller kvalitet på aktiviteterna. Jag tänkte berätta lite kortfattat om alla aktiviteterna på safari turen…

Vi hämtades utanför receptionen på Sunwing Resort Kamala Beach i en mindre taxibuss klockan 07:30 på morgonen, därefter åkte vi bil någon dryg halvtimme till vattenfallet och ett rehabiliteringscenter av Gibbonapor.

Djungelpromenad till Vattenfallet

Resa med barn i Thailand - DjungelutflyktVi går på en slingrande stig längs en brant bäckfora tills vi når ett litet vattenfall. Det är lite djungelkänsla när vi går längs stigen, så min dotter Wilma 7 år som älskar natur och djur är helt salig och vill ta kort på varje kryp hon ser längs stigen. Spindlar, fjärilar, myror, inget kryp är för obetydligt.

Efter ungefär tio minuters promenad är vi framme vid det lilla vattenfallet. Där tar alla en massa kort och så går vi tillbaka samma väg.
Inte direkt Niagarafallen om jag säger så, men barnen tyckte det var roligt med djungeläventyr och det var en trevlig promenad.

Gibbon rehabiliteringscentret

Detta besök förtjänar en egen bloggpost, berättar därför bara i korthet om besöket här.
Bang Pae Safari - Thailand med BarnI direkt anslutning till vattenfallspromenaden ligger Gibbon centret, där man rehabiliterar Gibbonapor som hållits i fångenskap som sällskapsdjur eller för att tjäna som underhållning för turisterna.
Gibbonaporna skriker ganska högt och man kunde höra dem när man gick till vattenfallet vilket förstärkte känslan av djungeläventyr.

Eftersom syftet är att rehabilitera aporna för att kunna släppa ut dem i det vilda, får man inte komma särskilt nära aporna. Barnen tyckte ändå att det var spännande när vi översatte vad guiden berättade om aporna och centret.

Mer om detta i en senare bloggpost…

Paddla kanot

Bara några minuter med bil från Gibbon centret, ligger kanotstationen. Vi tilldelas flytvästar (inte världens bästa flytvästar men det fanns i barnstorlek dock inte för baby vad jag kan se) och sitter ner i kanoterna. Vi paddlar inte kanoterna själva.
Turen går bland mangroveträsk och vi ser små krabbor bland mangroverötterna. För Wilma och Adam är kanotfärden ett äventyr och det spekuleras vilt i om det kanske ska dyka upp en saltvattenskrokodil runt nästa krök.
Ungefär 15 minuter varar kanotutfärden.

Gummiträd

In i bilen igen och iväg till Gummiträden (som är i anslutning till elefantridningen). Mja, gummiträdsinformationen består av att vi kliver ur minibussen, går fram till ett träd där det står en kvinna med en machete i handen och berättar för oss om hur gummi blir till.

Orm i burGäsp säger barnen och blir istället helt fascinerade över en jättestor orm som ligger och sover i en bur 10 meter från gummiträdet.
För 100 Baht kan vi få ta kort tillsammans med ormen.
Som tur var fick ormen sova ifred denna gång, men vi tog ett kort på ormen medan den var i sin bur vilket var helt gratis ;o)

Vi rider på elefanter

[Sedan detta inlägg skrevs 2012 har allt fler röster höjts som pekar på det oetiska med bl.a. elefantridning. Elefanter far ofta illa när de utnyttjas i turistindustrin. Vi väljer att behålla inlägget för debatt. Kommentera gärna.
Nederst hittar du länkar som belyser olika aspekter kring elefanternas situation. Frågan är komplex då det finns över 2000 privatägda elefanter i Thailand som måste hanteras på något sätt.]

Det är med skräckblandad förtjusning vi sitter upp på dessa enorma djur. Jag är väl medveten om att det inte finns något som sätter stopp för en elefant om den helt plötsligt skulle bestämma sig för att gå sin egen väg. Att rida elefant är inte helt ofarligt.

Utflykter i Thailand från PhuketområdetBarnen tycker det är otroligt spännande att rida elefant. Vi sitter upp i bärstolen alla fyra och sedan gungar vi fram längs en rejält kuperad stig. Jag vill helst inte tänka på att elefanten kanske kan tappa fotfästet på den branta stigen.

När vi efter ungefär 10 minuter närmar oss vår destination, som också var vår utgångspunkt hoppar elefantskötaren av elefanten och låter Wilma sitta fram på elefantens nacke.
Matar elefanterna med bananerNu styr elefantskötaren bara elefanten med rösten och vi räcker honom vår kamera för att föreviga ögonblicket.

Höjdpunkten på elefantridningen blir ändå när barnen får köpa en korg med bananer och mata elefanten som tack för ridturen. Försiktigt tar elefanten de små bananerna med sin snabel ur barnens händer.

Barnvänliga utflykter från PhuketDra dra min gamla oxe

Om inte hela upplevelsen kändes turistig redan innan så blev detta tyvärr lågvattenmärket. I omgångar skjutsas vi runt i en liten cirkel på en kärra som dras av en uttråkad oxe.
På något sätt måste jag ändå acceptera att barnen tycker att detta är roligt.
Wilma sitter på oxens rygg, medan hennes jämnåriga kusin Adam åker med de andra i vagnen.

Helhetsintryck från utflykten med Bang Pae Safari

Det kan inte hjälpas att känsla från utflykten blir att det är en ganska konstruerad utflykt, för turister. Antagligen satt de för flera år sedan, med en kall Singha i handen, och klurade på vilka aktiviteter man kunde sätta samman för att tjäna pengar på turisterna och kom fram till detta sammelsurium av stundom riktigt bra aktiviteter, stundom ganska komiska aktiviteter. Jag viker mig för barnen, som tyckte att allt förutom gummiträdet var toppen och är nöjd med att vi haft en händelserik halvdag på safari.

Utflykten passar bra för barn i alla åldrar, men man kan inte ta barnvagnen med på promenaden till vattenfallet. Eftersom ingen aktivitet är särskilt lång kan man antingen hoppa över en aktivitet och vänta in gruppen eller hänga med så gott det går.
Bra att ha med på utflykten är solskydd, myggspray och en flaska vatten.

Länkar kring de Thailändska elefanternas situation:

Därför ska du aldrig rida på en elefant och stödja elefantridning

To Ride or Not Ride an Elephant in Thailand?


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *