Bo i Thailand med barn

Bo i Thailand med barn - RESA MED BARN

Ett av favoritresmålen för svenskar är Thailand. Vi reser dit på semestern och förälskar oss i klimatet, människorna och maten. Många drömmer om att flytta från Sverige och bo i Thailand, kanske bara över vintern, kanske permanent…

Här har vi samlat information, tips och länkar där du som funderar på att flytta till Thailand med familjen kan läsa mer.

Bo i Thailand länge = visum

Om du ska stanna längre än 30 dagar i Thailand behöver du ett visum. Det finns olika typer av visum samtliga visum är giltiga 90 dagar från själva utfärdandet men gäller för olika längd av vistelse.

Turistvisum

Turistvisum är giltiga i 60 dagar och kan därefter förlängas med som mest 30 dagar på ett immigrationskontor i Thailand. I sverige kan du ansöker om ett turistvisum på t.ex. ambassaden i Stockholm eller Thailändska konsulatet i Göteborg.

Turist-visum med multipelt inträde

På några thailändska ambassader kan man ansöka om ett turistvisum med ett så kallat ”multiple entry” Vilket är detsamma som ett turistvisum som förlängs två eller maximalt tre gånger genom att man lämnar Thailand och sedan återvänder (det räcker att du passerar gränsen till ett grannland) för att beviljas ytterligare 60 dagar.

Non Immigrant Visum

När man ansöker om ett non-immigrant visum beviljas man normalt 90 dagar. Man kan därefter förlänga visumet med upp till 1 år förutsatt att man kan visa upp ett antal intyg som krävs rörande arbete mm. Om du ska arbeta eller studera i Thailand under din vistelse måste du ansöka om ett non immigrant visa.

Ett non-immigrant-visum krävs för icke-thailändska medborgare om de ämnar att arbeta eller studera i Thailand.

Hur och var man bor i Thailand

Om du vill bo en längre period i Thailand med barn är det enklast att hyra en lägenhet eller ett hus. Detta brukar fungera bra förutsatt att man betalar hyran i tid och är aktsam om inventarier och vårdar relationen med sina grannar.

Priserna skiljer naturligtvis avsevärt mellan olika lägen och orter.

Det finns ett regelverk i Thailand som är till för att skydda thailändsk mark från att exploateras av utländska intressen. Lagen innebär att en utlänning eller ett utländskt företag inte får äga mark i Thailand (med några få undantag). 

Det går däremot bra för utlänningar att äga lägenheter i Thailand under förutsättningen att minst 51% av fastigheten ägs av en thailändska medborgare. Regeln är dock begränsad till vissa geografiska områden.

Svensk skola i Thailand

Att temporärt bosätta sig utomlands är en ny trend bland familjer. I Thailand har detta lett till att det har startats upp flera svenska skolor på några av de populäraste semesterplatserna för oss svenskar. I skolorna går barnen medan föräldrarna till exempel tar en paus från sitt arbete, pluggar på distans eller är föräldralediga med ett yngre syskon.

Vi har samlat mer information om hur det fungerar med svensk skolgång i Thailand på sidan Svensk skola i Thailand

Praktiskt kring Flytten

Om ni ska bo i Thailand för en kortare tid behåller ni kanske ert hem i sverige. Ska ni flytta med möbler och annat till Thailand finns det flera flyttfirmor som kan hjälpa till, tänk bara på att välja en flyttfirma som specialiserat sig på att utföra internationella flyttningar. Tänk också på att kontrollera vilka försäkringar som ingår om olyckan skulle vara framme under transporten.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *