Bra sjukvård i Thailand?

Thailand med Barn - Sjukvård i Thailand

Hej Fråga sjuksköterskan.
Jag undrar om ni vet hur bra sjukvården är i Thailand. Jag läste ditt inlägg om Longstay i Thailand, så jag förstår att du har varit mycket i Thailand.
Är sjukvården lika bra som i t.ex. Sverige. Är det något speciellt man ska tänka på när man reser till Thailand med små barn i avseende på t.ex. eventuell behov av sjukvård?

Vänliga hälsningar
Monica

Hej Monica,
Tack för din fråga, vad kul att du hittat sidan med bra inlägg och frågespalten: Fråga Sjuksköterskan!
Det framgår inte hur gamla dina barn är, så jag får svara lite generellt. Återkom gärna om du har följdfrågor!

Sjukvården i Thailand på de stora sjukhusen är oerhört bra, den är faktiskt ”känd” för att vara bra till och med! Personalen kan bra engelska (!), de är mycket hjälpsamma och vana vid det mesta.

Turister blir sjuka lika ofta som de inhemska, och dessutom har vi turister råd med mer vård än thailändarna själva så därför får vi kanske ännu bättre vård…. Skulle ni mot förmodan bli så sjuka så ni hamnar på något jättelitet lokalt sjukhus, så kan jag däremot inte svära på hur bra vården är – där har de såklart inte samma resurser.
De små klinikerna som finns lokalt brukar vara bra för enklare besök dock, men akut sjukvård ska man alltid söka sig till på de större sjukhusen. De små klinikerna är vana vid klassiska turistproblem såsom utslag – magproblem – vätskebrist – osv. dock!
Tänk på att se till att sjukvård ingår i din försäkring – och reser du länge så ska du ha tilläggsförsäkring, det är det värt kan jag säga!

Något man ska tänka på till SMÅ barn för egenvård är att det finns inga suppositorier ”suppar” i Thailand, så ta med stolpiller till dina små barn för eventuell feber och smärta som du kan självbehandla.
Jag har glömt det båda gångerna vi rest med barn, så en kompis som också reste ner efter mig har fått köpa båda gångerna.
Båda gångerna har de gått åt av olika anledningar! Det är i alla fall en omöjlighet att tvinga i min dotter flytande Alvedon, men det beror ju på hur medgörligt ditt barn är när det är sjukt såklart…
Vätskeersättning för barn är bra att ha med sig också tycker jag, ibland finns det bara för vuxna beroende på vart man är i Thailand. Här ett förslag på reseapotek för barn.

I övrigt finns det otroligt mycket på deras apotek, och de är mycket kunniga om det mesta tycker jag faktiskt.
Vi har sökt vård både för egen del och för dotterns del under våra besök på Koh Lanta i Thailand, och fått riktigt bra hjälp båda gångerna (på en lokal klinik,där läkaren talar superbra engelska och är duktig och pedagogisk!).

Sen det basala är viktigt; ta med er handsprit (finns i servetter att köpa!) till flygplatsbesöken, undvik bufféer i värmen, undvik mat som legat framme i stånd alltför länge utan se till att den lagas direkt, drick alltid alltid alltid bara flaskvatten och kokat vatten, skydda er mot myggorna (myggmedel och/eller kläder, undvik floder och drag för mycket med små barn), bo i täta hus, osv. Det basala gör den stora skillnaden, och jag tror ni kommer ha det jättehärligt!

Ha en härlig resa & återkom gärna och berätta hur allt gick!

Hälsningar Johanna


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *