Farligt att semestra i Thailand? Del 4 Trafikolyckor

Tuck Tuck Thailand - RESA MED BARN

Den fjärde bloggposten på temat Farligt att semestra i Thailand? Denna gång på temat trafiksäkerhet och om risken för att råka ut för en trafikolycka i Thailand.

I Sverige har vår nollvision tagit oss ner till trafikolycksnivåer där förra året endast 270 personer dödades i Trafiken, vilket är mycket lågt ur ett globalt perspektiv.
Även om Thailand inte ligger bland de allra värst olycksdrabbade länderna i världen så ligger de högt i olycksstatistiken bland våra vanligaste resmål. 

Tabellen nedan visar antalet dödsolyckor per 100.000 invånare enligt statistik från WHO (de senast presenterade siffrorna för respektive land). I Thailand innebär det 19,6 personer per 100.000 invånare, eller i verkliga tal att ca 16.000 personer dör varje år i trafikolyckor. Värdet kan jämföras med Sverige som samma år hade 5,2.
Förra året 2010 var Sverige nere i endast 2,9 dödsolyckor per 100.000 invånare vilket är historiskt lågt. 

Land Antal Avlidna /100.000 Statistik år
Egypten 41,6 2007
Tunisien  34,5 2007
Thailand 19,6 2007
Grekland 14,9 2006
USA 13,9 2006
Turkiet 13,4 2007
Italien 9,6 2006
Spanien 9,3 2006
Frankrike 7,5 2007
Tyskland  6 2007
Storbritannien 5,4 2006


 
I Thailand har man en helt annan trafikrytm och inställning till trafikregler och trafiksäkerhet.
När vi svenskar semestrar i Thailand har vi inte bara den lite mer lättvindiga körstilen att ta hänsyn till, utan vi ska också kunna hantera vänstertrafiken. Skulle du bli inblandade i en trafikolycka där den andra parten är Thailändare bör du dessutom vara beredd på att polisen kommer att ta sina medborgares parti, detta oavsett vem som orsakade olyckan.
Trafikläget och risken för att råka ut för en olycka skiljer sig kraftigt på de olika orterna i Thailand, hör gärna med researrangören hur det ser ut på ditt resmål och huruvida de avråder från att man själv tar sig runt på vägarna eller inte.

Hyra Moped eller Bil i Thailand

Om du ska hyra bil i Thailand räcker det inte med enbart svenskt körkort, du bör komplettera med ettårigt internationellt körkort IKK för att inte riskera böter. Man godkänner inte treåriga IKK. För längre vistelser än tre månader krävs thailändskt körkort.

Thailand kräver körkort för alla motorfordon, även mopeder och tuk tuk. För moped fordras AM eller annan A-behörighet. B-behörighet brukar accepteras, för turister.
Äldre förarbevis för EU-moped kan också fungera förutsatt att det är översatt till engelska. Mopeduthyrarna intresserar sig sällan för körkortet, men polisen gör då och då kontroller längs vägarna.

Hjälm är obligatorisk när du kör moped. Observer att de mopeder som hyrs ut på turistorter ofta saknar försäkring. Försök hitta en uthyrare som erbjuder åtminstone trafikförsäkring.
Mopedolyckor är mycket vanliga i Thailand. Ungefär 70 % av alla trafikolyckor med dödlig utgång i Thailand sker med ett tvåhjuligt fordon (moped eller tuk tuk), vilket motsvarar ca 11.000 dödsfall i Thailand om året.

Planerar du att hyra bil på plats är det bra om det kan ske via en svensk biluthyrare. Alla de stora biluthyrarna har svenska kontor och kan förmedla bilar i nästan hela världen. Fördelen är att dessa går att anmäla till Allmänna Reklamationsnämnden om det skulle uppstå en tvist.

Försäkringar

Gå igenom försäkringsskyddet noga innan du hyr bil. Kontrollera särskilt vilka självrisker som gäller, att motsvarande svensk försäkringsomfattning ingår, att skyddet är beloppsbegränsat och att förare och passagerare omfattas av försäkringen. Ifall självriskerna är mycket höga kan det finnas anledning att köpa till ett självriskelimineringsskydd, Annars kan det bli mycket dyrt om något händer.

När man hyr är det också viktigt att lusläsa kontraktet. Be att få ett kontrakt på engelska. Kontrollera särskilt klockslag för återlämnande och om bilen ska ha full tank.

Barn och Trafiksäkerhet i Thailand

I Thailand har man en annan inställning till barn och säkerhet i trafiken. Små barn åker ofta med sina föräldrar på moped sittandes i föräldrarnas knä och utan hjälm. När du ska hyra bil eller taxi i Thailand med barn är det inte säkert att det finns tillgång till säkra, eller ens några bilbarnstolar. Antingen får du släpa med dig bilbarnstolen från Sverige, eller ta seden dit du kommer, med en klart förhöjd risk för att en olycka inträffar jämfört med i Sverige.

I Phuketområdet finns det ett företag som heter Kids on Board, som erbjuder Airport transfer mellan Phukets flygplats och hotell i Phuket, Khao Lak eller Koh Lanta samt Taxitjänster i Phuket med bilar utrustade med moderna och trafiksäkra bilbarnstolar.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *