Farligt att rida elefant i Thailand?

Är det farligt att rida elefant i Thailand - Thailand med barn

En mycket populär aktivitet för turister och barnfamiljer som semestrar i Thailand är att rida Elefant och att åka på Elephant trekking. Det är ovanligt med olyckor vid dessa aktiviteter, men de förekommer! Elefanter är ju onekligen stora djur och en aggressiv elefant kan förstås om den vill utföra stor skada. Tidigare i år skadades ett ukrainskt par när en elefanttjur attackerade den elefant som bar på paret.

Läs fler inlägg om att resa i Thailand med Barn.

Händelsen inträffade i Phuket den 12 september.
När elefanten attackerade bar han på två amerikaner och en mahout (elefantförare). Elefanten attackerade en annan elefanthona som bar på paret med sina betar tills hon föll på sidan. Mahouten lyckades hoppa av men paret satt fast i sätet under elefanten. Mannen lyckades ta sig loss, men hans fru satt fortfarande kvar. En av skötarna lyckades till slut skära av selen som höll fast sätet, och mannen kunde då dra loss sin fru.
Paret fick vård på sjukhus för flera benbrott men klarade sig undan livshotande skador.

Inte första attacken från Elefanttjuren

Efter olyckan på Camp Changs försäkrade man där att detta var den första attacken från elefanten ”Captain”, vilket visade sig vara en lögn.

Elefanten som attackerade, ”Captain”, var inblandad i en annan attack i januari 2010 där en svensk man fick åka till sjukhus med brutet ben. Vid de tillfället blev samma elefant som tokig, attackerade träd och knuffade ner en bil utför en ravin. Sannolikt trampades svensken av elefanten när benet bröts.

Vågar du rida elefant i Thailand?

När man hanterar stora djur finns det alltid risker. Att elefanter skadar turister är ovanligt, men det händer. Om ni ska rida på elefanter är det viktigt att göra detta med en seriös aktör och vara medveten om att det inte går att garantera att det är helt ofarligt. Man har enligt tradition en annan syn på djurs värde i Thailand och många elefanter far illa i turistindustrin.

En stressad elefant som mår dåligt och är olycklig känns ofta igen på sina gungande rörelser.

Säg nej till Elefanter i städer

Thai Animals Guardians Association bedriver en kampanj som heter ”Say No To City Elephant”. Elefanter som används för att tigga på gatorna i städerna far alltid illa.

Elefanternas anatomi är inte gjord för att vandra på den hårda asfalten och ofta är elefanterna som arbetar i städerna också undernärda. Det är olagligt att bedriva tiggeri med elefanter, men böterna som utdelas är så låga att det ändå är lönsamt för elefantföraren att fortsätta tigga med hjälp av elefanterna på gatorna i städerna.

Du kan hjälpa till att sätta stopp för djurplågeriet genom att inte ge pengar till elefantföraren eller köpa mat av elefantföraren till elefanten.

Läs mer på Thail Animals Guardians Associations websida

Stöd inte elefanttjuvskyttar! Se upp så att du inte köper produkter som består av elfenben eller elefantskinn.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *