Longstay med barn i Thailand – Kan vi lämna vardagen hemma?

Jaha, så bokade vi då vår resa där någon gång i september efter mycket velande om vi skulle bli hemma denna vintern/julen eller inte.. Samma visa varje gång! Såhär har vi hållit på sedan 2006 som var vår första vinter tillsammans, jag och min sambo – då utan barn såklart. Jag hade aldrig varit iväg så länge som vi då skulle åka, 6 veckor! Vad gör man i Thailand i 6 veckor?!

Men han övertygade mig om att det skulle gå så fort och att jag skulle önska att jag hade kunnat stanna längre… Jaja, tillslut litade jag på honom och vi åkte. Vi hade ju bara varit tillsammans i sisådär 8 månader, men det var vår andra resa långt bort tillsammans… Vi reste till USA 3v. precis när vi träffats – för att modella… galet, men roligt att vi gjorde det trots att vi knappt kände varandra!

Att stanna länge i Thailand med små barnÅren går, nu har vi en dotter på snart 2½ år och detta är vår femte gång tillsammans i Thailand. Det är vår andra gång tillsammans med vår dotter, och vi har verkligen fått lära oss att det inte är bekymmersfritt att resa.
Du sitter där hemma i mörka Sverige och tror du kan fly från alla vardagsproblem, funderingar, och utvecklingsfaser du skulle vilja hoppa över… Men det kräver övning – med tiden kan du lära dig uppskatta de ”annorlunda” men också liknande händelser du ställs inför/under/efter din resa. Det tar lite tid, men du kommer (mest troligt) lära dig att ta alla ”problem” på ett helt annat sätt än du gör första gångerna de inträffar.

För let’s face it, trots/små prickar/smågnabb i värmen och med vrålgod mat varje dag – eller trots/små prickar/smågnabb hemma i kalla mörka Sverige? Nåja, riktigt så krasst är det kanske inte alla gånger, men åtminstone har vi lärt oss att påminna varandra om att vi får ta de situationer som kommer och tänka ”jag hade ändå inte hellre varit hemma…”

Både jag och min sambo blir väldigt deppiga på hösten och vintern, och vi tycker den är på tok för lång… Jag har alltid känt mig ”vinterdeppig”, men att resa till Thailand har inte funnits i min världsbild innan jag träffade Jack, som introducerat denna möjlighet för oss. Det kräver en hel del arbete hemma, ingen semester på sommaren, övertalning hos chefen… ja, ni förstår… Men för oss är allt förarbete och alltihopa värt det, trots att vi inte bara har semester här utan försöker skapa en ”vardag” i detta soliga land. Har du aldrig varit iväg en lång tid i ett annat land och inte arbetat, så är det kanske svårt att sätta sig in i hur man skapar en vardag när man inte jobbar… Men det är viktigt, för annars blir det på tok för jobbigt att ställa om sig när man kommer hem sen. Det tar sin lilla tid ändå, bara en sån sak som att laga mat 7 dagar i veckan brukar vara tungt… (lyxproblem!)

Om att leva vardag i Thailand som barnfamiljDenna gång stannar vi i Thailand 2 månader efter mycket pusslande med våra jobb, och vi fick en hejdundrande start och en liten miniatyrchock när vi insåg att vi inte spenderat 24h om dygnet med varandra på väldigt lång tid… Vår dotter är van vid dagis på heltid och tog fram hela trotsregistret de första veckorna. Det höll på att ta kål på oss – lite trots är vi ju vana vid, hon har även trotsat på dagis.

Men detta!? Det blev en hård första tid, men som sagt… Varmt, skönt, god mat, inget jobb, inga tider att passa… Man måste tänka så, för det vänder! Det gör det alltid! Oj vilken förändring det skett under denna tid. Vi kan gå på restaurang flera ggr/dag om vi vill och hon ”sköter sig” suveränt bra numera och vi kan slappna av. Att anpassa oss till andra människor, vara spontant sociala och gå igenom stora marknader är heller inget problem längre. Det är fantastiskt!

Om långstay i Thailand med BarnDet är en vardag hemma med det man är van vid – och att sedan resa till andra sidan jorden och tro att allt ska funka precis som hemma… det blir oftast att lura sig själv och den enda som blir besviken är… ja vem tror du? Jag själv.

Det är fantastiskt hur mycket du inser, hinner fundera på, lära dig, ställa om dig till, och ta dig tid till när du har såhär mycket tid med din familj.

Vardagen är med på alla sätt i alla lägen – men du njuter ändå på ett helt annat sätt än du gör hemma. Det lovar jag!


Kommentarer

Longstay med barn i Thailand – Kan vi lämna vardagen hemma? — 9 kommentarer

 1. Vilken fantastisk reseberättelse. Ärlig, informativ och inspirerande. Jag har bott utomlands i några år men det var innan barn. Har rest mycket med barnen men aldrig längre än period än tre veckor. Drömmer fortsatt lite om att göra det (en längre period utomlands) men vårt liv – våra arbeten – har inneburit att vi har fått ”hatta runt” mycket med utlandsresorna ist. Under en 10-månaders period förra året var vi utomlands två månader men fördelat på flera destinationer – Thailand, Gran Canaria, Rhodos, Tilos och Aruba … Men jag gnäller inte, jag har älskat de resorna 🙂
  Härlig reseskildring!
  Hälsningar Rosita

  • Tack söta du!! Känns JÄTTEKUL att mitt inlägg blev publicerat, och jag hoppas det är skrivet så som jag faktiskt tänker och känner.. att det liksom kommer fram! Det känns viktigt att få fram både att det inte går att rymma från problem – men att det är så underbart i helhet så det är värt alla eventuella små problem på vägen!!! 🙂 🙂 /Författaren Johanna

 2. Det har du lyckats med Johanna! Under Reseberättelser, här på RESA MED BARN, finner du 3 reseskildringar från mig. Från exotiska Aruba till … ja just det, närliggande Stockholm.

  Hälsningar Rosita

 3. Så inspirerande Johanna! Det finns ju möjligheter att få mer sol i sitt liv. 🙂 Förstår att det ändå är viktigt med en ”vardag”. Vart i Thailand är ni? Må så gott! kram Ulrika Be Happy!

  • Hej härliga Du! Vi är på Koh Lanta, en halvö i södra Thailand. Vi befinner oss på ”Stora Lanta” där de flesta turisterna befinner sig. Det är precis lagom tempo för barnfamiljer och folk som vill ta det lugnt, och lite marknader då & då och lite turistcenter mitt inne i huvudbyn. Ypperligt för de flesta, utan att turismen tar över på ett stötande sätt.

 4. Hej! Roligt med en sådan fantastisk sida, bra jobbat! Ja det är verkligen härligt att resa och vi har rest väldigt mycket innan vi fick barn, vi sa till oss själva att bara för att man får barn så måste man inte sitta hemma. Vår första resa var på Kryssning i Karibien med Oasis of the Seas då var tjejen 9 månader, och det är verkligen ett super bra sett att resa på, dels så ser man väldigt mycket och det var super lätta att resa med henne. Så det rekommenderar jag verkligen. Ska nu iväg med 7 månaders baby och 2,5 år flicka till Miami och göra Kryssning igen, dock mindre fartyg. Ska bli kul!! Att resa med barn är väldigt roligt, men jag skulle kanske inte gå Inca leden med barn, som är ganska jobbig vandring så man väljer sina resor på ett annat sett, man har två små liv att ta hänsyn till. Hoppas vi kan ses på lekplats en dag och snacka mer resor!!

  • Wow, härligt!!! (fick tänka vilken Carina, tills du skrev det med lekplats, det gör jag GÄRNA!!) Vilka häftiga resor, lite annorlunda med kryssning tycker jag – kanske DU ska skriva en reseberättelse, låter jätteinspirerande!!! När åker ni????

 5. Härligt med kryssning från Karibien! Vår första resa med barn (har tre barn, äldsta snart 9 år, yngsta knappt 1,5 år) var också en kryssning. Dottern var 10 veckor gammal (!) när vi kryssade 1 v i Medelhavet och avslutade med två veckor på Mallorca. Men ska erkänna att dottern inte fick följa med på så mycket äventyr (på kryssningen), både mor- och farföräldrar var med som barnvakt då jag och maken besökte Rom, Villefranche, Genoa, Sidi Bou Said m.m … 🙂
  Du ska ju deffinitivt skriva en reseberättelse efter Miami-kryssningen!

 6. Det kanske jag gör!! Vi åker den 8e, stannar i Miami 4 dagar innan kryssning då vi hyrt bil sedan 3 dagar efter kryssning, är ju super bra shopping på många Outlet affärer så det blir att köra runt och fylla bilen.
  Thailand är verkligen ett bra rese mål för barn familjer och där finns ju allt!
  Jag tycker dock att även Malaysia o Indonesiens öar är ett bra resemål för barn familjer.
  Jag bodde i Indonesien i 1 år och vi reste mycket till bali med barnen och där är en väldigt härlig atmosfär och folket är super trevliga! Är att rekommendera!
  När kommer ni hem Johanna?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *