Longstay med barn i Thailand – Kan vi lämna vardagen hemma?

Jaha, så bokade vi då vår resa där någon gång i september efter mycket velande om vi skulle bli hemma denna vintern/julen eller inte.. Samma visa varje gång! Såhär har vi hållit på sedan 2006 som var vår första vinter tillsammans, jag och min sambo – då utan barn såklart. Jag hade aldrig varit iväg så länge som vi då skulle åka, 6 veckor! Vad gör man i Thailand i 6 veckor?!

Men han övertygade mig om att det skulle gå så fort och att jag skulle önska att jag hade kunnat stanna längre… Jaja, tillslut litade jag på honom och vi åkte. Vi hade ju bara varit tillsammans i sisådär 8 månader, men det var vår andra resa långt bort tillsammans… Vi reste till USA 3v. precis när vi träffats – för att modella… galet, men roligt att vi gjorde det trots att vi knappt kände varandra!

Att stanna länge i Thailand med små barnÅren går, nu har vi en dotter på snart 2½ år och detta är vår femte gång tillsammans i Thailand. Det är vår andra gång tillsammans med vår dotter, och vi har verkligen fått lära oss att det inte är bekymmersfritt att resa.
Du sitter där hemma i mörka Sverige och tror du kan fly från alla vardagsproblem, funderingar, och utvecklingsfaser du skulle vilja hoppa över… Men det kräver övning – med tiden kan du lära dig uppskatta de ”annorlunda” men också liknande händelser du ställs inför/under/efter din resa. Det tar lite tid, men du kommer (mest troligt) lära dig att ta alla ”problem” på ett helt annat sätt än du gör första gångerna de inträffar.

För let’s face it, trots/små prickar/smågnabb i värmen och med vrålgod mat varje dag – eller trots/små prickar/smågnabb hemma i kalla mörka Sverige? Nåja, riktigt så krasst är det kanske inte alla gånger, men åtminstone har vi lärt oss att påminna varandra om att vi får ta de situationer som kommer och tänka ”jag hade ändå inte hellre varit hemma…”

Både jag och min sambo blir väldigt deppiga på hösten och vintern, och vi tycker den är på tok för lång… Jag har alltid känt mig ”vinterdeppig”, men att resa till Thailand har inte funnits i min världsbild innan jag träffade Jack, som introducerat denna möjlighet för oss. Det kräver en hel del arbete hemma, ingen semester på sommaren, övertalning hos chefen… ja, ni förstår… Men för oss är allt förarbete och alltihopa värt det, trots att vi inte bara har semester här utan försöker skapa en ”vardag” i detta soliga land. Har du aldrig varit iväg en lång tid i ett annat land och inte arbetat, så är det kanske svårt att sätta sig in i hur man skapar en vardag när man inte jobbar… Men det är viktigt, för annars blir det på tok för jobbigt att ställa om sig när man kommer hem sen. Det tar sin lilla tid ändå, bara en sån sak som att laga mat 7 dagar i veckan brukar vara tungt… (lyxproblem!)

Om att leva vardag i Thailand som barnfamiljDenna gång stannar vi i Thailand 2 månader efter mycket pusslande med våra jobb, och vi fick en hejdundrande start och en liten miniatyrchock när vi insåg att vi inte spenderat 24h om dygnet med varandra på väldigt lång tid… Vår dotter är van vid dagis på heltid och tog fram hela trotsregistret de första veckorna. Det höll på att ta kål på oss – lite trots är vi ju vana vid, hon har även trotsat på dagis.

Men detta!? Det blev en hård första tid, men som sagt… Varmt, skönt, god mat, inget jobb, inga tider att passa… Man måste tänka så, för det vänder! Det gör det alltid! Oj vilken förändring det skett under denna tid. Vi kan gå på restaurang flera ggr/dag om vi vill och hon ”sköter sig” suveränt bra numera och vi kan slappna av. Att anpassa oss till andra människor, vara spontant sociala och gå igenom stora marknader är heller inget problem längre. Det är fantastiskt!

Om långstay i Thailand med BarnDet är en vardag hemma med det man är van vid – och att sedan resa till andra sidan jorden och tro att allt ska funka precis som hemma… det blir oftast att lura sig själv och den enda som blir besviken är… ja vem tror du? Jag själv.

Det är fantastiskt hur mycket du inser, hinner fundera på, lära dig, ställa om dig till, och ta dig tid till när du har såhär mycket tid med din familj.

Vardagen är med på alla sätt i alla lägen – men du njuter ändå på ett helt annat sätt än du gör hemma. Det lovar jag!


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *