Jordskalv i Japan – Tsunamin påverkade inte Thailand

Eftersom vi har skrivit en omfattande bloggpost på temat Om det kommer en Tsunami i Thailand, får vi många som söker sig in på vår sida för att hitta mer information om Tsunamin som drabbade Japans kust. Svenskar som är på solsemester runt om i världen är oroliga och vill veta mer om riskerna för att just deras semesterort drabbas.

På kvällen strax före 22 igår inträffade ett Jordskalv utanför kusten vid Honshu i Japan och följande Tsunamivarning utfärdades.

At 9:46 PM Pacific Standard Time on March 10, an earthquake with preliminary magnitude 8.9 occurred near the east coast of Honshu, Japan. (Refer to the United States Geological Survey for official earthquake parameters.) This earthquake has generated a tsunami which could cause damage to coastal regions in a warning or advisory. Estimated tsunami arrival times and maps along with safety rules and other information can be found on the WCATWC web site.

Efterskalv befaras och tsunamivågorna sprider sig nu i stillahavsregionen och hotar fler länder. Under fredagen har tsunamivarning utlysts för ytterligare 20 länder, bland annat Hawai och en rad sydamerikanska länder. Skalvet är det kraftigaste som någonsin har registrerats i Japan enligt meteorologiska myndigheter.
Många dödsfall rapporteras, den totala dödssiffran befaras stiga till över 1 000 personer, rapporterar Reuters.
Eftersom skalvet skedde så nära kusten tog det bara ca en halvtimme innan Tsunamin träffade Japans kust och alla människor hann inte evakueras på den korta tiden. Enligt UD befinner sig ca 2000 svenskar i Japan just nu. De flesta är utbytesstudenter och många av dem befinner sig i det drabbade området, ännu finns inga rapporter om skadade svenskar.

Tsunamin träffar inte Thailands kust eftersom Indiska Oceanen inte påverkades av jordskalvet. Det finna alltså inga Tsunamivarningar utfärdade för Thailand eller för Indiska Oceanen och inte heller någon förhöjd risk för jordskalv eller Tsunamies. Aktuella varningar för Jordbävningar och Tsunamies i Indiska Oceanen hittar du här.

Mer om hur man bör agera i händelse av ett jordskalv eller om en Tsunamivarning utfärdas kan du läsa om i vår bloggpost Farligt att Semestra i Thailand? – Om det kommer en Tsunami där finns även material som är användbart när du inför semester i Thailand med barn, vill förklara föräldre barn vad en Tsunami är och vad man ska vara uppmärksam på.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *